MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
01
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Χάρισμα

Πόσα αξιοπρεπή αστυνομικά θρίλερ μυστηρίου έχεις δει τα τελευταία χρόνια; Σωστά. Από ελάχιστα έως κανένα…

Μαρίνα Πυλαρινού

Τρεις άνθρωποι δολοφονημένοι με τον ίδιο τρόπο (ένα μοιραίο χτύπημα στο κάτω μέρος του κεφαλιού) αλλά χωρίς κάποιο άλλο συνδετικό στοιχείο και, το κυριότερο, κανένα ίχνος του δράστη στους τόπους του εγκλήματος, προκαλούν πονοκέφαλο στους ντετέκτιβ του FBI Τζο Μεριγουέδερ (Jeffrey Dean Morgan) και Κάθριν Κόουλς (Abbie Cornish). Θα χρειαστεί να πείσουν το συνταξιοδοτημένο γιατρό με παραφυσικές ικανότητες Τζον Κλάνσι (Anthony Hopkins) να διακόψει το πένθος από το χαμό της κόρης του και να επιστρέψει στην ενεργό δράση, ώστε να ανακαλύψουν το αόρατο νήμα που συνδέει τη μακάβρια μοίρα του 11χρονου αγοριού, της μεσήλικης μαύρης κι του σαραντάρη λευκού που βρέθηκαν νεκροί.

Το αρνητικό με τα υπερφυσικά θρίλερ είναι πως δεν πείθουν εύκολα το θεατή για όσα βλέπει στην οθόνη. Ξεκινώντας λοιπόν από το… μείον, ο άγνωστος βραζιλιάνος σκηνοθέτης Afonso Poyart κάλυψε υποδειγματικά το χαμένο έδαφος στην κινούμενη άμμο όπου κλήθηκε να τρέξει και κατάφερε να γίνει κάτι παραπάνω από πειστικός.

Το μυστικό της επιτυχίας του είναι το εξής τρίπτυχο: χαρακτήρες φτιαγμένοι με σάρκα και οστά κι όχι στα μονοδιάστατα μερεμέτια κάποιου τηλεοπτικού CSI, δράση που προάγει την αληθοφάνεια αντί της εύκολης, κατασκευασμένης εντύπωσης και επιστράτευση της φαιάς ουσίας όταν το πράγμα πάει να ξεφύγει σε ατραπούς κοινοτυπίας ή προβλέψιμης διαδρομής. Επιπλέον προσδίδει στα καρέ του τα προαπαιτούμενα του είδους: αισθαντικό σασπένς, ατμόσφαιρα μυστηρίου και η αξιοποίηση της βασικής ιδέα ενός ανίκητου «κακού» (στην παράδοση των φιλμ «Se7en», «Συνήθεις ύποπτοι» αλλά και της «Σιωπής των αμνών»).

Στα θετικά του έργου δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε το πολυπεπίπεδο σενάριο που μιλάει για την προσωπική ενοχή, τη μετωπική σύγκρουση ψυχολογίας- θρησκείας- επιστήμης, το νόημα του ουμανισμού και το αναπόφευκτο της μοίρας. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη εδώ και πολλά χρόνια ουσιαστική και συγκρατημένη ερμηνεία του Hopkins (η τελευταία μεγάλη ερμηνεία του εντοπίζεται στον… περασμένο αιώνα και τα «Απομεινάρια μια μέρας» ή έστω το «Nixon»), ο οποίος βοηθούμενος του καλογραμμένου σεναρίου αποδίδει ευπρεπώς την εσωτερική πάλη του βυθισμένου στο πένθος αντιήρωα που ψάχνει να βρει την εσωτερική γαλήνη για να συνεχίσει το μοναχικό δρόμο του.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Περισσότερα από Φεστιβάλ
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
1ο Greek Fashion Festival: Η ελληνική μόδα συναντά τον πολιτισμό σε μια διήμερη γιορτή στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
The Chios Festival 2025: Ιστορία, πολιτισμός και εξωστρέφεια στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Art & Culture
Οι Seeds ρίχνουν σπόρους παραδοσιακής μουσικής στη Μικρή Επίδαυρο
Μουσικά Νέα
Roads Festival 2025: Ένα τριήμερο για τη μουσική χωρίς σύνορα στο Θέατρο Πέτρας
Μουσικά Νέα
To Ametric Festival για 5η χρονιά στην Παλιά Πόλη των Χανίων – Το πλήρες πρόγραμμα
Cine News
10o Beyond Borders: Το ελληνικό βλέμμα στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου
Εκδηλώσεις
9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ένα μουσικό ταξίδι από τον μεσαίωνα στην pop και την avant-garde
Φεστιβάλ
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου φωτίζει το δημιουργικό χάος με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα
Μουσικά Νέα
Η 8η Λελέκιος Φιέστα επιστρέφει στο Ναύπλιο, με το πιο δυνατό line up
Εκδηλώσεις
Μελωδίες παγκόσμιας εμβέλειας στη Χάλκη: Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής τιμά τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκι
Φεστιβάλ
Amvrakia Music Festival 2.0 – Ένα μουσικό τριήμερο στη μαγική λίμνη Αμβρακία
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Δελφών «To Λάλον Ύδωρ» 2025: Δύο μουσικές βραδιές αφιερωμένες στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική