MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Ιστορία – Ειρωνεία” στο Μουσείο Βορρέ

Είναι ή δεν είναι η τοπική μας ιστορία κομμάτι της παγκόσμιας; Πόση ειρωνεία κρύβεται στην μυθοποίηση του γούστου, αλλά και στην πίστη πως ένα έργο τέχνης είναι κατ’ ανάγκην “αιώνιο”; Είναι ιστορικά πιο έγκυρο το δημόσιο ή το ιδιωτικό μουσείο, και γιατί; (Με άλλα λόγια κράτος ή ατομική πρωτοβουλία;). Είναι τελικά το kitsch ιστορικό φαινόμενο ή η έμπρακτη αμηχανία μας εμπρός στην ολομέτωπη επίθεση του μεταμοντέρνου; Η εποχή μας, όπως τη καταντήσαμε, θα κριθεί με όρους ιστορίας ή ειρωνείας, και από ποιον; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πραγματεύεται η έκθεση με τίτλο «Ιστορία – Ειρωνεία» που εγκαινιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου στο Μουσείο Βορρέ.Από την Ειρήνη Συκά

Monopoli Team

Το Μουσείο Βορρέ είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα που διαθέτει μια μεγάλη συλλογή γλυπτών, κατασκευών και ζωγραφικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και οφείλει την ύπαρξη του στην έμπνευση και το όραμα του μεγάλου συλλέκτη Ίωνα Βορρέ.

Ο Μάνος Στεφανίδης κατεβαίνει στις αποθήκες του μουσείου, επιλέγει και επαναπροτείνει έργα από τις συλλογές του μουσείου, σημαντικά έργα που έχουν γράψει ιστορία τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης και τα αντιπαραθέτει προς άλλα που διακρίνονται από τη μόδα και το εφήμερο στυλ.

Παράλληλα ο Άγγελος Παπαδημητρίου στήνει ένα μικρό μνημείο μέσα στο Μουσείο με τον βιτριολικό τίτλο «Οι Συγχωρεμένοι», ή «Η ελληνική τέχνη πάει στον Παράδεισο». Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τη λήθη και τη συγχώρεση όσων, στο όνομα της τέχνης πάντα, διέπραξαν ανοσιουργήματα − και ίσως διαπράττουν ακόμη.
ISTORIA

Σε αντιπαράθεση, εκτίθεται και ένα προγενέστερο έργο του από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου με τίτλο «Κόλαση» όπου τρεις περιστρεφόμενες φιγούρες κυνηγούν η μια την άλλη. Η παρέμβαση του Άγγελου Παπαδημητρίου εκφράζει το τμήμα «Ειρωνεία» της έκθεσης με τον δικό του χιουμοριστικό και σαρκαστικό τρόπο.

Ιδέα – κείμενα – επιμέλεια : Μάνος Στεφανίδης
Εικαστική εγκατάσταση : Άγγελος Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός καταλόγου : Κώστας Κωστόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου
Αρχιτεκτονική του χώρου – φωτισμοί : Αναστάσης Βορρές
Γενικός συντονισμός : Νεκτάριος Βορρές

Info
Μουσείο Βορρέ, Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία, Αττική
Διάρκεια έκθεσης: 20/10/2014 έως 20/01/2015
Τα Σαββατοκύριακα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και παρουσιάσεις από τον συντονιστή και τους επιμελητές της έκθεσης. Επίσης θα γίνονται ειδικές παρουσιάσεις για παιδιά.

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b