MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξαφνικό αντίο από τον Τομάζ Παντούρ…

Πέθανε το απόγευμα ο διεθνούς φήμης Σλοβένος σκηνοθέτης που πριν από ένα χρόνο είχε ανεβάσει στην «Πειραιώς 260» τον «Βασιλιά Ληρ».

author-image Στέλλα Χαραμή

Η είδηση του θανάτου του αιφνιδίασε το ευρωπαϊκό θέατρο. Ο Τομάζ Παντούρ “έφυγε” νωρίτερα σήμερα το απόγευμα από καρδιακή προσβολή.

Μόλις στα 53 του χρόνια, ο διεθνής Σλοβένος, άφησε την τελευταία του πνοή, όπως λένε οι πληροφορίες, μέσα στον αγαπημένο του χώρο, το θέατρο και μάλιστα κατά την διάρκεια προβών. Ο Τομάς Παντούρ, που είχε ως επαγγελματική έδρα την Ισπανία την τελευταία δεκαετία, βρισκόταν αυτό το διάστημα στα Σκόπια, προκειμένου να ανεβάσει για το Εθνικό θέατρο της χώρας τον «Βασιλιά Ληρ» – παράσταση που μόλις πέρυσι είχε σκηνοθετήσει με έναν all star cast ελληνικό θίασο και τον Γιώργο Κιμούλη στον ομώνυμο ρόλο.

Ιδιαίτερος χειριστής των κλασικών κειμένων και εικονοκλάστης, ο Τομάζ Παντούρ είχε χτίσει το ρεπερτόριο του με έργα όπως η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο σαιξπηρικός «Αμλετ», ο «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόϊ καθώς και ο «Φάουστ» του Γκαίτε. Από το 2002 είχε ιδρύσει τον οργανισμό που έφερε το όνομα του ενώ η μέθοδος του διδασκόταν σε πολλές πανεπιστημιακές θεατρικές σχολές ανά τον κόσμο.

Οι δεσμοί που ανέπτυξε με τους Ελληνες ηθοποιούς κατά την περσινή συνεργασία του στο πλαίσιο του «Βασιλιά Ληρ» ήταν στενοί και μαζί τους επεξεργαζόταν την σκέψη μιας παγκόσμιας περιοδείας της παράστασης.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b