MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι καλύτερες ταινίες του Βιμ Βέντερς κάθε Τρίτη στον ΟΤΕ TV

Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεγάλης οθόνης προγραμματίζει για όλο τον Απρίλιο ο ΟΤΕ TV.Κάθε Τρίτη βράδυ από τις 20.00 συντονιζόμαστε στο κανάλι ΟΤΕ CINEMA 2 και απολαμβάνουμε στη σειρά δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του Βιμ Βέντερς!

author-image Πένυ Νικολάου

O Γερμανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και φωτογράφος, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φιγούρες του Σύγχρονου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Ο Ernst Wilhelm Wenders γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1945 στο Ντίσελντορφ. Στο πανεπιστήμιο, αρχικά σπούδασε για να γίνει φυσικός αλλά τελικά “λοξοδρόμησε” προς τις σπουδές φιλοσοφίας. Στη συνέχεια δοκίμασε τις δυνάμεις του στη ζωγραφική ματακομίζοντας στο Παρίσι.

Εκεί ερωτεύτηκε τον κινηματογράφο, αλλά απέτυχε στην εισαγωγή στη γαλλική Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Μετά την επιστροφή του στη Δυτική Γερμανία το 1967, εργάστηκε στην United Artists στην έδρα του Ντίσελντορφ πριν γίνει δεκτός από το Πανεπιστήμιο της Τηλεόρασης και Κινηματογράφου του Μονάχου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1970. Ενώ φοιτούσε στη σχολή, εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδα.

Σε μια καριέρα που εκτείνεται πάνω από τέσσερις δεκαετίες, έχει λάβει ορισμένα από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του Palme d’Or το 1984 στο Φεστιβάλ των Καννών για το δράμα “Παρίσι,Τέξας”, του Golden Lion για το δράμα “The State of Things” στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (1982) και Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη ρομαντική ταινία φαντασίας “Wings of Desire” το 1987 στο Φεστιβάλ των Καννών. Έχει υπογράψει κάποια σπουδαία ντοκιμαντέρ όπως το “Buena Vista Social Club (1999)” και “Pina Bausch (2011)”, τα οποία του χάρισαν οσκαρικές υποψηφιότητες.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα του ΟΤΕ TV είναι οι εξής:

Alice in the Cities (1974)- Τρίτη 5 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 2
alice in the cities2
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Philip Winter βιώνει την περίπτωση “μπλοκάρισμα του συγγραφέα”, όταν προσπαθεί να γράψει ένα άρθρο σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφασίζει να επιστρέψει στη Γερμανία, και ενώ προσπαθεί να κλείσει μια πτήση, συναντά μια Γερμανίδα, τη Lisa και την εννιάχρονη κόρη της Alice. Οι τρεις τους γίνονται φίλοι (σχεδόν από ανάγκη) και ενώ η μητέρα ζητά από τον Winter να προσέχει την Alice προσωρινά, γρήγορα γίνεται εμφανές ότι η Alice θα είναι ευθύνη του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι περίμενε. Μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη, η αθώα φιλία μεταξύ του ίδιου και της μικρής μεγαλώνει καθώς ταξιδεύουν μαζί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις σε μια αναζήτηση για τη γιαγιά της Alice.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη και στοχαστική ταινία που συνδυάζει το χιούμορ και το πάθος καθώς οι δυο απρόθυμοι φίλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την αποξένωση, θέματα που συχνά επικρατούν στις ταινίες του Βέντερς. Η ερμηνεία της Rottländer ως Alice είναι ακριβώς στη σωστή νότα. Γίνεται πιστευτή ως το φωτεινό, νευρικό και συχνά γοητευτικό μικρό κορίτσι χωρίς να διασχίζει τη γραμμή του συναισθηματισμού.
Πρωταγωνιστούν: Rüdiger Vogler (Philip Wintwe), Yella Rottländer (Alice), Lisa Kreuzer (Lisa)

The American Friend (1977) – Τρίτη 5 Απριλίου στις 22.00 στο ΟΤΕ CINEMA 2
american2

Ο Tom Ripley (Dennis Hopper) αντιμετωπίζει το Αμβούργο, τη Γερμανία, σαν να είναι η Άγρια Δύση και εξασφαλίζει τα προς το ζην πουλώντας πλαστά έργα τέχνης. Στη συνέχεια αποφασίζει να λάβει μέρος σε επιχείρηση δολοφονίας για επιπλέον μετρητά. Αυτό που πρέπει να κάνει για να κερδίσει το μερίδιο του είναι να βρει έναν πιθανό δολοφόνο ο οποίος δεν θα μιλήσει καθόλου και έχει τον τέλειο άνθρωπο: το Jonathan (Bruno Ganz), έναν ετοιμοθάνατο ασθενή με καρκίνο απεγνωσμένο να αφήσει στην οικογένειά του μια κληρονομιά. Ο Jonathan δέχεται απρόθυμα, αλλά καθώς δεν είναι εκτελεστής, κάτι πάει στραβά.

Η ταινία αποτελεί ένα φιλμ νουάρ και βασίζεται στο μυθιστόρημα της Patricia Highsmith, “Ripley’s Game”. Πρόκειται για ένα θρίλερ, που ως επί το πλείστον παρουσιάζει την ιστορία αυτών των δύο ανδρών που φτάνουν να εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Hopper είναι πολύ συγκινητικός σε αυτήν την ταινία, μεταφέροντας τη μοναξιά του Ripley με πολύ λεπτό τρόπο. Ο Bruno Ganz είναι ακόμα καλύτερος ως ο άνθρωπος που παγιδεύεται σε κάτι που δεν καταλαβαίνει.
Πρωταγωνιστούν: Dennis Hopper, Bruno Ganz και Lisa Kreuzer

The Goalkeeper’s Fear of the Penalty (1972) – Τρίτη 12 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 2
The Goalkeepers

Ένας τερματοφύλακας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού για βρώμικο παιχνίδι. Περνά τη νύχτα με μια ταμία του κινηματογράφου, την οποία σκοτώνει στη συνέχεια. Αν και κατατάσσεται στις αστυνομικές ταινίες, η δράση είναι πιο αργή και πιο στοχαστική από ότι άλλες ταινίες του είδους. Διερευνά τη μονοτονία της ύπαρξης του δολοφόνου και, όπως πολλές από τις ταινίες του Βέντερς, την πολιτιστική επιρροή της Αμερικής στη μεταπολεμική Δυτική Γερμανία.
Πρωταγωνιστούν: Arthur Brauss (Joseph Bloch), Kai Fischer (Hertha Gabler), Erika Pluhar (Gloria)

Paris, Texas (1984) – Τρίτη 12 Απριλίου στις 22.00 στο OTE CINEMA 2
paris texas2

Μετά από απουσία 4 ετών, ο Travis Henderson επανεμφανίζεται ξαφνικά σε ένα έρημο μέρος στο νότιο Τέξας. Ο αδελφός του Walt τον φέρνει πίσω στο L.A για να επανενωθεί με το γιο του Hunter. Δεν μπορεί πραγματικά να εξηγήσει γιατί χωρίστηκαν ή γιατί ξαφνικά επανεμφανίστηκε. Ο Walt ήταν αυτός που μεγάλωσε το γιο του και έτσι χρειάζεται αρκετός χρόνος για πατέρα και γιο να έρθουν και πάλι κοντά. Τελικά ξεκινούν μαζί για να βρούνε τη Jane, τη σύζυγο του Travis και μητέρα του Hunter. Τη βρίσκουν να εργάζεται σε ένα peep show στο Χιούστον, αλλά μια ευτυχισμένη οικογενειακή επανένωση δεν είναι στα σχέδιά της.

Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του Βέντερ, ένα μυστήριο ταξίδι με απίστευτη φωτογραφία. Μια ταινία που αφορά την επανένωση των ατόμων και βασίζεται στο ανθρώπινο συναίσθημα.
Πρωταγωνιστούν: Harry Dean Stanton (Travis Henderson), Dean Stockwell (Walt Henderson), Hunter Carson (Hunter Henderson), Nastassja Kinski (Jane Henderson)

Buena Vista Social Club (1999) – Τρίτη 19 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 2
buena2

Αυτό το ντοκιμαντέρ του Βέντερς ακολουθεί τον μεγάλης φήμης κιθαρίστα Ry Cooder και το γιο του, Joachim, καθώς ταξιδεύουν στην Κούβα ώστε ο ίδιος να συγκεντρώσει μια ομάδα από τους καλύτερους μουσικούς της χώρας για να γράψουν μαζί ένα άλμπουμ. Μεταξύ των καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ο τραγουδιστής Ibrahim Ferrer και ο πιανίστας Rubén González. Τελικά μαζί ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουν τα κομμάτια τους στο εκστατικό κοινό.

Η μουσική και οι εικόνες είναι τόσο ζωντανές στο Buena Vista Social Club που μας μεταφέρει στην καρδιά της Κούβας χωρίς αμφιβολία. Οι ερμηνείες των προσώπων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ βοήθησαν σημαντικά στο να αποδοθεί με το καλύτερο τρόπο το συναίσθημα και η ένταση της μουσικής και του χορού.

Πρωταγωνιστούν: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Rubén González

Wings of Desire (1987) – Τρίτη 19 Απριλίου στις 22.00 στο OTE CINEMA 2
wingsofdesire1

Η ταινία αφορά αόρατους, αθάνατους αγγέλους που καταλαμβάνουν το Βερολίνο, ακούνε τις σκέψεις των κατοίκων και βοηθάνε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ακόμα κι αν η πόλη είναι πυκνοκατοικημένη, πολλοί από τους ανθρώπους είναι απομονωμένοι ή αποκομμένοι από τις αγαπημένους τους. Ένας από τους αγγέλους, τον οποίο ερμηνεύει ο Bruno Ganz, ερωτεύεται μια όμορφη, μοναχική ακροβάτισσα. Ο άγγελος επιλέγει να γίνει άνθρωπος, έτσι ώστε να μπορεί να βιώσει τις ανθρώπινες αισθητικές απολαύσεις, από το να γευτεί το φαγητό μέχρι να αγγίξει ένα αγαπημένο του πρόσωπο…

Πρόκειται για μια γαλλο-γερμανική ρομαντική ταινία φαντασίας του 1987. Η ταινία γυρίστηκε τόσο σε σέπια και ασπρόμαυρους τόνους όσο και σε έγχρωμους, με το πρώτο να χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει τον κόσμο, όπως βιώνεται από τους αγγέλους. Η ταινία επιλέχθηκε ως πρώτη για τη Δυτικογερμανική είσοδο στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 60η απονομή Όσκαρ, αλλά δεν έγινε δεκτή ως υποψήφια.
Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz (Damiel), Solveig Dommartin (Marion), Otto Sander (Cassiel).

Faraway, So Close! (1993)- Τρίτη 26 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 2
faraway so close

Αφού σώσει μια ζωή, ένας άγγελος παραδίνεται στον πόθο του για την ανθρωπότητα. Η ταινία αποτελεί το sequel του “Wings of Desire”, με εμπλουτισμένο το καστ των πρωταγωνιστών.

The Salt of the Earth (2014) – Τρίτη 26 Απριλίου στις 22.00 στο OTE CINEMA 2
salt of the earth

Για τα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Sebastião Salgado έχει ταξιδέψει σε διάφορες ηπείρους, στα χνάρια μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης ανθρωπότητας. Έχει δει μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, διεθνείς συγκρούσεις και ανθρωπιστικές καταστροφές. Τώρα οδηγείται στην ανακάλυψη παρθένων εδαφών, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και μεγαλόπρεπων τοπίων ως μέρος ενός τεράστιου φωτογραφικού έργου που αποτελεί φόρο τιμής στην ομορφιά του πλανήτη.

Μια συγκινητική και όμορφη ιστορία για τη ζωή, την αγάπη, την απώλεια, και την απελπισία. Αν μια εικόνα λέει χίλιες λέξεις, τότε αυτή η ταινία αφηγείται 1000 ιστορίες!
Πρωταγωνιστούν: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Lélia Wanick Salgado

Extra Bonus!

Στα πλαίσιο του αφιερώματος στο διάσημο σκηνοθέτη, θα προβληθούν δύο ακόμα ταινίες του Βιμ Βέντερς την Κυριακή 24 Απριλίου!

Notebook on Cities and Clothes (1989) – Κυριακή 24 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 4HD
notebook and cities

Ο Βιμ Βέντερς μιλάει με τον Ιάπωνα σχεδιαστή μόδας Yohji Yamamoto για τη δημιουργική διαδικασία και συλλογίζεται τη σχέση μεταξύ των πόλεων, την ταυτότητα και τον κινηματογράφο στην ψηφιακή εποχή.

Πρόκειται για ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει τις ομοιότητες ενός σχεδιαστή μόδας και ενός σκηνοθέτη. Αποτελεί μια αντιπροσωπευτική ταινία του Βέντερς, αφού χαρακτηριστικό είναι πως στην φωτογραφία αναγνωρίζουμε το στυλ του αλλά επίσης παρατηρούνται και πολλές νέες τεχνικές που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης.

Tokyo-Ga (1985) – Κυριακή 24 Απριλίου στις 20.00 στο OTE CINEMA 4HD
tokyo ga

O Βιμ Βέντερς ταξιδεύει στην Ιαπωνία σε αναζήτηση του Τόκιο όπως το έχει δει στις ταινίες του Γιασουχίρο Όζου.

Πρωταγωνιστούν: Chishû Ryû, Werner Herzog, Yûharu Atsuta

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b