MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

HOUSE OF CARDS: Η σειρά που άλλαξε την τηλεόραση στο OTE CINEMA 4HD

Από τις 26 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο βράδυ στις 22.00 και 23.00, διπλά επεισόδια της 1ης, 2ης και 3ης σεζόν του πολυβραβευμένου πολιτικού θρίλερ «House of Cards» θα προβάλλονται στο OTE CINEMA 4HD. O 4ος κύκλος θα κάνει πρεμιέρα στον OTE TV το 2016, αμέσως μετά την Αμερική.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η επιτυχημένη Αμερικανική σειρά που άλλαξε τα δεδομένα, καθώς ήταν η πρώτη σειρά στην ιστορία της τηλεόρασης που δόθηκε ως ολόκληρη σεζόν (13 επεισόδια) μέσα σε μία ημέρα στο διαδικτυακό κανάλι Netflix θα είναι διαθέσιμη τη νέα σεζόν στους συνδρομητές του OTE TV.

Ο σχεδιασμός της Netflix για το «House of Cards» ξεκίνησε από την επιλογή του σεναρίου. Το σενάριο λοιπόν, είναι βασισμένο στο βιβλίο του Βρετανού πολιτικού Michael Dobbs (πρώην ηγετικού στελέχους του συντηρητικού κόμματος), το οποίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ομώνυμη μίνι-σειρά του BBC από τον Andrew Davis τη δεκαετία του ’90. Το Αμερικανικό σύγχρονο remake είναι ένα νουάρ σκοτεινών προθέσεων, με πανέξυπνους αντι-ήρωες που δεν είσαι σίγουρος γιατί συμπαθείς όταν είναι φανερά και ξεκάθαρα εγωπαθείς αμοραλιστές, όπως έχουμε συνηθίσει να είναι βέβαια οι περισσότεροι στις σειρές νέας γενιάς και οι οποίοι ασκούν μεγάλη έλξη στο κοινό («Dexter», «Boss», «Breaking Bad»).

house-of-cards-season-3-poster

Το House of Cards ως remake ενός παλιότερου πολιτικού θρίλερ του BBC παραμένει στυλιστικά και… αμοραλιστικά πιστό στο πρωτότυπο έργο με την βασική διαφορά ότι βρισκόμαστε στην Washington του 2013, κι όχι στο Westminster του 1990. Το κεντρικό πρόσωπο στη σειρά είναι ο εξαιρετικός ηθοποιός Kevin Spacey («Συνήθεις Ύποπτοι», «American Beauty» κ.ά.) στο ρόλο του απόλυτου Μακιαβελικού χαρακτήρα της μικρής οθόνης, του Frank Underwood. Ο Frank είναι βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από την 5η περιοχή Κογκρέσου της Νότιας Καρολίνας και δεύτερος στην ιεραρχία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει βάλει ως στόχο να αναρριχηθεί σε μία θέση μεγαλύτερης ισχύος και είναι αποφασισμένος να τα καταφέρει… whatever it takes.

house of cards1

Στο πρώτο κιόλας επεισόδιο (το οποίο έχει σκηνοθετήσει ο Ντέιβιντ Φίντσερ – ο μάστερ των σκοτεινών θρίλερ όπως «Seven», «Fight Club», «Gone Girl») του στερείται η θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε αντίθεση με ό,τι του είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος, και σε όλη τη διάρκεια του πρώτου κύκλου βλέπουμε τις προσπάθειες του Frank να φτάσει μέχρι και τη θέση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο αποφασισμένο να πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν διστάζει να λερώσει μέχρι κι ο ίδιος τα χέρια του αν είναι προς το συμφέρον του…

claire-underwood-blood

Ο κυνικός και διεφθαρμένος κεντρικός χαρακτήρας της σειράς καταστρώνει λοιπόν ένα περίτεχνο σχέδιο εκδίκησης με τη βοήθεια της συζύγου του Claire (Robin Wright), η οποία είναι μία εξίσου αμείλικτη γυναίκα. Παγερή και ατσαλάκωτη, μία σύγχρονη εκδοχή της Λαίδης Μακμπέθ, που δεν αφήνει το ελάχιστο συναίσθημα να εκδηλωθεί όχι μόνον απέναντι στους αντιπάλους, αλλά ούτε στον εαυτό της στον καθρέφτη. Είναι πρόεδρος σε μία ΜΚΟ και έχει επενδύσει στην άνοδο του συζύγου της στην εξουσία. Συμπληρώνει σε σκληρότητα και ψυχρό υπολογισμό ό,τι λείπει από εκείνον και οι δυο τους εμφανίζονται να έχουν εκείνη τη σχέση, που στηρίζεται στο μοναδικό αναλλοίωτο υλικό ενός τέτοιου γάμου: το πάθος για δύναμη.

Η σειρά έχει κερδίσει συνολικά 4 Emmys, 1 SAG και εκατοντάδες άλλες υποψηφιότητες.

Η σειρά παρουσιάζεται με έναν πρωτότυπο σκηνοθετικό τρόπο μέσα από την οπτική του Frank. Καταργώντας τον «4ο τοίχο» (όπως ονομάζεται το απαράβατο όριο του τηλεοπτικού φακού που απαγορεύεται να κοιτάς) απευθύνεται κατευθείαν σε εμάς κοιτώντας μας κατάματα και μας αποκαλύπτει με την κλασική σαρκαστική εκφορά του λόγου του συνοδευόμενη από ένα όλο νόημα ανασήκωμα του φρυδιού του, τα κίνητρά του, τις προθέσεις του και τις σκέψεις του για όλους όσους τον περιβάλλουν. Από την άλλη, η ερμηνευτική τεχνική του ρόλου της συζύγου του, της Claire, είναι τελείως διαφορετική. Σε αντίθεση με τους εσωτερικούς μονολόγους του Frank, εκείνη παραμένει κλειστή, απόμακρη. Αυτό το πάντρεμα στην οθόνη δύο τελείως διαφορετικών μορφών αφήγησης, μιας κλασικής και μιας πιο σύγχρονης, είναι ένα ακόμη στοιχείο της σκηνοθετικής μαεστρίας, που καταλήγει στην έξοχη αποτύπωση των διαφορετικών χαρακτήρων του ζευγαριού.

house-of-cards 1

Και ο Kevin Spacey αλλά και η Robin Wright έχουν βραβευθεί για τις ερμηνείες τους με Golden Globe Καλύτερου Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα. Η σειρά έχει κερδίσει συνολικά ακόμα 4 Emmys, 1 SAG και εκατοντάδες άλλες υποψηφιότητες. Το House of Cards είναι μία ανατομία της πολιτικής σκηνής, αλλά και του καπιταλισμού, της απληστίας, της διαπλοκής. Μία σειρά της οποίας κάθε επεισόδιο μοιάζει με ολοκληρωμένη πολιτική ταινία που πραγματεύεται τον αδίστακτο πραγματισμό, την χειραγώγηση, την δίψα για εξουσία και επιτυχία, την αλαζονεία, την άκρατη φιλοδοξία μέσα από μία αριστουργηματική σκηνοθεσία η οποία αποτυπώνει ιδανικά το βάθος των χαρακτήρων. Αυτή η κινηματογραφική αισθητική και οι καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών στο «House of Cards» έχουν δημιουργήσει -όχι άδικα- στρατιές μυημένων θεατών παγκοσμίως.

H κινηματογραφική αισθητική και οι καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών στο «House of Cards» έχουν δημιουργήσει -όχι άδικα- στρατιές μυημένων θεατών παγκοσμίως.

Περισσότερα από Keep Watching
VIMA_WEB3b