MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σκοτεινά ένστικτα και πολλές εικόνες…- Η έκθεση του Bob Wilson στην Στέγη

Ο Brad Pitt μισόγυμνος με πιστόλι… Ο Johnny Depp μες τα γουναρικά με αρκετά θηλυπρεπή αμφίεση … Ο Robert Downey Jr ετοιμοθάνατος με κόκκινο χέρι… Κουκουβάγιες, λιοντάρια, βάτραχοι, και άλλες 60 αξέχαστες, ρεαλιστικές αλλά και σουρεαλιστικές, τρομακτικές εικόνες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έως τις 7 Ιουλίου!

Monopoli Team

Ιδιαίτερες και επώνυμες φιγούρες ξυπνούν εμμονές, ακραίες ανθρώπινες εκφάνσεις, καταπιεσμένα πάθη, αρρωστημένες βλέψεις … Εκεί που η φαντασία οργιάζει, η αλήθεια σκοτώνει, η αβεβαιότητα τρελαίνει, η φήμη καταπιέζει, ο αισθησιασμός σαγηνεύει, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης, Robert Wilson, προτάσσει μέσα από στατικά αλλά και μεταβαλλόμενα, ζωντανά πορτραίτα, τη δική του πραγματικότητα…

Μια γυμνή γυναίκα πάνω σε μια κούνια… Κοιτάζει το απέραντο, ενώ το στήθος και η μέση της δεν είναι ποτέ στάσιμα… Πίσω της μια καταπιεσμένη τραβεστί με κόκκινο κραγιόν, κρυμμένη κάτω από το βάψιμο, αξύριστη και με δεμένα πόδια… Καταπίεση, φόβος, βυθισμένα όνειρα…

Ένας άνδρας μισόγυμνος κάτω από καταρρακτώδη βροχή, κρατά θυμωμένος αλλά με μετανιωμένο ύφος ένα πιστόλι… Το πρόσωπό του οργισμένο, αλλά η ψυχή του τρομαγμένη… Ο Brad Pitt… πίσω του η τιμωρία… ο διάβολος…
brad pitt
Ένας κανίβαλος γεύεται απελπισμένα και διστακτικά το ανθρώπινο σώμα. Ο ηθοποιός, Steve Buscemi, σε εικόνα δολοφόνου καταβροχθίζει το θύμα του… το ακραίο εδράζει την παράνοια και η παράνοια την ανθρώπινη απελπισία.

Ο Robert Downey, ετοιμοθάνατος, αδύναμος, μεταξύ απτού και άυλου, παραιτείται στα χέρια άλλων… Εδώ η αναφορά στον πίνακα του Ρέμπραντ “Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ” είναι συνάμα σαφής αλλά και περιπαικτική. Ο ηθοποιός δεν είναι νεκρός, αφού φαίνεται καθαρά ότι αναπνέει. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αναπαράσταση, που δημιουργεί και άλλες συμπαραδηλώσεις σχετικά με την ζωή και το θάνατο και άλλα πολλά ζητήματα.  
RobertDH lo-res t614
Μετά την παραίτηση, σειρά έχει ο έρωτας… Ο χορευτής ,Mikhail Baryshnikov, καρφωμένος σε μια αρχαιοελληνική στήλη, από τα αιχμηρά τόξα των πληγωμένων συναισθημάτων και της απώλειας… Πίσω του η ίδια η απώλεια… Η νεκρή του αγάπη.

Με φόντο το μελαγχολικό μαύρο, η Juliette Binoche, χαμογελά αινιγματικά, χωρίς την πινελιά της αληθινής ευτυχίας, αλλά βυθισμένη στην παλέτα του πρέπει . 

Στις επιταγές της υποχρέωσης και ο Johnny Depp. Τυλιγμένος με γούνα, βαμμένος στο μαύρο, άλλοτε χαμογελά και άλλοτε μελαγχολεί… Τα μάτια του υγρά και η ψυχή του στεγνή από αληθινές απολαύσεις… Πίσω του ένας διψασμένος για νερό και ζωή σκύλος.

Ο θάνατος δεν αργεί πολύ να εμφανιστεί και να συμπληρώσει το ακραίο. Η φθορά του προσώπου από την επέλαση του χρόνου, το ωχρό χρώμα, οι ρυτίδες, τα σημάδια των γηρατειών σκεπάζουν το πρόσωπο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κινέζου συγγραφέα, Gao Xingjian. Το πρόσωπο εξακολουθεί να διαδραματίζει τον προδότη των πάντων με πρωταγωνιστή των κινούμενων εικόνων τη γνωστή ηθοποιό… Salma Hayek!
robert-wilson hayek
Αισθησιακή, απορημένη, καταπιεσμένη, μελαγχολική, απελπισμένη, ντυμένη στα μαύρα, μέσα από απλές εκφράσεις ματιών και χειλιών αποτυπώνει με μια πρωτοφανή αληθοφάνεια την πάλη της ενάντια στον επώνυμο καθωσπρεπισμό.

Η εικόνα παίρνει σάρκα και οστά. Ενθρονίζεται το εναλλακτικό, ενώ ο καλλιτέχνης προσδίδει στο πρόσωπο την έκφραση σώματος και ψυχής.
Δεν αφήνει κανένα συναίσθημα ανεκτύπωτο και καμιά οντότητα ξεχασμένη. Οι εικόνες του στατικές, αλλά και μεταβαλλόμενες. Αλλάζουν συνεχώς έκφραση, εξελίσσονται μέσα από τον αέναο αγώνα της ανθρώπινης σκέψης.

Υπό τις μελωδίες Tchaikovsky, Beethoven, Bach, Wagner, και πολλών άλλων, το συναίσθημα παντρεύεται την έκφραση και το ανθρώπινο βασίλειο συνορεύει με το ζωικό. Η δύναμη, η εξερεύνηση, η παραίτηση, η αναζήτηση κοινά γνωρίσματα και των δύο. Εντυπωσιακές εικόνες, αλησμόνητοι ήχοι, αβύθιστα συναισθήματα … Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί… Η έκφραση δεν μπορεί να πεθάνει, τα μάτια θα είναι πάντα προδότες και τα χείλη ψυχροί εκτελεστές…

ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Περισσότερα από Editors
VIMA_WEB3b