MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λεξικό#6: Jared Leto

Τον βλέπεις με λευκό tuxedo και κόκκινο παπιγιόν να παραλαμβάνει το Όσκαρ. Ισχνό, σχεδόν αγνώριστο πάνω σε ψηλοτάκουνα να υποδύεται μια οροθετική τραβεστί. Με emo make up και ανεκδιήγητες coup να προκαλεί παραλήρημα στα εφηβάκια.

author-image Στέλλα Χαραμή

«Αν ποτέ γίνω εφηβικό είδωλο θα αυτοκτονήσω» έχει δηλώσει. Ψέματα. Ο Τζάρεντ Λέτο με τα χίλια πρόσωπα ζει και βασιλεύει και επιστρέφει στην Αθήνα ως τέτοιο• ως frontman της ροκ μπάντας Thirty seconds to Mars.

Είναι ο μόνος τρόπος να δούμε live αυτή τη χαρισματική περσόνα που στ’ αλήθεια έχει στοιχειώσει σχεδόν κάθε cult κινηματογραφική ανάμνηση των 90s. Από το «Fight club» και το «American psycho» ως τη «Λεπτή κόκκινη γραμμή» και το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο».

3jared-leto-mohawk-man-14

Ο Λέτο είναι ένας γνήσιος χαμαιλέων της αμερικανικής ποπ κουλτούρας όπως και γνήσιο παιδί του αμερικανικού ονείρου.

Από τα βράδια που κοιμόταν στο δρόμο μαζί με τον αδελφό και τη μητέρα του, τα γεμάτα φτώχεια παιδικά του χρόνια χωρίς πρόσβαση στο σχολείο, την παραβατική συμπεριφορά και τα μπλεξίματα με το νόμο, δεν κρύβει σχεδόν τίποτα. «Όταν ήμουν μικρός ονειρευόμουν να γίνω έμπορος ναρκωτικών. Μου φαινόταν μια καλή ευκαιρία. Μήπως αυτό ακούγεται αλλόκοτο;» αναρωτιέται έχοντας πλέον περάσει σε ασφαλή εδάφη. 

Ακόμα και τότε, βέβαια, φλέρταρε με την τέχνη. Η μποέμ, χίπικη ζωή του εξασφάλιζε επαφές με φωτογράφους, ζωγράφους, ηθοποιούς παρότι οι εμπειρίες που πραγματικά τον καθόρισαν ήταν μια, ίσως δύο: Τα live των Led Zeppelin και των Pink Floyd. Σήμερα, καμαρώνει που τόσο ο κινηματογράφος όσο και η μουσική έχουν εξίσου δίκαιο μερίδιο στη ζωή του, «χωρίς το ένα να υπερβαίνει το άλλο». Κατά τα άλλα, ισχυρίζεται πως η καθημερινότητα του κυλά γαλήνια. «Είμαι κλεισμένος στο μικρό μου κόσμο. Έχω το σκύλο, τη μουσική μου, τον αδελφό μου και δυο φίλους» λέει. Αν και όπως ομολογεί «οι αγαπημένες του στιγμές είναι πάντα οι εκπλήξεις».

  • Αγάπη. “Η αγάπη είναι η δύναμη που οδηγεί την καλοσύνη, την αποδοχή, την ανεκτικότητα, τη συγχώρεση, το πάθος, την ισότητα. Υπάρχει η αγάπη για τον άλλον, την οικογένεια, την πατρίδα και όλα αυτά είναι σημαντικά για μένα”.
  • Αλκοόλ. “Χρησιμοποιώ το αλκοόλ σαν οδοντόπλυμα”.
  • Αρχή. “Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να αρχίσει ξανά. Όμως ο καθένας μπορεί να αρχίσει σήμερα και να δώσει ένα καινούργιο φινάλε. Πρέπει να στυλώνεις τα πόδια, να προχωράς μπροστά, ακόμα κι όταν η αμφιβολία, ο φόβος και η αποτυχία σου χτυπούν την πόρτα”.
  • Γκέι. “Έδειχνα πάντοτε μια κατανόηση για τους γκέι. Δεν θέλω λοιπόν, να λογοκρίνω τον εαυτό μου γι’ αυτό το γαμημένο θέμα γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους γκέι, τους στρέιτ ή οτιδήποτε άλλο”.
1Dallas-Buyers-Club 612x380 0

Καταλαβαίνεις πότε έχεις γίνει πραγματικά διάσημος όταν αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Έχω ακούσει ότι είμαι πόρνη, γκέι, ότι κάνω κοκαΐνη, ότι είμαι μεγάλο αρ…”.

  • Γυναίκα. “Εμαθα από πολύ νωρίς να φέρομαι καλά στις γυναίκες, έχοντας τα σωστά παραδείγματα γύρω μου. Καταλαβαίνω πολλά για τις γυναικείες ανάγκες. Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι τις ξέρω όλες”.
  • Ζωή. “Το ζήτημα δεν είναι πώς ζεις και πώς πεθαίνεις. Το ζήτημα είναι γιατί ζεις και γιατί πεθαίνεις”.
  • “Το καλύτερο μάθημα που μου έδωσε η ζωή είναι ότι πολλά πράγματα δεν είναι τόσο μεγάλα και σημαντικά όσο φαντάζουν εκείνη τη δεδομένη στιγμή”.
  • Εαυτός. “Προσπάθησα πολλές φορές να γίνω κάποιος άλλος, αλλά τελικά τίποτα δεν φάνηκε να αλλάζει. Σήμερα ξέρω ποιος πραγματικά είμαι. Επιτέλους βρήκα τον εαυτό μου, παλεύοντας να κερδίσω μια ευκαιρία”.
2jared-leto
  • Ιδέα. “Οι ιδέες είναι άχρηστες, είναι σχεδόν σκουπίδια. Ο καθένας μπορεί να συλλάβει μια σπουδαία ιδέα. Αρκεί μετά να αναλάβει δράση και να την κάνει πραγματικότητα”.
  • Ικανοποίηση. “Νομίζω ότι βρίσκεις ικανοποίηση και στα πιο μικρά πράγματα. Θα μπορούσε να είναι μια συναυλία, μια στιγμή, μια συζήτηση, ένα γεύμα, ένα βιβλίο που διαβάζεις. Από την άλλη υπάρχουν και τα μεγάλα γεγονότα που σου τινάζουν τα μυαλά στον αέρα. Όμως, σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι”.
  • Καλλιτέχνης. “Νομίζω πως η εξερεύνηση του ανοίκειου και του πολιτικά ανορθόδοξου είναι δουλειά του καλλιτέχνη”.
  • Κανόνας. “Το καλύτερο στο να παραβαίνεις κάποιους κανόνες είναι πως, από τη στιγμή που το αποφασίζεις, μπορείς εύκολα να το επαναλάβεις. Απλώς πηδάς σε αυτό με τα δύο πόδια και το ζεις”.
  • Κλοπή. “Σαν παιδί έχω κλέψει διάφορα πράγματα αλλά ποτέ δεν θα έκλεβα μια καραμέλα – θα έκλεβα όλο το κουτί. Επίσης, συνήθιζα να κάνω διαρρήξεις και να θρονιάζομαι στα δωμάτια αγνώστων. Αισθανόμουν πολύ οικεία και άνετα να βρίσκομαι μέσα σε άδεια σπίτια”.
  • Μουσική. “Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν στο Θεό, εγώ πιστεύω στη μουσική. Κάποιοι άνθρωποι προσεύχονται, εγώ ανοίγω το ραδιόφωνο”.
5jared leto stage diving

Η αλήθεια είναι ότι τον περισσότερο καιρό νιώθω πολύ μόνος. Έπαψα να πιστεύω στην ευτυχία, αλλά ξέρω πως η μουσική με κάνει να αισθάνομαι καλά”.

  • Πρόκληση. “Εκείνο που μας καθορίζει είναι οι προκλήσεις και πώς τις αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι τα προβλήματα λοιπόν που μας διαμορφώνουν αλλά η δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε και να μεταμορφωθούμε”.
  • Ονειρα. “Μην ζητήσεις ποτέ την άδεια κάποιου άλλου για να ακολουθήσεις τα όνειρα σου. Ακολούθησε τα με όποιο κόστος. Είναι σημαντικό. Η ζωή μας είναι μία και μοναδική κι εσείς είστε οι συγγραφείς της δικής σας ιστορίας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Γι’ αυτό να ονειρεύεστε πολύ, να δουλεύετε σκληρά και να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας παρά τα εμπόδια”.
  • “Τα όνειρα είναι το αποτέλεσμα εκατομμυρίων επιλογών, δισεκατομμυρίων αποτυχιών και κάποιων επιτυχιών”.
  • Όχι. “Δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου να κάνω πολλές ταινίες, να βγάλω πολλά άλμπουμ. Μου αρέσει να ενεργοποιώ την δύναμη του όχι. Όλοι θέλουμε να λέμε «ναι» γιατί έχει να κάνει με τις ευκαιρίες• είναι όμως η δύναμη του «όχι» που σε αναγκάζει να εστιάσεις και να δεσμευτείς”.
  • Ρόλος. “Κάθε ρόλος που έχω υποδυθεί ήταν μια μοναδική πρόκληση, την οποία απόλαυσα με ένα διεστραμμένο, μαζοχιστικό τρόπο. Πάντως, όλοι οι ήρωες που έπαιξα πεθαίνουν στο τέλος. Ίσως είναι κάποιου είδους φετίχ”.
6jerard
  • Συνέντευξη. “Δεν μου αρέσει να δίνω συνεντεύξεις. Και όχι δεν υποκρίνομαι ότι είμαι νευρωτικός ή κρύβομαι στη ντουλάπα μου. Δεν με απασχολεί καθόλου αν ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ποιος είμαι• συνειδητοποίησα όμως πως αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού”.
  • Τρέλα. “Δεν είμαι παρανοϊκός, δεν είμαι τρελός. Είμαι οικειοθελώς αδιάφορος απέναντι στις ορθολογιστικές συμβάσεις”.
  • Φίλος. “Φίλος είναι εκείνος που μπαίνει στη ζωή σου την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βγαίνει από αυτήν”.
  • Φυλακή. “Ναι έχω περάσει κάποιο χρόνο στη φυλακή – ξέρεις τα συνηθισμένα. Έχω φτάσει τόσες πολλές φορές το όριο στη ζωή μου που δεν χρειάζεται να επινοήσω κάτι”.
 Οι Thirty Seconds to Mars εμφανίζονται την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στη σκηνή του TerraVibe.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b