MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ακολουθώντας τη “Ρόζα της Σμύρνης” σε ένα αινιγματικό ταξίδι έρωτα και νοσταλγίας

Η δύναμη του έρωτα, η γοητεία του μυστηρίου και η γλυκόπικρη αίσθηση νοσταλγίας είναι ο συνδυασμός μιας ξεχωριστής ιστορίας που αυτό τον Δεκέμβριο θα μας κάνει να βγούμε από τις κινηματογραφικές αίθουσες “γεμάτοι” από συναισθήματα. Η “Ρόζα της Σμύρνης”, σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, έρχεται να μας συναρπάσει και να αποτελέσει μια ταινία που θα θυμόμαστε όχι μόνο για την ελληνική της “ταυτότητα” αλλά και για τη θέση που φιλοδοξούν να πάρουν στην καρδιά μας οι ήρωες και οι εικόνες της.

Monopoli Team

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (εκδόσεις Πατάκη). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κορδέλλας («Αναστασία», «Απών», «Βεντέτα», «Χορεύοντας στη σιωπή», «Μυστικά και λάθη») ενώ το σενάριο η Χριστίνα Λαζαρίδη. Την ταινία ντύνει μελωδικά η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ τα τραγούδια σε στίχους Γιώργου Κορδέλλα ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου,  ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ.

ROZA IST nousias dimitropoulou ship

Ταξίδι στον χρόνο και σε μέρη με ιστορία

Στην ταινία ξετυλίγεται ένας μίτος που συνδέει Αθήνα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, αλλά και το σχετικά πρόσφατο παρόν με το μακρινό παρελθόν. Στη Σμύρνη του 1922, η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. Στην Aθήνα του 1987, η Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) κουβαλά ένα επτασφράγιστο μυστικό που δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν, ούτε με την εγγονή της, Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου), με την οποία ζει. Ένας αρχιτέκτονας με πάθος για συλλεκτικά αντικείμενα, ο Δημήτρης (Τάσος Νούσιας), θα βρεθεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό θα γίνουν όχημα για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια.

ROZA IST protopsalti

Ήρωες με “δύναμη”

Η δυναμικότητα των χαρακτήρων της ταινίας δημιουργεί ένα μίγμα σχέσεων που προμηνύει ένα συναρπαστικό κρεσέντο αποκάλυψης στοιχείων και γεγονότων. Η αινιγματική και άτεγκτη γιαγιά Ρόζα, το “ελεύθερο πνεύμα” της εγγονής και καλλιτέχνιδας Μαριάννας, η επιμονή και το πάθος του αρχιτέκτονα και συλλέκτη Δημήτρη και η αυστηρότητα της συνεργάτιδας και συντρόφου του, Ρίτας, συναντιούνται υπό απρόσμενες συγκυρίες που θα οδηγήσουν σε εξελίξεις που θα αλλάξουν τις ζωές τους.

ROZA3

Αγαπημένοι πρωταγωνιστές

Στη “Ρόζα της Σμύρνης” έχουμε την ευκαιρία να δούμε μαζί καλλιτέχνες που διαθέτουν προφίλ και αρετές που τους έχουν καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό. Μια “στόφα” που εκτός από ποιότητα εκπέμπει και “οικειότητα” στον θεατή. Γι’ αυτό το ραντεβού με τη “Ρόζα της Σμύρνης” είναι από τις εξόδους που κανονίζεις έχοντας προσδοκίες για μια “ζεστή” σινεφίλ εμπειρία. Εύκολα λοιπόν θα αφήσουμε την Ευγενία Δημητροπούλου, τον Τάσο Νούσια και τη Γιούλικα Σκαφιδά, που ξανασυναντιούνται στην οθόνη μετά το “Νησί”, αλλά και την πρεσβύτερη Λήδα Πρωτοψάλτη, να μας ταξιδέψουν σε αυτή την ξεχωριστή ιστορία.

rozasmyrnis4

Παραγωγή με απαιτήσεις

Το να γυριστεί μια ταινία με πολλά στοιχεία “εποχής”, δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση! Για τις ανάγκες της ταινίας έγιναν γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα. Στην Αθήνα οι συντελεστές βρήκαν σημεία τα οποία έχουν κρατήσει στοιχεία εκείνης της εποχής και παράλληλα εξαφάνισαν τα σύγχρονα, κάνοντας επίσης σκηνογραφικές παρεμβάσεις. Έτσι θα δούμε ατμοσφαιρικά μέρη, όπως τα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι, την παραδοσιακή ταβέρνα «Το Ειδικόν» στον Πειραιά, το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία, την Εστία της Νέας Σμύρνης, που φιλοξενεί πολλά κειμήλια των προσφύγων της Μικράς Ασίας, και την Αθηναϊκή Λέσχη, που είναι κλειστή για το ευρύ κοινό και άνοιξε τις πόρτες της στην παραγωγή για να γυριστεί στους χώρους της μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές της ταινίας. Στο ενδυματολογικό μέρος, πάρα πολλά ενδύματα βρέθηκαν από φίλους και συγγενείς, από προσφορά εθελοντών, αλλά και μέσα από βεστιάρια.

rozasmyrnis3

Αντικείμενα-“κλειδιά” με σημασία

Πολλές φορές συνδέουμε ταινίες με συγκεκριμένες εικόνες και αντικείμενα που εμφανίζονται σε αυτές και έχουν ιδιαίτερο ρόλο στον “μύθο” τους. Έτσι και στη “Ρόζα της Σμύρνης”, τα αντικείμενα που “στοιχειώνουν” τους πρωταγωνιστές και τα οποία θα θυμόμαστε έντονα, είναι ένα vintage νυφικό, μια παλιά φωτογραφία και ένα ιδιαίτερο γλυπτό, βασισμένο στο περίφημο καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής. Μοιάζει με ένα αφηρημένο σύμπλεγμα από λαμαρίνες, αλλά μόλις φωτιστεί από συγκεκριμένη γωνία, η προβολή του μας δίνει ένα εντυπωσιακό έργο σκιάς. Στην πραγματικότητα το “Καμπαναριό” της Μαριάννας είναι έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη της shadow art, Τριαντάφυλλου Βαΐτση, που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταινία.

ROZA 2

Οι μουσικές της Ρόζας…

Στην ατμόσφαιρα της ταινίας παίζει φυσικά καταλυτικό ρόλο και το soundtrack, που περιλαμβάνει συνολικά έντεκα κομμάτια και κυκλοφορεί από τη Feelgood Records. Η μουσική ανήκει στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος συναντιέται και πάλι με τον Γιώργο Κορδέλλα (η πρώτη τους συνεργασία ήταν για την τηλεοπτική σειρά “Αναστασία”), συνθέτοντας μελωδίες με έντονα νοσταλγική διάθεση και άρωμα Ανατολής. Η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύει το βασικό τραγούδι της ταινίας, “Μια Φωνή”, αλλά και το τραγούδι “Άσπρη Δαντέλα Κόκκινη”. Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά το πιο ζωηρό “Βιάσου Αυγή”. Η Αρετή Κετιμέ συγκινεί με το “Μοιρολόι της Συγχώρεσης”. 

ROZA dimitropoulou album

Η Ρόζα της Σμύρνης: Από 22 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Μία παραγωγή της “Αργοναύτες Α.Ε.” σε συμπαραγωγή με την COSMΟΤΕ TV, τη Feelgood Entertainment, την Sarmaşık Sanatlar, την ΕΡΤ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Μέσα από το πρόγραμμα συμπαραγωγών της, η COSMOTE TV στηρίζει την ελληνική κινηματογραφία και τους δημιουργούς της.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Zs2auckOepI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b