MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

18 Ελληνίδες ηθοποιοί “δίνουν φωνή” σε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, 18 γυναίκες, ηθοποιοί του Πολυχώρου Vault, στηρίζοντας το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δανείζουν τις φωνές τους στις γυναίκες που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2015, όπως και κάθε μέρα, χιλιάδες γυναίκες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Θα ενώσουν τη μοίρα τους μ’ αυτή 45 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που ζουν εκτοπισμένοι, είτε λόγω πολέμου, διωγμού ή φυσικής καταστροφής. Περισσότεροι από τους μισούς αυτούς ανθρώπους είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ ΜSF) έχουν μακρά ιστορία παροχής περίθαλψης σε εκτοπισμένους, μεταξύ αυτών σε πρόσφυγες και σε Εσωτερικά Εκτοπισμένους Πληθυσμούς. Μια από τις πρώτες μεγάλης κλίμακας δράσεις τους για πρόσφυγες σε κρίση, ήταν το 1975 όταν εκατοντάδες Καμποτζιανών διέφυγαν τους Κόκκινους Χμερ. Σήμερα, οι MSF λειτουργούν προγράμματα για Εσωτερικά Εκτοπισμένους Πληθυσμούς και πρόσφυγες σε περισσότερες από 30 χώρες, από τις Φιλιππίνες έως το Νότιο Σουδάν.

Ενώ η παροχή ιατρικής βοήθειας σε εκτοπισμένους ανθρώπους είναι ύψιστη προτεραιότητα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα διεθνώς, εξίσου μεγάλη προτεραιότητα έχει και η υγεία της γυναίκας. Εκτοπισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους υγείας τη στιγμή που διαλύονται οι κοινωνικές δομές της χώρας τους και η πρόσβαση τους στην περίθαλψη εμποδίζεται.

Μ’ αυτή την ανακοίνωση, σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ρίχνουν φως στα βασικά ιατρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένες γυναίκες, μικρές και μεγάλες, κυρίως τα προβλήματα μαιευτικής φύσης και τη σεξουαλική βία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν προτεραιότητα στην παροχή φροντίδας για τα δύο αυτά κρίσιμα ιατρικά θέματα, σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτοπισμού. Η επείγουσα μαιευτική περίθαλψη και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας αποτελούν μέρος του “Minimum Initial Service Package for Reproductive Health in Crises” – μια σειρά από επείγουσες και κατά προτεραιότητα δραστηριότητες που έχουν οριστεί από διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η θνησιμότητα και νοσηρότητα που πλήττει τις γυναίκες.

Μόλις αυτές οι βασικές ιατρικές υπηρεσίες εξασφαλιστούν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν και σε άλλα ιατρικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένες γυναίκες, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός και η φροντίδα των νεογέννητων.

Στο βίντεο συμμετέχουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Αθηνά Τσιλύρα, Θεοδώρα Σιάρκου, Κική Μαυρίδου, Αλεξάνδρα Ούστα, Μελισσάνθη Μάχουτ, Ειρήνη Σταματίου, Μαρία Τσαρούχα, Νίκη Αναστασίου, Δήμητρα Κολλά, Λίλλυ Μελεμέ, Σεβίνα Μαραγκού, Χριστίνα Δενδρινού, Στέλλα Δρογγίτη, Έφη Μεράβογλου, Έλενα Τυρέα, Δήμητρα Σύρου, Δήμητρα Βαμβακάρη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Κινηματογράφιση/μοντάζ: Glam Studio

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b