MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

The Penal Colony: Οι μέρες στην σωφρονιστική αποικία Νο14

Μια πολιτική ταινία μικρού μήκους το The Penal Colony, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Νάντια Τολοκονίκοβα, μέλους των Pussy Riot, ετοιμάζουν δυο σκηνοθέτες ο Λίντσεϊ Αλιξάνυαν (Lindsey Aliksanyan) και ο Μάνος Τσίζεκ (Manos Cizek).

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

H υπόθεση της ταινίας βασίζεται στη φυλάκιση της Νάντια Τολοκονίκοβα στη ρωσική σωφρονιστική αποικία Νο 14. Η φυλακή είναι ένα κάτεργο που υπηρετεί καθημερινά την ραπτοβιομηχανία με χιλιάδες αστυνομικές στολές. Σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται από το νόμο, οι φυλακισμένες αναγκάζονται να δουλεύουν απλήρωτες 16 με 17 ώρες τη μέρα, χωρίς διαλείμματα για φαγητό και τουαλέτα, το πολύ με 4 ώρες ύπνο και κάτω από συνεχή πίεση για να καλύψουν τη δουλειά που έχει χρεωθεί η καθεμία, χρησιμοποιώντας παλιές και σπασμένες ραπτομηχανές. 

thepenaltty
Για να διατηρηθεί η τάξη στην αποικία, η διοίκηση, που αποτελείται από τον συνταγματάρχη Vulagin και τον υπολοχαγό Kupiyanov, αναθέτουν σε ορισμένες κρατούμενες το ρόλο του να στερούν τα δικαιώματα όλων των άλλων. Άγριοι ξυλοδαρμοί, καψόνια και βασανιστήρια, περιλαμβάνονται στο ημερήσιο «μενού της φυλακής». Η Όλγα, το τσιράκι της διοίκησης, δεν τολμά να σηκώσει το χέρι της πάνω στην Νάντια. Πολλές κρατούμενες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Nadya, η οποία σε μία άνιση και άμεση αντιπαράθεση με Vulagin και Kupiyanov, απαιτεί δικαιότερη μεταχείριση Όταν ο δικηγόρος της Νάντια κυκλοφορεί στον Τύπο ένα υπογεγραμμένο έντυπο καταγγελίας, η διοίκηση εφαρμόζοντας τη μέθοδο της «συλλογικής τιμωρίας» κάνει τη ζωή στην αποικία αδύνατη. Οι φίλοι της Νάντια τιμωρούνται βάναυσα, οι μεγαλύτερες κρατούμενες λαμβάνουν διαταγή να χτυπήσουν τις νεότερες και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα χάνεται. Αντιμέτωπη με αυτό το αδιέξοδο, με την καθοδήγηση της φίλης στη φυλακή, που κατασκευάζει κούκλες, η Νάντια αποφασίζει να ξεκινήσει απεργία πείνας και να μην υποχωρήσει, μέχρι η διοίκηση να αποφασίσει να σεβαστεί το νόμο και να πάψει να μεταχειρίζεται τις κρατούμενες σαν σκλάβους.

Όπως σημειώνουν οι σκηνοθέτες:

“Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τη Νάντια, γεγονός που μας έδωσε μια πληρέστερη εικόνα για τη σκληρή πραγματικότητα, στην οποία υποβάλλονται οι φυλακισμένες. Περάσαμε 8 μήνες ερευνώντας και συλλέγοντας πληροφορίες πάνω στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυλακισμένων, ακολουθώντας κοινωνικά κινήματα σε Ελλάδα, Ρωσία, Λος Άντζελες και Λονδίνο. Στις 27 Οκτωβρίου, η πρωταγωνίστρια μας, Μαριάνα Νόβακ συνάντησε ξανά τη Νάντια στο Λος Άντζελες μαθαίνοντας τις πιο προσωπικές λεπτομέρειες και εμπειρίες της σκληρής περιπέτειάς της. 

Τώρα, βρισκόμαστε στην Αθήνα, στο έντονο στάδιο της προπαραγωγής με μια ταλαντούχα και αφοσιωμένη ομάδα που αφιερώνει εθελοντικά το χρόνο της με σκοπό να μας βοηθήσει να επιτύχουμε κοινωνική αλλαγή μέσω του κινηματογράφου. Τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν το Δεκέμβρη του 2014 στην Αθήνα, όπου κατόπιν έρευνας έχουμε βρει σπουδαίες τοποθεσίες, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα πλήρως λειτουργικό εργοστάσιο ραπτικής, ένας σιδηροδρομικός σταθμός, και ένα ψυχιατρικό ίδρυμα μέσα στην καρδιά της πόλης. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γενεύης από τις 7-16 Μαρτίου του 2015.”
_MG_1477 copy

Συντελεστές
Σενάριο & σκηνοθεσία: Λίντσεϊ Αλιξάνυαν & Μάνος Τσίζεκ
Βασισμένο στην ιστορία της: Νάντια Τολοκονίκοβα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστίνα Μουμούρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζαμπέλα Χαβιάρα
Production designer: Σμαράγδα Κανάρη
Ενδυματολόγος: Δανάη Αναγνώστου
Διεύθυνση Παραγωγής: Άμυ Μακρή
Ηχολήππτης: Νίκος Τριανταφύλλλου
Art director: Γιώργος Μπαμπανάρας- Κατερίνα Κυρώζη
Μακενίστας: Κωνσταντίνος Χαρατζόγλου
Παραγωγός: Λίντσεϊ Αλιξάνυαν
Cast: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαριάνα Νόβακ, Έλενα Μιρτσόφσκα, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Σάντρα Φον Ρούφιν, Χριστίνα Ραφούλη, Νάνσυ Μπούκλη, Αλεξάνδρα Χασάνi
 
Αν θέλετε μπορείτε να υποστηρίξτε την καμπάνια στο Indiegogo: bit.ly/1qXcSSI. Το 25% των συνολικών κερδών θα δοθούν στη Zona Prava, μία Μ.Κ.Ο. υπέρ των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, που ιδρύθηκε από τη Νάντια Τολοκονίκοβα, τη Μάσα Αλιόκινα και τον Πήτερ Βερτσίλοφ από τις Pussy Riot και το Voina Group. 

 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b