MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γνωρίστε την τεχνική Σάνφορντ Μάισνερ στην Υποκριτική στο Goethe-Institut με ελεύθερη είσοδο

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου το Goethe-Institut Athen διοργανώνει σε συνεργασία με το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το masterclass «Η τεχνική Σάνφορντ Μάισνερ στην Υποκριτική» -The Meisner Acting Technique- με επιμελητή, το σκηνοθέτη Αθανάσιο Καρανικόλα.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας μας εισάγει στη σκέψη και στο σύστημα ασκήσεων υποκριτικής Meisner. Πρόκειται για μια σειρά τεχνικών ασκήσεων, οι οποίες προέρχονται από τις βασικές αρχές της θεωρίας του Στανισλάφσκι σε σχέση με τη δουλειά του ηθοποιού. Η τεχνική του Sanford Meisner εξελίχθηκε παράλληλα με εκείνες της Stella Adler και του Lee Strasberg, και έχει σκοπό να βοηθήσει τον ηθοποιό να ερμηνεύει με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό, απελευθερωμένος από πιθανά άγχη και φόβους. Ο Meisner πρεσβεύει πως ο ηθοποιός προκειμένου να “λύσει” τις ικανότητές του πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να κάνει λάθη και να αφήσει στην άκρη όλες τις φιλοδοξίες του να παίξει τη σκηνή “σωστά”.
Ο Καρανικόλας χρησιμοποιεί αυτή τη σειρά ασκήσεων στη δική του δουλειά και παράλληλα τη διδάσκει σε κρατικές και ιδιωτικές σχολές υποκριτικής τέχνης και σκηνοθεσίας στο Βερολίνο.

Ο σκηνοθέτης θα συνεργαστεί με τις ηθοποιούς Μαρία Καλλιμάνη και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για να παρουσιάσει κάποιες από τις ασκήσεις της τεχνικής. Κατά τη διάρκεια του master class ο Αθ. Καρανικόλας θα δείξει αποσπάσματα της νέας ταινίας του με τίτλο εργασίας “Σπίτι – Δουλειά” / “Home – Work”. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας που έκανε ο Καρανικόλας στην Ελλάδα, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013. Η Μαρία Καλλιμάνη και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου παίζουν στην ταινία και θα μιλήσουν για το πώς βίωσαν την επίδραση των ασκήσεων στα γυρίσματα.

Το master class απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς που θέλουν συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν και σε σκηνοθέτες, αλλά είναι ανοιχτό και στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Είσοδος ελεύθερη
Goethe-Institut Athen, 
Ομήρου 14-16, Τηλ. 2103661000
Ώρα: 16:00
Συνεργάτες στο masterclass: Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός)

“Υποκριτική σημαίνει ν’ αναπαράγει κανείς ειλικρινείς συναισθηματικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Η καλύτερη ερμηνεία είναι εκείνη που έχει τις αυθόρμητες αντιδράσεις του ηθοποιού στο άμεσο περιβάλλον του” Sanford Meisner

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b