MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016

Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2016 έρχεται κουβαλώντας την αρμύρα του καλοκαιριού και φέρνοντας κάτι από το ευφρόσυνο αεράκι του φθινοπώρου…

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Σ αυτό το δεύτερο μέρος τα φώτα στρέφονται σε τοπικές δυνάμεις, αποκαλύπτοντας μια παραγωγή γεμάτη δυναμισμό, πρωτοτυπία και φυσικά ρυθμό, που απλώνεται από μια άρια μέχρι ένα «πειραγμένο« ρεμπέτικο…

Ο άξονας και η κοινή συνισταμένη είναι πάντα η ίδια: η ποιότητα και η δυνατότητα ύπαρξης της ευκαιρίας να συναντηθούν στη Μονή Λαζαριστών, όλοι και όλες που πιστεύουν ότι «ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα»…

Η αρχή γίνεται με μια… υψίφωνη μαγεία, χάρη στην Όλγα Ξανθοπούλου και την Σταματία Μολλούδη (30/8) που με το #Be one concert παρουσιάζουν ελληνικά τραγούδια, άριες, μιούζικαλ, καμπαρέ, τάνγκο, τζαζ σε μια μοναδική σύμπραξη.

Και φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών οργανώνει την Ανοιχτή Σκηνή που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες και σχήματα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Η είσοδος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Έτσι, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους πάνω στην ελληνική μουσική και τους μεγάλους συνθέτες οι Μελωδιστές (26/8), ενώ οι Rebetone & Αυτοσχέδιοι (12/9) θα κάνουν μια μουσική διαδρομή συστήνοντας μας ένα νέο μουσικό όργανο, την μπουζουκοβιόλα!

Με ελεύθερη είσοδο είναι και το διήμερο Brass Band (31/8 – 1/9) με μερικές από τις πιο αξιόλογες φιλαρμονικές ορχήστρες της Ελλάδας, ενώ οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Πήτερ Παν και τις Πριγκίπισσες σε μια θεατρική παράσταση (29/8).

Οι πέντε αδελφοί Πρατσινάκη θα δώσουν μια ιδιαίτερη συναυλία με μερικές εκπλήξεις στη Μονή Λαζαριστών (5/9) όπως εκπλήξεις θα έχει και η μεγάλη Open Air Milonga που θα στηθεί, με τη συμμετοχή των Locos de Atar και τη χορευτική παράσταση Encuentro (9/9).

Μια σπουδαία σύμπραξη, που «πατάει» πάνω στην ποντιακή παράδοση, θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: ο Θεόφιλος Πουταχίδης συναντάει τον Apolas Lermi (7/9) και η βραδιά αναμένεται συναρπαστικά συγκινητική…

Τέλος, για πρώτη φορά, διοργανώνεται ένα διήμερο Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού (15-16/9), ένα ταξίδι αισθήσεων και γαστρονομίας, το οποίο επιδιώκει να τιμήσει τον πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

brass band fest festival monis lazariston 2016

31/8 – 1/9 | Brass Band Fest – Συνάντηση Φιλαρμονικών
Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του μουσικού γίγνεσθαι αλλά και του κοινωνικού ιστού, από την πρωτεύουσα μέχρι τον ακριτικό χώρο, αφενός γιατί συμμετέχουν στις περισσότερες εκδηλώσεις του τόπου τους, αφετέρου γιατί στελεχώνονται από τους ίδιους τους δημότες. Πέρα από τα μουσικά κομμάτια που απαιτούνται στις θρησκευτικές και εθνικές επετείους, οι φιλαρμονικές ορχήστρες μπορούν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο κάθε εποχής και στυλ, αποτελώντας ένα σημαντικό μέσον μουσικής έκφρασης.

Τη γνωριμία με αυτή τη διάσταση του ρόλου τους έχει ως σκοπό το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, φιλοξενώντας εφέτος μερικές από τις πιo δραστήριες ορχήστρες πνευστών: τις Φιλαρμονικές Καλαβρύτων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Δοξάτου Δράμας, Αιγινίου και την ορχήστρα σαξοφώνων Kukluxsax του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη

pratsinaki 5 festival monis lazariston 2016

5/9 | Πρατσινάκη 5 – Αδερφός τ’ αδερφού βοήθεια…
Κάτι σαν αγαπημένος θρύλος και συνήθεια είναι η μουσική ιστορία των πέντε αδελφών Πρατσινάκη, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ακολούθησαν μουσικά μονοπάτια. Πέντε αδέρφια που ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν με τη δική τους, ξεχωριστή αισθητική, βασισμένοι στο μουσικό τους δέσιμο που κρατά από την κοινή παιδική τους ηλικία και συνεχίζεται ακμαίο μέχρι και σήμερα.

Οι… Πρατσινάκη 5 είναι κατά σειρά γέννησης οι: Παύλος, Γιάννης, Κώστας, Δημήτρης και Βασίλης και σ’ αυτήν τους τη συναυλία στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών δεν θα παρουσιάσουν, όπως συνηθίζουν, μόνο κομμάτια από ένα μεγάλο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού (ριζίτικα δημοτικά, λαϊκά μεγάλων ελλήνων δημιουργών και δικά τους κομμάτια), αλλά και συλλογικά πολυφωνικά τραγούδια, σε μια σπάνια καλλιτεχνική σύμπραξη…

Μαζί τους παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Κοκκινάκης (πιάνο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Κώστας Ματσίγγος (μπάσο), Αντώνης Κουμανδράκης (κιθάρες), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν).
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 12€ (ταμείο), 10€ (προπώληση, ανέργων)

theofilos poutaxidis apolas lermi festival monis lazariston 2016

7/9 | Θεόφιλος Πουταχίδης και Apolas Lermi
Μια μεγάλη μουσική συνάντηση μεταξύ δυο κορυφαίων μουσικών της νέας γενιάς, του Θεόφιλου Πουταχίδη και του Apolas Lermi, στα μονοπάτια της παράδοσης της Μαύρης Θάλασσας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:30 στη Μονή Λαζαριστών.

Μια μουσική συνάντηση – προσπάθεια με στόχο την αδερφοσύνη μέσα από την κατανόηση των επιμέρους εθνοτήτων της Μαύρης Θάλασσας, διαμέσου των παραδοσιακών και σύγχρονων διασκευών που αγγίζουν το κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία. Σ’ αυτήν τη μουσική σύμπραξη συμμετέχουν οι χορευτικοί σύλλογοι «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης».
Τιμές εισιτηρίων: 20€ (αριθμημένες θέσεις), 13€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑμεΑ), Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν
Ώρα έναρξης: 21:30

melina aslanidou festival monis lazariston 2016

8/9 | Μελίνα Ασλανίδου – Καλοκαίρι, Αγκαλιά μου
Η Μελίνα Ασλανίδου, έπειτα από ένα πολύ δυνατό χειμώνα, και όσο ολοκληρώνει τη νέα της δισκογραφική δουλειά, θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της άκρως επιτυχημένης καλοκαιρινής της περιοδείας με τίτλο «Καλοκαίρι, αγκαλιά μου…», που ένωσε πόλεις και σταθμούς της Ελλάδας για να την φέρει ακόμα πιο κοντά στο κοινό , που την ακολουθεί και τη συντροφεύει από τα πρώτα της βήματα, έως σήμερα. Ένα μελωδικό ταξίδι… όπως είναι και ο τίτλος του νέου της τραγουδιού «Μες στο σπίτι δε μένει κανείς»!

Με καινούργια μπάντα, μια παρέα εξαιρετικών μουσικών, η Μελίνα Ασλανίδου θα ηλεκτρίσει τη βραδιά μ’ ένα πρόγραμμα «προσωπική επιλογή», από αγαπημένα της τραγούδια. Τραγούδια δυνατά και απρόβλεπτα, τραγούδια γεμάτα ηχοχρώματα, ένα πολύφωνο μωσαϊκό, ένα ρεπερτόριο γεμάτο εκπλήξεις. Μια «προσωπική επιλογή», μια μουσική περιπλάνηση σε μελωδίες που αγαπούν τους στίχους, μια περιπλάνηση σε μονοπάτια που το λαϊκό φλερτάρει με το παραδοσιακό, που το κλασικό συναντά νέα δροσερά τραγούδια.
Τιμές εισιτηρίων: 14€ (ταμείο), 12€ (προπώληση)
Ώρα έναρξης: 21:30

open air milionga festival monis lazariston 2016

9/9 | Open Air Milonga – Live με τους Locos de atar και χορευτική παράσταση «Encuentro»
Μια γνήσια βραδιά αργεντίνικου tango με ζωντανή μουσική από τους Locos de Atar! H Μονή Λαζαριστών μετατρέπεται για μια βραδιά σε μια τεράστια υπαίθρια milonga και δίνει τη δυνατότητα στους φίλους του χορού και τη μουσικής όχι μόνο να απολαύσουν κομμάτια κλασικών και σύγχρονων συνθετών του αργεντίνικου tango, αλλά και να χορέψουν σε μια μεγάλη πίστα, ανοιχτή σε όλους! Η βραδιά θα κορυφωθεί με τη χορευτική παράσταση «Encuentro», αφιερωμένη στα 10 χρόνια του Tango Room, στην οπoία συμμετέχουν καταξιωμένοι χορευτές.
Ώρα έναρξης: 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

netkidis festival monis lazariston 2016

12/9 | ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – Αυτοσχέδιοι και Rebetone – Ανακαλύπτοντας νέες μουσικές και όργανα…
Μια βραδιά μοναδικών μουσικών διαδρομών είναι η συγκεκριμένη στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Μοναδικών στην κυριολεξία, αφού τόσο οι μουσικοί δρόμοι που θα ακολουθηθούν όσο και τα μουσικά όργανα που θα χρησιμοποιηθούν δημιουργήθηκαν από το μεράκι και τον πειραματισμό των συντελεστών αυτής της συναυλίας.

Πρωταγωνιστής είναι η… μπουζουκοβιόλα, το μουσικό όργανο που εφηύρε ο Γιώργος Νετκίδης, από το ισοκράτημα της βυζαντινής μουσικής και παίζοντας με το δοξάρι πάνω στις χορδές του μπουζουκιού! Ρεμπέτικα, αμανέδες, αυτοσχεδιασμοί – ταξίμια και βυζαντινή μουσική μπλέκονται με γοητευτικό τρόπο στη μουσική του Γιώργου – Rebetone – Νετκίδη και ταξιδεύουν τον θεατή σε άλλους τόπους…

Από την άλλη, οι Αυτοσχέδιοι (Δημήτρης Τριχάκης – λαούτα, φωνή, Σταύρος Φιλιποππολίτης – πιάνο, λαούτο, φωνή, Νίκο Κουθούρι – βιολί, Τάσος Γεροβασιλείου – μπάσο, γκάιντα) είναι μια μουσική παρέα που δεν ταξιδεύει στα γνωστά νερά του έντεχνου, αλλά δημιουργεί τις δικές της θάλασσες, με αυτοσχεδιασμούς που παντρεύουν παράδοση και σύγχρονους ήχους. Αυτοσχεδιασμοί με λαούτο, βιολί, πιάνο, γκάιντα, κρουστά και άλλα μουσικά όργανα, γεμάτοι από τη δύναμη της παράδοσης και την τόλμη των συνδυασμών. Όπως αυτοί που προσαρμόζουν σύγχρονα τραγούδια στον δικό τους, ξεχωριστό ήχο…
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη

15-16/9 | Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού – Ένα ταξίδι αισθήσεων και γαστρονομίας…
Σε όλη της τη διαδρομή, από την αρχή ακόμα της ύπαρξής της, η Θεσσαλονίκη ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδεών, αλλά και γεύσεων. Έτσι η Σελανίκ των Τούρκων, η Σολούν των Βουλγάρων, η μικρή Ιερουσαλήμ των Εβραίων, δέχτηκε επιρροές από πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης, διαμορφώνοντας τελικά το δικό της μεθυστικό άρωμα και τις δικές της ξεχωριστές γεύσεις…
Αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό έχει σκοπό να αναδείξει το Φεστιβάλ Γεύσης και Πολιτισμού που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, τιμώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και πολιτισμών, στο οποίο θα συμμετέχουν εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που ειδικεύονται στις θεματικές και ethnic κουζίνες. Εκτός από εστιατόρια που τιμούν την κουζίνα άλλων χωρών, θα υπάρχουν και εστιατόρια με ποντιακή ή κρητική κουζίνα, εστιατόρια που εστιάζουν στην ιχθυοφαγία ή στα πουλερικά κλπ. Όλα αυτά τα εστιατόρια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σ’ ένα ευρύ και πολύχρωμο κοινό, το πολυπληθές κοινό του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, επιλογές από το μενού τους. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάζουν τις δημιουργίες των εστιατορίων, αλλά και το κρασί γνωστών οινοποιών, μ’ ένα συμβολικό εισιτήριο. 
Ώρες λειτουργίας: 19:00 – 00:30
Τιμή εισιτηρίου: 2€

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b