MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
27
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με τη Νένα Μεντή- πρόγραμμα περιοδείας

Η Νένα Μεντή ταξιδεύει στην Ελλάδα για να συναντήσει τους παλιούς και νέους της φίλους και να ξαναζωντανέψει μαζί τους την συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του Eλληνικού τραγουδιού, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μια ιστορία με μοναδικά τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, μια ιστορία που συνδέεται με τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα.

Monopoli Team

Όλοι έχουν τραγουδήσει τα τραγούδια όπως “Είμαι αετός χωρίς φτερά”, “Όνειρο απατηλό”, “Η φαντασία”, “Ηλιοβασιλέματα”, “Όλα είναι ένα ψέμα”, “Πήρα απ΄τη νιότη χρώματα”, “Πετραδάκι πετραδάκι Μαλάμω”, “Τι έχει και κλαίει το παιδί”, “Περασμένες μου αγάπες” αλλά δεν ξέρουν οι περισσότεροι ότι ήταν δικά της, δεν ξέρουν μέχρι τώρα την ιστορία που έκρυβαν αυτά τα τραγούδια.

Το 2007, η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το 2013 η ανάγκη να επιστρέψει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, γεννήθηκε από την επιθυμία να ξεφύγουμε για λίγο από την εθνική μελαγχολία και ταπείνωση. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, εκπροσωπεί τον Έλληνα που η ψυχή του έχει δύναμη, στέκεται στα πόδια του, χαμογελάει και αγωνίζεται να ξεπεράσει την σκληρή πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε από τη συμμετοχή του κοινού, πόσο βαθιά ριζωμένες μνήμες έχουν αυτά τα τραγούδια στη ψυχή του Έλληνα και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στην περιγραφή μιας κοινωνικής και ενίοτε πολιτικής και πολιτιστικής πραγματικότητας.

Διαβάστε την κριτική μας για την παράσταση

Η Ευτυχία θέλει να συναντηθεί ξανά με τους φίλους της, που τόσο την αγάπησαν αλλά και να γνωριστεί με καινούργιους που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να την συναντήσουν μέχρι τώρα.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου(Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της σαν στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.
Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

ΠΑΠΑΓΟΥ
27 Αυγούστου 2013
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ
Ώρα: 21:00
Προπώληση: Δημαρχείο Παπάγου, Αναστάσεως 90,Τηλ.: 213-2027187-Κατάστημα Δαναός – Μεσογείων 230, Τηλ.: 210-6528301

ΚΗΦΙΣΙΑ
2 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Ώρα: 21:00
Πληροφορίες:213-2007204

ΒΥΡΩΝΑΣ
8 Σεπτεμβρίου 2013
ΘΕΑΤΡΟ “ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ”
Ώρα: 21:00
Πληροφορίες- Τηλ.: 210 7609340 -http://www.festivalvraxon.gr

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
12 Σεπτεμβρίου 2013
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ»
Ώρα: 21:00
Προπώληση: Πνευματικό κέντρο Δ .Κορυδαλλού(210-4963914-4970475)

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
14 Σεπτεμβρίου 2013
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ
Ώρα: 21:00
Προπώληση: Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.-Γρηγόρης Γρηγορίου:(210-9940699)-
Δημ. Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη»- Δημ. Θέατρο Άλσους «Δ. Κιντής»

ΓΑΛΑΤΣΙ
16 Σεπτεμβρίου 2013
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ
Ώρα: 21:00
Προπώληση: Δημαρχείο Γαλατσίου
Πληροφορίες: 210-2143414


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας


Παίζουν: Νένα Μεντή

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b