MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου, o Freddie Mercury αφήνει την τελευταία του πνοή

Σαν σήμερα αφήνει την τελευταία του πνοή o Legend της ροκ ιστορίας, Freddie Mercury.

author-image Ζurab Sam

Πρώτα χρόνια
Γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου 1846 στη Ζανζιβάρη, ένα αφρικάνικο νησί ανατολικά της ηπείρου που τότε ήταν βρετανική αποικία, ο Farrohk Bulsara (και μετέπειτα Freddie Mercury) έζησε τα πρώτα του χρόνια στο νησί μαζί με τους γονείς του, Bomi και Jer και την αδερφή του Kashmira. Το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας το έζησε αργότερα στην πατρίδα του την Ινδία όπου και ξεκίνησε μαθήματα πιάνο σε ηλικία 7 χρόνων.

Στα 12 του είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρή μπάντα στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων, τους The Hectics, και διασκεύαζαν τραγούδια rock and roll παρουσιάζοντάς τα σε διάφορες σχολικές εκδηλώσεις. Παράλληλα ήταν στη χορωδία του σχολείου. Τότε ήταν η περίοδος που αποφάσισε να αφήσει το πραγματικό του όνομα και να αυτοαποκαλείται με το παρατσούκλι του, Freddie.

Tο 1963 αποφασίζει η οικογένειά του να επιστρέψει πίσω στη Ζανζιβάρη λόγω της ανεξαρτησίας του νησιού από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έναν χρόνο αργότερα ξεσπάσει βίαιη επανάσταση κατά του σουλτάνου και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν όλοι μαζί στην Αγγλία.

Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ο Freddie ξεκίνησε μαθήματα γραφιστικής στο Ealing College of Art και παράλληλα έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μουσικής ως frontman με το συγκρότημα Wrechage.

1.mercuty 2

Queen
Τον Απρίλιο του 1970 οι Brian May, Roger Taylorκαι Freddie Mercury ιδρύουν το δικό τους συγκρότημα και ο Freddie το ονομάζει Queen και σχεδιάζει το λογότυπό τους. Έναν χρόνο αργότερα προστίθεται ακόμα ένα μέλος στο συγκρότημα, ο μπασίστας John Deacon. Την ίδια περίοδο αποφασίζει να αλλάξει το επίθετο του σε Mercury εμπνευσμένος από τον αγγελιαφόρο των Ρωμαίων θεών “Mercury”.

Σε μια συνέντευξη μάλιστα ο Freddie ρωτήθηκε αν οι στοίχοι από το πρώτο άλμπουμ τους «Mother Mercury, look what they’ ve done to me, I cannot run I cannot hide” αναφέρεται στην μητέρα του και ο ίδιος απάντησε «Yes, and from now on I’ll be Fredie Mercury”.

Το συγκρότημα των Queen έφερε την επανάσταση στην ιστορία της μουσικής σκηνής αφήνοντας πίσω το glam στυλ που επέβαλε η ροκ κουλτούρα της δεκαετίας του 70 και προσαρμόζονταν με τον κόσμο και το κλίμα της εποχής.

Πριν τους Queen, o Mercury ήταν σε πολλά άλλα όπως στους Ibex (μετέπειτα Wreckage), στους Smile ενώ αρκετές εμφανίσεις έκανε και με την μπάντα Sour Milk Sea.

1.mercuty 4

Προσωπική ζωή
Σύντροφος του Freddie Mercury για αρκετά χρόνια ήταν η Mary Austin και η σχέση τους έληξε μόλις ανακοίνωσε ο ίδιος για την ομοφυλοφιλία του. Αργότερα γνωρίζει τον Jim Hutton με τον οποίο διατηρεί σχέση για 6 χρόνια, μέχρι την τελευταία του πνοή.

1.mercuty 3

Καθώς η σεξουαλικές του προτιμήσεις ήταν μια πτυχή του εαυτού του, ο ίδιος ποτέ δεν προσπάθησε να το κρύψει. Αντιθέτως υπερασπιζόταν πάντα τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας. Αυτό που δεν γνωστοποίησε ποτέ δημόσια ήταν πως έπασχε από τον ιό HIV, παρά μόνο μια μέρα πριν πεθάνει. Στήριγμα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήταν η οικογένεια και οι κοντινοί του φίλοι ενώ πολλές φορές ήταν κατηγορηματική ή άρνησή του στους δημοσιογράφους που το ήθελαν βαριά άρρωστο δημοσιεύοντας φωτογραφίες του που τον έδειχναν αδυνατισμένο.

Ήταν μόλις 23 Νοεμβρίου του 1991 όταν ο ίδιος ανακοίνωσε πως έπασχε από τον ιό του AIDS. Μια μέρα αργότερα, σε ηλικία 45 ετών, αφήνει την τελευταία του πνοή και δίπλα του οι γονείς του και, τον σύντροφό του Jim Hutton.

1.mercuty 5

Οι στοίχοι, τα τραδούδια, η τάση να είναι ο εαυτός του ακόμα και επι σκινής,  η φωνή και το παρουσιαστικό του κατάφερναν πάντα να προσελκύουν χιλιάδες κόσμο στις live συναυλίες του. Οι Queen «τίναξαν» την μουσική σκηνή με το ποικιλόμορφο φάσμα μουσικών ειδών, το ανατρεπτικό παρουσιαστικό τους και η ένταση που επικρατούσε σε κάθε live.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους ήταν τα: Stone Cold Crazy, Tie Your Mother Down, Killer Queen, Somebody to Love, Crazy Little Thing Called Love, Fat Bottomed Girls, Under Pressure ( David Bowie), Another One Bites the Dust, We Will Rock You / We Are the Champions, κ.α

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τον Legend της ροκ ιστορίας με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen.

https://youtu.be/fJ9rUzIMcZQ

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b