MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 ταινίες που θα δούμε στο #Outview Film Festival!

Είναι το φεστιβάλ της πόλης που «μας ανήκει» δικαιωματικά, και χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται, ανοίγεται, και φαίνεται να αγκαλιάζεται ακόμα περισσότερο από τον κόσμο. Δεν είναι πια απλά το φεστιβάλ που έχουμε ανάγκη, με τα καλά ή τα κακά του… είναι το φεστιβάλ που θέλουμε και απολαμβάνουμε.Φέτος, περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά, το πρόγραμμα του Outview Film Festival ανοίγει με hyped indy πρεμιέρες, δυνατές ελληνικές παραγωγές (οι ταινίες του Τηλέμαχου Αλεξίου, το ντοκυμαντέρ Νανά και οι επιλογές των μικρού μήκους), μεγάλοι crowd-pleasing τίτλοι (η ταινία έναρξης The Pride και το Zenne Dancer) και προσωπικά μας Must-See που αλήθεια δεν πιστεύαμε πως θα βλέπαμε *επιτέλους* σε ελληνική αίθουσα (το πολυαναμενόμενο Drag Becomes Him).Πηγή: Gkoultoura.gr

Monopoli Team

Αυτές είναι οι 10 (+1) δικές μας επιλογές για τη βδομάδα queer κινηματογράφου:

Drag Becomes Him
(Alex Berry, USA, 90′, 2015)

Το ντοκιμαντέρ “Drag Becomes Him” προσφέρει ένα τρυφερό πορτρέτο της παγκοσμίου γνωστής drag performer Jinkx Monsoon, που κέρδισε στον 5ο κύκλο του RuPaul’sDrag Race (ελληνιστί #dardanes). Αυτό το ρεαλιστικό και συνάμα στοργικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αγοριού της εργατικής τάξης που μετατράπηκε σε έναν ένδοξο, παγκοσμίου επιπέδου performer.
Την ταινία θα προλογίσει το γκουλτουρομπλόγκ και ο Μανώλης Βαμβούνης.
Προβολή: 11/5/15 – 19.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2
Προβολή: 15/5/15 – 17.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Βασίλισσα Αντιγόνη
(Τηλέμαχος Αλεξίου, Ελλάδα/Γερμανία, 93′, 2014)

Μια νεαρή γυναίκα ζει με τον βαριά άρρωστο πατέρα της και τον έφηβο αδελφό της σε μια παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας. Εργάζεται για μήνες αμισθί σ’ ένα κατάστημα ρούχων, ανήμπορη να ανταπεξέλθει οικονομικά στην ιατρική περίθαλψη του πατέρα της ενώ προσπαθεί απεγνωσμένα να προστατέψει τον αδελφό της από τον σχολικό εκφοβισμό. Θέλει να μιλήσει αλλά δεν βρίσκει λόγια. Θέλει να τρέξει, αλλά τα πόδια της μπλέκονται. Μια μέρα, ψάχνοντας για τσιγάρα στην σχολική τσάντα του αδελφού της, βρίσκει την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή και σταδιακά ταυτίζεται με την ηρωίδα. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Προβολή: 12/5/15 – 21.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Η Αφροδίτη Στην Αυλή
(Τηλέμαχος Αλεξίου, Ελλάδα/Γερμανία, 53′, 2011)
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα, ο Νίκος και ο Αλέν, δύο εκδιδόμενα αγόρια και μια κοπέλα προαγωγός, η Μόνικα, παρασύρονται σε μια ιδιόμορφη σχέση μετά την συνάντησή τους σ’ έναν σκοτεινό δρόμο με το όνομα ΠΟΥΤΑΝΑ. Ερωτεύονται, παίζουν με όπλα και συζητάνε για χαρτιά, λεφτά και ακροάσεις θεάτρου. Πρόκειται άραγε για ένα παιχνίδι ρόλων, το οποίο επινόησαν ο τρεις τους για να περάσουν το χρόνο τους σ’ ένα απομακρυσμένο, έρημο εξοχικό; Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.

Προβολή: 13/5/15 – 17.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Helicopter Mom
(Salome Breziner, USA, 81′, 2014)

Η νέα κωμωδία με πρωταγωνίστρια τη Nia Vardalos! Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία πολύ προοδευτική, όπου οι σκοτεινές μέρες της ομοφοβίας έχουν σχεδόν εκλείψει -αλλά ο έφηβος Lloyd Cooper έχει την αίσθηση πως η μητέρα του μάλλον το έχει παρακάνει… Η μητέρα του Lloyd, Maggie (Nia Vardalos), δεν είναι απλά πως μπορεί να δεχτεί ένα gay γιο, αλλά επιμένει κιόλας να έχει έναν –γιατί, όπως λέει, είναι «πολύ γαμάτο» να έχεις ένα gay παιδί. H Maggie πείθει τον εαυτό της ότι ο Lloyd είναι gay. Και όπως κάθε υπερπροστατευτική μητέρα που θέλει να έχει λόγο σε κάθε πτυχή της ζωής του γιου της, η Maggie επεμβαίνει στην κοινωνική ζωή του Lloyd και του κανονίζει ραντεβού με αγόρια που πρώτα έχει εγκρίνει η ίδια. Υπάρχει, όμως, κάτι που της χαλάει τα σχέδια: ο Lloyd δεν είναι σίγουρος αν είναι gay ή όχι!
Προβολή: 8/5/15 – 21.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

The Samurai
(Till Kleinert, Germany, 72′, 2014)

Ένας λύκος περιφέρεται στις παρυφές του δάσους που συνορεύει ένα μικρό χωριό στην ανατολική Γερμανία. Ο Jakob, ένας νεαρός αστυνομικός, ακολουθεί τα ίχνη του αλλά διαισθάνεται και κάτι άλλο μέσα στο σκοτεινό δάσος. Συναντά ένα νεαρό άντρα με ένα τρελαμένο και απειλητικό βλέμμα. Φοράει ένα λευκό φόρεμα και κρατάει ένα σπαθί σαμουράι. Όταν αυτός ο ξένος θα προσπαθήσει -ανεπιτυχώς- να δελεάσει τον Jakob να τον βοηθήσει στην καταστροφή του χωριού, ο Jakob θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από τα χέρι του για να τον σταματήσει. Αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ομοερωτική έλξη σε αυτό το παιχνίδι γάτας και ποντικού και στο τέλος ίσως ο Jakob έρθει αντιμέτωπος με τον πραγματικό του εαυτό.

Η ταινία The Samurai είναι ένα εφιαλτικό θρίλερ για την προσωπική ελευθερία. Ξεκινάει ως μια ρεαλιστική ταινία γεμάτη μυστήριο αλλά σύντομα αποκτά πιο φανταστικά στοιχεία.
Προβολή: 9/5/15 – 21.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2
Προβολή: 10/5/15 – 18.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Zenne Dancer (Ταινία Λήξης)
(M. Caner Alper, Mehmet Binay, Turkey, 107′, 2012)

Το διάσημο τουρκικό φιλμ, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του ακτιβιστή Αχμέτ Γιλντίζ, που δολοφονήθηκε το 2008 στα 26 του χρόνια από τον ίδιο του τον πατέρα επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Ντάνιελ είναι ένας Γερμανός φωτορεπόρτερ που πρόσφατα μετακόμισε στην Ινστανμπούλ. Θέλει να φωτογραφήσει τον Καν, έναν χορευτή. Μέσω του Καν θα γνωρίσει τον Αχμέτ με τον οποίον θα ξεκινήσουν μια σχέση. Δυστυχώς όμως, ο Αχμέτ κατάγεται από μια συντηρητική οικογένεια -και όταν μάθουν την αλήθεια, αυτό θα έχει άσχημες συνέπειες για τον ίδιο. Η ταινία έχει λάβει πάνω από 10 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Προβολή: 15/5/15 – 21.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Boy Meets Girl
(Eric Schaefer, USA, 95′, 2014)

Η καλύτερη φίλη του Robby είναι η Ricky, μια πανέμορφη τρανς γυναίκα. Με την έλλειψη κατάλληλων εργένηδων για να γνωρίσει, η Ricky σκέφτεται μήπως πρέπει να αρχίσει να βγαίνει με κορίτσια. Έτσι κάνει την εμφάνιση της η Francesca, μια πανέμορφη νεαρή κοπέλα και σύντομα ξεκινά ένα ειδύλλιο ανάμεσα στη Ricky και την Francesca που θα αναγκάσει τον Robby να επανεξετάσει τα πραγματικά του αισθήματα για την Ricky. Μια feel good μοντέρνα ιστορία αγάπης και ταυτότητας που έχει κάτι για όλους -ανεξάρτητα του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
Προβολή: 11/5/15 – 19.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Jack’s Wish
(Anne de Clercq, Netherlands, 85′, 2015)

Ο Jack είναι οκτώ χρονών και μοναχοπαίδι, κάτι που τον κάνει να βαριέται απίστευτα πολύ και να πιστεύει πως αυτό που του λείπει είναι ένας αδερφός! Έτσι, παρακαλάει τις δύο μαμάδες του να του κάνουν ένα μικρότερο αδερφό -αλλά αυτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όταν ο Jack ανακαλύψει τι έκαναν οι δύο μαμάδες του για να τον κάνουν, θα βάλει στόχο να κάνει το ίδιο για να αποκτήσει έναν αδερφό! Η προσπάθειά του θα τον οδηγήσει σε νέες περιπέτειες, όπου θα συναντήσει πολλούς πολύχρωμους χαρακτήρες και θα ανακαλύψει πολλά πράγματα για τον εαυτό του. Την ταινία θα προλογίσει η ομάδα Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Αθήνα.
Προβολή: 9/5/15 – 17.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Νανά
(Λάρα Κρίστεν, Ελλάδα, 40′, 2015)

Το ντοκιμαντέρ Νανά είναι το πορτρέτο μιας εβδομηντάχρονης τρανς γυναίκας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός αφήγησης, παρατήρησης και προσωπικού της αρχειακού υλικού δίνει μια εικόνα του πολυτάραχου παρελθόντος της, αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην ελληνική πραγματικότητα. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Προβολή: 15/5/15 – 17.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα

Do I Sound Gay?
(David Thorpe, USA, 75′, 2014)

Υπάρχει όντως «gay φωνή»; Γιατί κάποιοι άνθρωποι «ακούγονται πιο gay» από άλλους; Γιατί οι gay φωνές είναι κάτι μόνιμο στην ποπ κουλτούρα μας, αλλά αποτελούν επίσης και αφορμή παρενόχλησης κατά των gay; Το ντοκιμαντέρ “Do I Sound Gay?” διερευνά αυτά τα ερωτήματα κι άλλα ακόμη, με συνεντεύξεις των Margaret Cho, Tim Gunn, Don Lemon, Dan Savage, David Sedaris, George Takei και πολλών άλλων.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Προβολή: 11/5/15 – 18.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Futuro Beach
(Karim Ainouz, Brazil/Germany, 106′, 2014)

H ιστορία ενός μεγάλου έρωτα ανάμεσα σε έναν ναυαγοσώστη και έναν στρατιώτη που μόλις έχει επιστρέψει από το Αφγανιστάν, με φόντο μια από τις πιο εντυπωσιακές και επικίνδυνες παραλίες της Βραζιλίας. Ένα μελαγχολικό ταξίδι στην απώλεια, την ανδρική φιλία και όλα όσα χρειάζονται για να σώσεις καταρχάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Προβολή: 9/5/15 – 19.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1
Προβολή: 13/5/15 – 21.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

BONUS WTF

Zeus The Cat
(Philippe Vallois, France, 105′, 2014)

O Clement είναι ένας καθηγητής που έχει πάρει σύνταξη και μένει με τον γάτο του τον Zeus. Ένα βράδυ ο Zeus θα πάρει ανθρώπινη μορφή και θα ανακουφίσει τη μοναξιά του αφεντικού του, αλλά και θα τον βοηθήσει να αποδεχτεί τις πραγματικές του επιθυμίες. Μια queer low budget κωμωδία από τον ιστορικό σκηνοθέτη Philippe Vallois.
Προβολή: 12/5/15 – 17.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b