MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στον Κωνσταντίνο Μπιμπή το βραβείο Χορν 2017

Η 17η απονομή του βραβείου Χορν αναδεικνύει νικητή τον Κωνσταντίνο Μπιμπή για την ερμηνεία του στο έργο «Το δέντρο του Οιδίποδα» της Ομάδας Ιδέα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
author-image Στέλλα Χαραμή
Μαζεύοντας βιαστικά τα μόϊκαν μαλλιά του μ’ ένα λαστιχάκι, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο, με το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν να λαμποκοπάει – χάρη στους προβολείς της σκηνής – πάνω στο στέρνο του. Είναι ο 17ος ηθοποιός που στέφεται νικητής του θεσμού μα ο πρώτος που, ως μέλος μιας ομάδας, διαχειρίζεται ένα θέατρο· το θέατρο «Άλφα». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πρώτοι άνθρωποι τους οποίους ευχαριστεί γι’ αυτό είναι οι άμεσοι συνεργάτες του, Κώστας Γάκης και Αθηνά Μουστάκα, καθώς οι τρεις τους συνθέτουν την ομάδα «Ιδέα».

«Αυτό το βραβείο είναι μια ευτυχής συγκυρία καθώς η παράσταση μας (σ.σ. Το δέντρο του Οιδίποδα για την ερμηνεία του στο οποίο ήταν υποψήφιος) μόλις επέστρεψε από ένα φεστιβάλ στην Πορτογαλία και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα. Και είναι ακόμα ευτυχής η συγκυρία γιατί μας βρίσκει στο τέλος μιας σεζόν όπου, παρότι πήραμε το δικό μας θέατρο, βγαίνουμε σώοι και αβλαβείς» δηλώνει ο ίδιος.

Xorn vraveusi

Ο περσινός νικητής του θεσμού, Αργύρης Πανταζάρας και ο Σταμάτης Φασουλής παραδίδουν το χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν στον Κωνσταντίνο Μπιμπή.

Με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή λοιπόν, ο θεσμός του βραβείου Χορν όχι μόνο μπαίνει στη βαθιά του εφηβεία μα παρακολουθεί και τις μεγάλες αλλαγές στους θεατρικούς καιρούς που απαιτούν από νέους ηθοποιούς να ρισκάρουν και να παίρνουν την τύχη στα χέρια τους.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, ο Σταμάτης Φασουλής, εμπνευστής του θεσμού και μέλος της κριτικής επιτροπής αισθάνεται δικαιωμένος. Κοιτάζοντας τα δεκαέξι ονόματα των πρωταγωνιστών που διακρίθηκαν ως τώρα λέει πως «προβλέψαμε σωστά γιατί είναι ηθοποιοί που στηρίζουν γερά το θέατρο» παρότι ομολογεί πως τα αποτελέσματα ίσως να άφησαν έξω κάποιους, εξίσου άξιους. «Δεν έχω κάνει κάτι πιο σημαντικό στη ζωή μου από τη θέσπιση αυτού του βραβείου. Η μόνη τύψη που έχω είναι πως, στη διάρκεια αυτών των χρόνων, αδικήσαμε κάποια άτομα, τα οποία έπρεπε να υπάρχουν στη μακρά λίστα των νικητών, το Νίκο Κουρή και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο».

Xorn Mpimpis

Για τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Κώστα Γεωργουσόπουλο, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και οι 16 συνάδελφοι του που προηγήθηκαν «είναι η μεγάλη μαγιά που φουσκώνει το καρβέλι του θεάτρου» κόντρα στη μίζερη εποχή που, εδώ και καιρό, διανύουμε.

Xorn Georgouso
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ήταν η πρώτη φορά που την απονομή τίμησε με την παρουσία του υπουργός Πολιτισμού – και μάλλον από σπόντα – καθώς η νυν υπουργός Λυδία Κονιόρδου συμμετέχει στην κριτική επιτροπή από καταβολής του θεσμού. «Κάθε χρόνο αγωνιούμε προκειμένου ν’ αναδείξουμε τις καλύτερες επιδόσεις, να εντοπίζουμε και να βραβεύουμε κάθε νέο ταλέντο και κάθε νέα φλόγα του θεάτρου» έλεγε λίγο νωρίτερα.

Γι’ αυτή τη φλόγα που φωτίζει πάνω κι έξω από τη σκηνή τραγούδησε και η Νατάσσα Μποφίλιου (συνοδεία του συνθέτη Άγγελου Τριανταφύλλου στο πιάνο) τον «Ηθοποιό» που έχει ταυτιστεί με την συνταρακτική ερμηνεία του Δημήτρη Χορν. «Έλα στο φως, παίζω θα δεις» είπε μελωδικά, συνδέοντας τη μνήμη του βραβείου με το μέλλον του, κάτω από μια διαχρονική, για κάθε γενιά, διαπίστωση: «Ηθοποιός, ό,τι κι αν πεις είναι καημός πολύ πικρός και στεναγμός πολύ βαθύς».

Xorn Bofiliou3
Η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύει τον «Ηθοποιό». 

Τον ηθοποιό Δημήτρη Χορν μνημόνευσε η Κατερίνα Γιουλάκη, που στο πλευρό του έκανε τα παρθενικά της θεατρικά βήματα, ως «έναν εκπληκτικό άνθρωπο και εκπληκτικό δάσκαλο, με μεγάλη καρδιά κι απλοχεριά, συμπεριφορά που δεν έχουμε συνηθίσει στους κόλπους του θεάτρου».

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b