MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Θεωρία των Πάντων: οσκαρική πρεμιέρα αποκλειστικά στον ΟΤΕ ΤV

«Όσο άσχημη κι αν φαίνεται η ζωή, όπου υπάρχει ζωή υπάρχει ελπίδα».Η φράση αυτή ανήκει στον Βρετανό διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ -μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή ιδιοφυΐες στον κόσμο- ο οποίος αποτελεί την ενσάρκωση της ελπίδας μέσω της μάχης που δίνει από το 1963 με την νόσο ALS, μία εκφυλιστική ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος, που τον έχει καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του να επικοινωνεί πλέον μόνο μέσω μίας συσκευής παραγωγής ομιλίας.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με την νόσο των κινητικού νευρώνα στα 21 του, με προσδόκιμο ζωής το πολύ δύο χρόνια. Σε πείσμα όλων των προγνώσεων, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του ίδιου του εαυτού και να ζήσει μέχρι και σήμερα (75 ετών) για να διαπρέψει στον τομέα του αλλά και να γίνει πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον μεγάλο φυσικό και κοσμολόγο για το σπασμένο του σώμα και το μοναδικά λαμπρό του μυαλό, όμως, ο Τζέιμς Μαρς (που το 2009 βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για το «Man on Wire») με την βιογραφική δραματική ταινία «Η Θεωρία των Πάντων» («Theory of Everything», 2014) ξεσκεπάζει και άλλες πτυχές της ζωής του. Η ταινία μας οδηγεί σε ένα ταξίδι ανασκόπησης στη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του Χόκινγκμε την πρώην γυναίκα του που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει τη μία και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και τον Χρόνο…

the theory of everything images

Η «Θεωρία των Πάντων» είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «Travelling to Infinity: My Life with Stephen» της πρώην συζύγου του Χόκινγκ, Τζέιν Γουάιλντ, και αφηγείται τη σχέση τους και το πώς αυτή διαμορφώθηκε από τότε που πρωτογνωρίστηκαν όταν αυτός ήταν διδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κι εκείνη σπούδαζε εκεί Ιστορία της Τέχνης.

Έντι Ρέντμεϊν:Όταν διάβασα το σενάριο με άφησε έκπληκτο το τι είχε περάσει αυτός ο άνθρωπος και τι είχε κατορθώσει από το 1963. Είναι από τις πιο εμπνευσμένες ιστορίες που έχω διαβάσει. 

Αν και ντροπαλοί στην αρχή, γρήγορα ήρθαν πιο κοντά. Ο Στίβεν σύντομα έμαθε για την ασθένειά του και αποφάσισε να αφήσει την Τζέιν έξω από τη ζωή του, αλλά η Τζέιν επέμεινε κι έμεινε μαζί του αν και γνώριζε ότι η ασθένειά του θα χειροτέρευε… Αν και η ιατρική διάγνωση θα μπορούσε εύκολα να τον έχει κάνει να χάσει κάθε ελπίδα, η αγάπη και η συμπαράσταση της Τζέιν αναζωπύρωσε την πίστη του στο μέλλον.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Έντι Ρέντμεϊν, o οποίος βραβεύτηκε με Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, και η Φελίσιτι Τζόουνς, ενώ το σενάριο έγραψε ο Άντονι ΜακΚάρτεν ο οποίος έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην ταινία βλέπουμε την αντίστροφη πορεία που ακολουθεί η διανοητική εκτόξευση του Στίβεν Χόκινγκ σε σχέση με τη φυσική του κατάρρευση».

Φελίσιτι Τζόουνς: Από την αρχή υπήρξε μεταξύ τους έλξη και πνευματική χημεία αλλά και υγιής άμιλλα, τα οποία κινητοποιούσαν τον καθέναν τους να γίνεται καλύτερος 

Η «Θεωρία των Πάντων» απέσπασε γενικά εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς ενώ σάρωσε όλα τα βραβεία! Πέρα από τον Ρέντμειν που κέρδισε το Όσκαρ, η ταινία είχε λάβει ακόμα πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζόουνς. Βραβεύτηκε επίσης με δύο Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερη Μουσική και Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα και με τρία BAFTA στις κατηγορίες Α’ Ανδρικού Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των δύο βασικών ηθοποιών, τα μαγευτικά τοπία του Κέιμπριτζ, το υπέροχο, γλυκό όσο και μελαγχολικό, μουσικό σκορ του Jóhann Jóhannsson είναι που δημιουργούν το ζεστό συναίσθημα που αφήνει αυτή η δίωρη διαδρομή στη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ.

Μη χάσετε τη «Θεωρία των Πάντων» σε Α’ τηλεοπτική προβολή την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στο ΟΤΕ CINEMA 1HD στις 21.00 αποκλειστικά στον OTE TV

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b