MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
13
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Όχι στην ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης”: 140 ιστορικοί και αρχαιολόγοι υπέρ της Όλγας Παλαγγιά

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

140 αρχαιολόγοι, ιστορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων στηρίζουν σε κείμενο, το οποίο υπογράφουν, την καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Όλγα Παλαγγιά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους «σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης και στοχοποίησης όσων την εκφέρουν».

author-image Γιώργος Σμυρνής

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή τη διατύπωση μιας επιστημονικής υπόθεσης εργασίας από την κα Παλαγγιά , σχετικά με το ανασκαπτόμενο μνημείο στην Αμφίπολη, διατύπωση που προκάλεσε συνεχιζόμενες επιθέσεις.

Η Ολγα Παλαγγιά είχε υποστηρίξει ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι του 1ου αι. π.Χ. – και όχι του 4ου αι. π.Χ. που λέει η επικεφαλής των ανασκαφών Αικατερίνη Περιστέρη – και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι «μακεδονικός» με την έννοια της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, επιστήμονες που ασχολούμαστε με την πολιτισμική κληρονομιά, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις –συνεχιζόμενες– επιθέσεις που δέχεται η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Όλγα Παλαγγιά, με αφορμή τη διατύπωση από μέρους της μιας επιστημονικής υπόθεσης εργασίας σχετικά με το ανασκαπτόμενο μνημείο στην Αμφίπολη. Αντίστοιχες επιθέσεις για τις απόψεις τους δέχονται και άλλοι αρχαιολόγοι και ιστορικοί. Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης και στοχοποίησης όσων την εκφέρουν.

Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την όποια υπόθεση εργασίας, οι λοιδορίες, οι συκοφαντίες και οι απειλές, επώνυμες και ανώνυμες, εναντίον οποιουδήποτε επιστήμονα επιχειρεί να διατυπώσει καθαρά επιστημονικές απόψεις που φαίνεται να αντιβαίνουν στην επικρατούσα στα ΜΜΕ αντίληψη, δεν απειλούν μόνον την αρχή της ελευθερίας του λόγου την οποία, θεωρητικά έστω, αποδέχεται και τηρεί η χώρα μας, επιπλέον, υπονομεύουν τον ίδιο τον παιδευτικό ρόλο της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, μετατρέποντάς την από αντικείμενο δημιουργικού διαλόγου σε στοιχείο σύγκρουσης και αντιπαλότητας.

Η αρχαιολογία, όπως άλλωστε και η ιστορία, βασίζει τα πορίσματά της σε μια εξαντλητική διαδικασία αναζήτησης, αμφισβήτησης και αναστοχασμού. Δεν επιζητούμε την απόλυτη αλήθεια, χτίζουμε πάνω στα ερωτήματα.

Με την παρέμβασή μας αυτή θα θέλαμε να παροτρύνουμε τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και το κοινό τους να αποδεχτούν τις ιδιαιτερότητες της επιστημονικής συζήτησης: ο ερευνητικός στοχασμός και ο επιστημονικός διάλογος μπορούν να μας οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος, αλλά αδυνατούν να μετατρέψουν την ιστορική γνώση σε άτεγκτο και απαράβατο «καθεστώς αλήθειας».

Όπως και κάθε άλλο επιστημονικό πόρισμα, έτσι και οι δηλώσεις που αφορούν τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις υπόκεινται αναπόφευκτα στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Η συνεχής επινόηση «εσωτερικών εχθρών» και «δολίων» κινήτρων πίσω από κάθε έκφραση ακαδημαϊκής παρρησίας όχι μόνον λειτουργεί ως πνευματική τροχοπέδη, αλλά και στερεί το ευρύ κοινό από αυτό ακριβώς το αγαθό που υποτίθεται ότι του εξασφαλίζει: την ανοικτή, απρόσκοπτη και ειλικρινή πρόσβαση στη γνώση.”

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Cine News
Κρίστοφερ Νόλαν: Είδαμε όλες τις ταινίες του πιο epic σκηνοθέτη – και τις βάζουμε σε σειρά
Art & Culture
Nίκος Καλογερόπουλος (1952-2026): Η αναχώρηση ενός ασυμβίβαστου
Cine News
Η Audrey Tautou γεννήθηκε για να παίξει την Αμελί
Art & Culture
«Τριτώνει» το Φεστιβάλ Ακροναυπλίας με επικεφαλής τον Θοδωρή Γκόνη
Art & Culture
Η επιδαύρια “Αντιγόνη” με τις ευλογίες της Πίνα Μπάους
Art & Culture
Η φύση καταστρέφεται και μαζί η πολιτιστική μας ταυτότητα
Art & Culture
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τον «Ίωνα», ισορροπώντας το μέτρο με το χάος
Art & Culture
Όσο κρατάει ο μπάλος, όσο κρατάει μια ζωή…
Art & Culture
Τα (φετινά) αγαπημένα μου στην Πειραιώς 260
Art & Culture
Εικαστικές εκπλήξεις από τον Αλέξανδρο Ψυχούλη στα Χανιά
Art & Culture
Οι «Τρωάδες» ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία στην Επίδαυρο
Art & Culture
«Του αιθέρα και της θάλασσας»: Γλυπτική από τη Βένια Δημητρακοπούλου στην Ύδρα