MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σινεφίλ βραδιές στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ελεύθερη είσοδο

Ο κινηματογράφος επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τρεις ταινίες που έχουν σχέση με την πολιτιστική επικαιρότητα του Ινστιτούτου, της Γαλλίας ή της Ελλάδας. Οι ταινίες προβάλλονται μία Τρίτη κάθε μήνα και παρουσιάζονται από μια προσωπικότητα του κινηματογραφικού στερεώματος.

Monopoli Team

Οι προβολές ξεκινούν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 20.00 με την ταινία Το μυθιστόρημα ενός χαρτοκλέφτη του Sacha Guitry (1936), με τους Sacha Guitry, Marguerite Moreno, Jacqueline Delubac. Αποτελεί διασκευή του μυθιστορήματος «Αναμνήσεις ενός χαρτοκλέφτη».

sachaguitry1310

Υπόθεση:
Ένας άντρας καθισμένος σε ένα καφέ, γράφει τα απομνημονεύματά του: περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκε το πεπρωμένο του όταν, στα δώδεκα του, τιμωρήθηκε με στέρηση του οικογενειακού δείπνου, επειδή είχε κλέψει λεφτά από το ταμείο του μπακάλικου της οικογένειας για να αγοράσει βόλους. Εκείνο το βράδυ όλη του η οικογένεια πεθαίνει δηλητηριασμένη από μανιτάρια που έφαγε. Μόνος πια στη ζωή και πεπεισμένος για την αχρηστία της τιμιότητας, δεν θα έχει παρά μόνο μια επιθυμία : να γίνει πλούσιος. Αντιλαμβανόμενος σαν σημάδι της μοίρας το γεγονός ότι είναι ο μόνος επιζών, θα επιλέξει να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του ως επαγγελματίας κλέφτης.

Ο δραματουργός Sacha Guitry περνάει πίσω από την κάμερα για να πάει «πέρα από την στιγμή του θεάτρου». Γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του, παρουσιάζοντας έργα με μια πολύ θεατρική ματιά, με έναν πολύ προσωπικό αφηγηματικό τρόπο και με μια πολύ λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημά του, ο Sacha Guitry υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες του και καθιερώνει το προσωπικό του στυλ, δηλαδή την καθιέρωση του λογοτεχνικού κινηματογράφου όπου οι λέξεις κυριαρχούν στην εικόνα.

H προβολή θα παρουσιαστεί από τον Λουκά Κατσίκα, Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα-Νύχτες Πρεμιέρας και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b