MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλοκαιρινό μπάρμπεκιου: Μυστικά για το τέλειο ψήσιμο

Καλή παρέα, ευχάριστη διάθεση και ένας επιδέξιος ψήστης είναι όλα όσα χρειάζεται ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου στη βεράντα ή στον κήπο. Επειδή λοιπόν το καλοκαίρι ενδείκνυται για ψήσιμο στα κάρβουνα, βρείτε εδώ όλα τα απαραίτητα tips της επιτυχημένης συνταγής.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ψήσιμο
1. Κόβουμε τα κρεατικά και τα πουλερικά σε λεπτές φέτες. Aν τα κομμάτια του κρέατος είναι παχιά και μεγάλα είναι πιθανόν να καούν εξωτερικά όσο στο εσωτερικό τους έχουν παραμείνουν ωμά. Είτε χτυπήστε μόνες σας είτε ζητήστε από το κρεοπωλείο σας να κόψει το κρέας σε μερίδες ή ακόμα και να το χτυπήσει με ένα μπαλταδάκι, ώστε να πλατύνει.

2. Στο κοτόπουλο αφήνουμε την πέτσα εξωτερικά γιατί διατηρεί το κρέας πιο χυμώδες. Αν δεν θέλουμε την πέτσα, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσουμε μετά το ψήσιμο.

3. Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα ψάρια, χαράζουμε την επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.

4. Δεν αλατίζουμε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν», ενώ τα μπαχαρικά τα ρίχνουμε όταν σερβίρουμε και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.

5. Χρησιμοποιούμε λαβίδα ψησίματος και όχι πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στα τρόφιμα και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του. Εξαιρούνται τα λουκάνικα, που εξαρχής τα τοποθετούμε στη σχάρα τρυπημένα.

6. Αν ψήσουμε σουβλάκια, μουσκεύουμε από πριν τα ξυλάκια για αρκετή ώρα μέσα σε νερό, για να μην καούν στο ψήσιμο.

7. Για να κρατήσουμε ζουμερό ένα είδος κρεατικού που πρέπει να ψηθεί για αρκετή ώρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε κοντά στη φωτιά αλλά όχι τόσο κοντά στο κρέας, ένα δοχείο με νερό, που θα απελευθερώνει ατμούς από τη θερμότητα.

Μαρινάρισμα
Επειδή το μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο προσφέρει στα κρεατικά, πουλερικά ή ψάρια πιο τρυφερή και νόστιμη γεύση, δοκιμάζουμε:

1. Να αναμείξουμε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί και πάπρικα. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.

2. Να αναμείξουμε ελαιόλαδο, κομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και δενδρολίβανο. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για ένα βράδυ.

3. Να αφήσουμε το χοιρινό για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.

4. Μαρινάρουμε τα ψάρια για μισή μόνο ώρα μέσα σε ξίδι ή για ένα βράδυ σε μαρινάτα, από ελαιόλαδο, λεμόνι, λευκό κρασί, δενδρολίβανο και θυμάρι.

5. Όσον αφορά στο κοτόπουλο, δοκιμάζουμε μαρινάρισμα από λάδι, λεμόνι, σκόρδο και μαϊντανό, για ένα βράδυ.

Φυσικά ένα καλό μπάρμπεκιου απαιτεί και ανάλογα συνοδευτικά, γι’ αυτό προτιμήστε:
-φρέσκιες σαλάτες
-πατάτες τηγανιτές ή στα κάρβουνα (τυλίξτε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και αφήστε τες δίπλα στα κάρβουνα και -σερβίρετε είτε με λάδι, αλάτι και λεμόνι, είτε ως πατατοσαλάτα)
-ψημένα λαχανικά στα κάρβουνα

-πρωτότυπες σάλτσες και ντιπ, όπως σάλτσα ντομάτας με θυμάρι

Και φυσικά… παγωμένες μπύρες!

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b