MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

571 άνθρωποι του πνεύματος εναντίον της κυβέρνησης για την ενιαία τιμή βιβλίου – Διαβάστε τη δήλωσή τους

Εκατοντάδες άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς υπερασπίζονται την ανάγκη ύπαρξης μιας ενιαίας τιμής βιβλίου, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει, και με κοινή δήλωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση αυτή.Διαβάστε παρακάτω την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μεταξύ άλλων οι Κική Δημουλά, Νάνος Βαλαωρίτης, Μίκης Θεοδωράκης, Άλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Δήμου, Λένα Διβάνη, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Χωμενίδης κ.ά.

Monopoli Team

Ο πνευματικός κόσμος υπερασπίζεται το βιβλίο

Οι πιο κάτω που υπογράφουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου.

Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση.

Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά.

Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής. Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας.

Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία που όμως στον σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Ζητούμε την συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν 571 άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς μεταξύ των οποίων οι:

Κική Δημουλά, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Θανάσης Βαλτινός, Μίκης Θεοδωράκης, Άλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Βασιλικός, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Άντζελα Δημητράκη, Νίκος Δήμου, Λένα Διβάνη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ισίδωρος Ζουργος, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Λένα Μαντά, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου και Χρήστος Χωμενίδης.

Μπορείτε κι εσείς να υπογράψετε υπέρ της εναίας τιμής βιβλίου, εδώ

Φωτο: Εθνική Βιβλιοθήκη

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b