MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Το σινεμά της Ευρώπης γιορτάζει στην Αθήνα

Για 14 ημέρες ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος έχει την τιμητική του στην Αθήνα. 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22/10, και Άστυ από 16 έως και 26/10 (με επαναληπτικές προβολές να συνεχίζονται ως και τις 29/10) στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Στο Φεστιβάλ Έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν και προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία. Οκτώ Έλληνες δημιουργοί θα βρεθούν στις αίθουσες των κινηματογράφων Άστυ και Ααβόρα για να εξηγήσουν τις επιλογές τους. Ο Γιάννης Οικονομίδης έχει επιλέξει την «Οδύσσεια του Κύριου Λαζαρέσκου» του Ρουμάνου Κρίστι Πουίου. Ο Αλέξανδρος Αβρανάς προτίμησε το «Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα» του Πιέρ-Πάολο Παζολίνι, μια προκλητική αντιφασιστική κριτική αιχμές που βασίζεται στο μυθιστόρημα του «νονού» του σαδισμού Μαρκίσιου ντε Σαντ. Ο Δημήτρης Αθανίτης θα παρουσιάσει το εικαστικό κομψοτέχνημα «Η Κατάσταση των Πραγμάτων» του Βιμ Βέντερς, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διάλεξε την «Λόλα» του Ζακ Ντεμί. O Γιάννης Σακαρίδης διάλεξε το “My Name is Joe” του Ken Loach, και ο Βασίλης Μαζωμένος το “L’ annee dernier a Marienbad” του Alain Resnais. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αβδελιώδης προτίμησε το “La regle du jeu” του Jean Renoir και ο Δημήτρης Παναγιωτάτος το “Tras el crystal” του Agustí Villaronga,

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Εκτός από τα αφιερώματα σε κλασικές ταινίες και προσωπικότητες του σινεμά, υπάρχει και το Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ. Σε αυτό περιλαμβάνονται -άπαιχτες στην Ελλάδα- ευρωπαϊκές ταινίες. Ξεχωρίζουν το “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Larry Clark και το “Incompresa” της πολυτάλαντης Asia Argento με την Charlotte Gainsbourg. Tο βραβείο θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI).

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΙΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΕΣ

Το μακροβιότερο αθηναϊκό φεστιβάλ έχει ετοιμάσει και το αφιέρωμα «Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά», που θα μας ταξιδέψει στα τέλη του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Από την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου¬ μέχρι το «Ναι Mεν, Aλλά…» του Παύλου Τάσιου και από τη «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη μέχρι την «Ευρυδίκη B.A. 2037» του Νίκου Νικολαΐδη (φώτο). 
1eyridiki ba 2037

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Ο αντιπολεμικός χαρακτήρας του Πανοράματος αναδεικνύεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου¬ Πολέμου. Έντεκα ταινίες που μας μεταφέρουν στο σκηνικό της ζοφερής εκείνης εποχής, θα προβληθούν, όπως το «Σταυροί στο Μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το «Ο Τζόνι Πήρε το Όπλο Του» του Ντάλτον Τράμπο. Πιο υποδόρια και συμβολικά αναφέρεται στο θέμα η «Λευκή Κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε (περιγράφει επεισόδια από την καταπιεστική γερμανική κοινωνία της επαρχίας και τελειώνει ακριβώς με το πού θα αρχίσει ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος).
1leuki kordela
Θα προβληθούν ακόμα το «Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο» του Lewis Milestone και το «Ο Σαρλό στρατιώτης» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Charlie Chaplin.

Pierre Etaix, κορυφαίος κινηματογραφικός κλόουν της Γαλλίας: Θα παρουσιαστούν πέντε από αυτά τα κινηματογραφικά θαύματά του παραγνωρισμένου κωμικού (“Υο -Υο”, «Ο μεγάλος έρωτας» (Le grand amour), «Όσο έχουμε την υγεία μας» (Tant qu’on a la sante), «Εγώ και οι γυναίκες» (Le soupirant) και “Heureux anniversaire”).
1yo-yo-pierre-etaix

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

MASTERCLASS ELIA SULEIMAN
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, 13.00 Βιβλιοπωλείο Ιανός
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής, ο Elia Suleiman (Homage by Assassination, Divine Intervention) δεν κατατάσσεται εύκολα σε ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος.
Παράλληλα με το masterclass, το 27ο Πανόραμα παρουσιάζει τα best of της ιδιότυπης κινηματογραφίας του. Οι «απελπισμένες» κωμωδίες του, με κορυφαία στιγμή τη «Θεϊκή Παρέμβαση», αποτελούν μια μοναδική, σουρεαλιστική προσέγγιση στο παλαιστινιακό δράμα.

MASTERCLASS PAUL LAVERTY
Σάββατο 25 Οκτωβρίου, 12.30 Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Γκαίτε
Ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας Paul Laverty (Sweet Sixteen, It’s a Free World) έρχεται στην Αθήνα στα πλαίσια του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι πιο ενδιαφέρον να θέτεις ένα ερώτημα από το να απαντάς θα βρίσκεται το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στο Masterclass που διοργανώνεται προς τιμήν του.

Επίσης, στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθεί ένα από τα δυνατότερα σενάριά του, το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» (The Wind That Shakes the Barley). Μια εκπληκτική και -ανά στιγμές- οδυνηρή ταινία που μας μεταφέρει, με οπτική μαγεία, στην ταραγμένη, για την Ιρλανδία, εποχή της μάχης για την ανεξαρτησία.

INFO:
16 – 26 Οκτωβρίου 2014, στους  κινηματογράφους ΑΣΤΥ (Κοραή 4) και ΑΑΒΟΡΑ (Ιπποκράτους 180)
Επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ- Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες στο 211-1096515

Το αναλυτικό, καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org.

Εισιτήρια σε ανέργους: Θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b