MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βιβλία στο… κομοδίνο με γυναικείες υπογραφές

Βιβλία που έγραψαν γυναίκες περιλαμβάνει η σημερινή στήλη, λόγω της ημέρας, της 8ης Μαρτίου. Βιβλία διάφορα και διαφορετικά, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Και είναι αφιερωμένη η στήλη σε γυναίκες εκδότριες. Ελληνίδες γυναίκες εκδότριες, που πιστεύω ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες παλεύουν, προτείνουν, δεν κάνουν έκπτωση στην ποιότητα και το επίπεδο. Όλγα Σελλά

author-image Όλγα Σελλά
Η στήλη, λοιπόν, σήμερα είναι αφιερωμένη (χωρίς αλφαβητική σειρά, όπως τις θυμάμαι) στις εκδότριες Γιώτα Κριτσέλη (Κίχλη), Αναστασία Λαμπρία (Ποταμός), Ειρήνη Λούβρου (Ολκός), Πόπη Γκανά (Μελάνι), Εύα Καραϊτίδη (Εστία), Μάγκυ Μίνογλου (Κριτική). Και να στείλω ένα γνέψιμο στην αενάως κυρία Μάνια Καραϊτίδη, αλλά και στην Κάτια Λεμπέση.

“Καρχηδόνα” της Τζόυς Κάρολ Οουτς, μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου, (εκδόσεις Πατάκης). Μια 19χρονη, η Χρυσηίδα, εξαφανίζεται το καλοκαίρι του 2005 και η υπόθεση ταράζει τα νερά της μικρής πόλης Καρχήδόνα, στα σύνορα της πολιτείας της Νέας Υόρκης με τον Καναδά. Η κόρη του Ζήνωνα Μέιφιλντ, επιφανούς μέλους της κοινότητας, εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Οταν οι κάτοικοι της Καρχηδόνας σπεύδουν να βοηθήσουν τον αλαφιασμένο πατέρα, ανακαλύπτουν τον πιο απίθανο ύποπτο, έναν παρασημοφορημένο βετεράνο του πολέμου του Ιράκ, ο οποίος είχε στενή σχέση με την οικογένεια Μέιφιλντ. Ενα μυθιστόρημα που αναζητά την ικανότητα του ανθρώπου για βία, για αγάπη, για συγχώρεση.

karxidona biblio

Ιδού οι ονειροπόλοι“, της Imbolo Mbue, μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου (εκδ. Κέδρος). Η συγγράφέας κατάγεται από το Καμερούν, μια χώρα τη λογοτεχνία της οποίας ελάχιστα γνωρίζουμε. Ο Jonathan Franzen την χαρακτηρίζει «αξιοθαύμαστη». Στο μυθιστόρημά της αυτό, ήρως είναι ο Γιέντε Γιόνγκα, μετανάστης από το Καμερούν που ζει στο Χάρλεμ μαζί με τη σύζυγό του Νέι και τον εξάχρονο γιο τους και δεν πιστεύει στην τύχη του όταν το φθινόπωρο του 2007 προσλαμβάνεται ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers. O Κλαρκ ζητά από τον Γιέντε ακρίβεια, διακριτικότητα και αφοσίωση, και ο Γιέντε είναι πρόθυμος να σεβαστεί τις επιθυμίες του εργοδότη του. Όταν η Σίντι, η γυναίκα του Κλαρκ, προτείνει στη Νένι να εργαστεί το καλοκαίρι στην εξοχική κατοικία των Έντουαρντς στα Χάμπτονς κι εκείνη δέχεται, οι δύο οικογένειες έρχονται πιο κοντά. Ξαφνικά όμως ο τομέας της οικονομίας κλονίζεται συθέμελα με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο Γιέντε και η Νένι θέλουν απεγνωσμένα να κρατήσει ο Γιέντε τη δουλειά του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και ενώ ο γάμος τους δεν μένει ανεπηρέαστος από τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης…

Ένα μυθιστόρημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, θίγονται ο θεσμός του γάμου, το θέμα της μετανάστευσης, οι ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, καθώς και οι αθέατες, σκοτεινές πτυχές του Αμερικανικού Ονείρου.

idou oi oneiropoloi biblio
Βραβευμένη προσφάτως με το κρατικό βραβείο δοκιμίου, η Κατερίνα Σχινά γράφει, μεταφράζει αλλά και προτείνει βιβλία, προτείνει ιδέες δηλαδή. Από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος» θα ξεκινήσει μια νέα σειρά, που θα διευθύνει η Κατερίνα Σχινά, με τίτλο «Μικρά διαχρονικά», που επιλέγει σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών, των οποίων οι ιδέες συγκλίνισαν τις κοινωνίες τις εποχής τους και διαμόρφωσαν αξίες. Οι πρώτοι τέσσερις τίτλοι της σειράς που κυκλοφορούν στις 9 Μαρτίου είναι: «Τυράννων Μονόλογοι», του Mark Twain, «Νυχτερινοί Περίπατοι», του Charles Dickens, «Το Εβραϊκό Κράτος», του Theodor Hertzl, «Περί Κακοποίησης των Λέξεων», του John Locke.

turannon monologoi biblio
Η σκοτεινή καρδιά της Βαρκελώνης, της Alicia Gimenez Bartlett, μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου (εκδ. Μεταίχμιο). Ενας άντρας βρίσκεται νεκρός σε ένα παγκάκι του πάρκου της Σιουδαδέλα, στη Βαρκελώνη. Κανένα στοιχείο πάνω του δεν είναι δυνατό να προσδιορίσει την ταυτότητά του. Οι ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους η επιθεωρήτριας Πέτρα Ντελικάδο και ο πιστός της βοηθός Φερμίν Γκαρθόν «δείχνουν» τις συμμορίες των σκίνχεντ: Αυτόπτης μάρτυρας τους είδε να ξυλοκοπούν ανελέητα το θύμα. Η ιατροδικαστίνα όμως διαφωνεί: Κανένας ξυλοδαρμός∙ το θύμα φέρει τραύμα από σφαίρα. Και αυτή είναι η αρχή του μυστηρίου… Η διασημότερη επιθεωρήτρια της Ισπανίας, Πέτρα Ντελικάδο, σε ένα διαφορετικό βιβλίο, μια αγωνιώδη περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο των ανέργων, των αστέγων και των χωρίς χαρτιά μεταναστών, μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, κι ο φόβος βρίσκει τον δρόμο να τρυπώσει στην καρδιά.

i skoteini kardia tis barkelonis biblio

“Γκαίρλιτς”, της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, (εκδ. Αλεξάνδρεια). Δύσκολα χρόνια, αλλεπάλληλοι πόλεμοι, ρευστά σύνορα, εθνικός διχασμός, προσφυγιά, πόνος. Και μέσα σ’ όλα αυτά μια δυνατή φιλία, που σημαδεύει για πάντα τις ζωές των ανθρώπων.

Στη μέση ενός παρανοϊκού πολέμου, εφτά χιλιάδες ελληνικές ψυχές βρέθηκαν αποκλεισμένες σε μια πόλη της Γερμανίας. «Γκαίρλιτς», τους είπαν πως την έλεγαν, μόλις τους άδειασαν από τα τρένα. «Τι είναι εδώ; Το ξέφωτο του πολέμου;» αναρωτήθηκε ένας φαντάρος. Ιδέα δεν είχαν για τον προορισμό τους στη διάρκεια του μακρινού ταξιδιού. Πώς βρέθηκαν εκεί; Γιατί εκεί; Ποια θα ’ταν η τύχη τους; Κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει με βεβαιότητα.

gairlits bibian avramidou biblio2

Το κήτος – Μικρά και μεγάλα πεζά“, της Ούρσουλας Φωσκόλου (εκδλ Κίχλη). Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συλλογή μικρών και μεγαλύτερων κειμένων με τίτλο που παραπέμπει σε ιστορίες διάσωσης ή καταστροφής; Ανατρεπτικές αφηγήσεις γύρω από την εσωτερική ζωή που πάλλεται έτοιμη να αναλωθεί ή να ανθίσει. Ιστορίες ανθρώπων που εκδηλώνουν έντονα συναισθήματα προκειμένου να διασκεδάσουν τη φθορά και την απουσία· που φλέγονται από ερωτική επιθυμία, αλλά αδυνατούν να συναντήσουν τον άλλο· που επιθυμούν να αποδράσουν, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι και άπραγοι. Ιστορίες, πρωτίστως, ενηλικίωσης, αλλά και επιστροφής στον σκληρό κόσμο της παιδικής ηλικίας, όπου κυριαρχούν η μοναξιά και η συναισθηματική στέρηση.

 
to kitos oursoula foskolou biblio 2

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b