MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέα πρόσωπα και ιδέες στη φετινή Art Athina

Ανανεωμένη, με καινούργια πρόσωπα και προτάσεις, η Art Athina, η μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, ετοιμάζεται για το ετήσιο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό, προκειμένου να παρουσιάσει όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο της ελληνικής, αλλά και διεθνούς, τέχνης.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η μεγάλη φουάρ που διοργανώνει για 22η χρονιά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στο γήπεδο του Tae Κwon Do στο Φάληρο.

Δύο νεαρές γυναίκες βρίσκονται από φέτος επικεφαλής της διοργάνωσης: η εικοσιπεντάχρονη επιμελήτρια Σταματία Δημητρακοπούλου, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Art Athina, και η Ξένια Καλπακτσόγλου, πρώην διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία συμμετέχει ως καλλιτεχνική σύμβουλος της διοργάνωσης.
Τη νέα ταυτότητα της Art Athina υπογράφει το G Design Studio και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έχει αναλάβει ο Σταύρος Παπαγιάννης, ενώ διευθυντής παραγωγής είναι ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, από την εταιρεία Be Best.

Διατηρώντας τις γνώριμες και επιτυχημένες θεματικές της ενότητες και προσθέτοντας καινούργιες, η φυσιογνωμία της φετινής Art Athina διαμορφώνεται μέσα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

MAIN
Oι βασικές συμμετοχές της της διοργάνωσης, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους στον κεντρικό χώρο του Tae Kwon Do.

HIGHLIGHT
Νέες γκαλερί από το εξωτερικό, με εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, συμμετέχουν στη νέα αυτή ενότητα της Art Athina.

art athina 2017 cover new 2

FEATURE
Η θεματική αυτής της ενότητας ορίζεται κι οργανώνεται κάθε φορά από έναν επιλεγμένο επιμελητή. Η αρχή γίνεται φέτος με την Myriam Ben Salah, που γεννήθηκε το 1985 στο Αλγέρι. H Μύριαμ Μπεν Σαλάχ είναι αρχισυντάκτρια της διεθνούς περιοδικής εικαστικής έκδοσης Kaleidoscope και επιμελήτρια με έδρα της το Παρίσι. Από το 2009 οργανώνει ειδικά προγράμματα στο Palais de Tokyo, με έμφαση στην περφόρμανς, το βίντεο και τις εκδοτικές πρωτοβουλίες.

VIDEO
Πρόγραμμα βίντεο και προβολών, που θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο από διαφορετικό επιμελητή. Για το 2017 την επιμέλεια έχει ο καλλιτέχνης, επιμελητής και κριτικός τέχνης Alexander Burenkov, που γεννήθηκε το 1987 στην Αγία Πετρούπολη. Η ερευνητική δραστηριότητά του Αλεξάντερ Μπουρένκοφ αφορά την ανερχόμενη ρωσική εικαστική σκηνή, καθώς και τις αναδυόμενες πρακτικές και τάσεις στη διεθνή σύγχρονη τέχνη.

SURVEY
Ομαδική έκθεση με ιστορικό υλικό από τις βασικές συμμετοχές της Art Athina, υπό την επιμέλεια της Γαλήνης Νόττι. Σε αυτή την ενότητα εντάσσεται και η παρουσίαση της εγκατάστασης «Ρωτώντας» της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

PERFORMANCE
Το πρόγραμμα περφόρμανς περιλαμβάνει καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί, σε επιμέλεια της Άρτεμης Ποταμιάνου.

TRIBUTE
Σε αυτό το αφιέρωμα σε έναν καλλιτέχνη ή εικαστικό φορέα, φέτος πρόκειται να τιμηθούν δύο πρόσφατα χαμένοι καλλιτέχνες: Στο πλαίσιο της Art Athina 2017 θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Κουνέλλη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, και του Δημήτρη Μυταρά, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη.

DESIGN
Ενότητα αφιερωμένη στο design.

art athina 2017 2

TALKS
Συζητήσεις, πάνελ και συνεντεύξεις. Το πρόγραμμα τροφοδοτείται από όλες τις κατηγορίες της Art Athina και παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

PUBLICATIONS
Ο εκδοτικός οίκος Ommu επιλέγει και παρουσιάζει για την Art Athina μια σειρά από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις και καταλόγους σε μορφή συλλογικού βιβλιοπωλείου. Η παρουσίαση πλαισιώνεται με σειρά ομιλιών από εκδότες και καλλιτέχνες γύρω από το καλλιτεχνικό βιβλίο.

ΟPEN
Υπαίθρια εγκατάσταση στον χώρο της Art Athina

EDUCATION
Πρόγραμμα βασισμένο σε εκπαιδευτικά workshops.

Παράλληλα, η Art Athina παρουσιάζει και ένα νέο ειδικό πρόγραμμα, που εστιάζει σε διακεκριμένους συλλέκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε νεαρούς συλλέκτες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b