MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Live Manual: Performing Arts Festival στο Bios

Το BIOS σε συνεργασία με την αναγνωρισμένη κοινότητα καλλιτεχνών Forest Fringe της Μεγάλης Βρετανίας και το Βρετανικό Συμβούλιο παρουσιάζει το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Live Manual τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5) και στο κτήριο της οδού Πειραιώς 84, προτείνοντας μερικές από τις πιο πρωτοποριακές μορφές των σύγχρονων παραστατικών δράσεων.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Με βασική θεματική τις instruction based performances, δράσεων, δηλαδή, που εξερευνούν όλο το φάσμα των οδηγιών (οδηγίες περφόρμερ προς το κοινό, κοινού προς περφόρμερ, συγγραφέα/ σκηνοθέτη προς περφόρμερ κοκ), το Live Manual επιχειρεί να διερευνήσει τη νέα δραματουργία που έχουν εισάγει οι περφόρμανς αυτές.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το BIOS εξερευνά συστηματικά τα όρια και το σημείο συνάντησης των μορφών έκφρασης μέσα από έναν συστηματικό
προγραμματισμό, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η κατεύθυνση αυτή των παραστατικών τεχνών έχει εστιάσει σε μορφές όπως το devised theatre. Μέσω των τακτικών μετακλήσεων και του συγκεκριμένου προγραμματισμού του, το BIOS έχει συμβάλλει όχι μόνο στην μετακίνηση της κατεύθυνσης, αλλά και στην εδραίωση των παραστατικών τεχνών στην Αθήνα.

Το Live Manual είναι η εκκίνηση μιας επόμενης περιόδου παραστατικών δράσεων. Σήμερα θεωρούμε ότι το δημιουργικό στοίχημα μετακυλάται στο πως αλλοιώνει κανείς στοιχεία που υπάρχουν μόνο σε πραγματικό χρόνο και πως αυτά εντάσσονται σε μια σκηνοθετημένη στιγμή.

Με βασικό σταθμό του φεστιβάλ το νέο παράρτημα του BIOS, Ρομάντσο, της οδού Αναξαγόρα 3-5, αλλά και το κτήριο της οδού Πειραιώς, το Live Manual θα παρουσιάσει σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, έξι από τις πιο επιδραστικές και πολυσυζητημένες παραστάσεις που έχουν περιοδεύσει ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα του Live Manual περιλαμβάνει:
Forced Entertainment, Quizoola! (UK)
Nassim Soleimanpour, White Rabbit Red Rabbit (IR)
Chris Thorpe & Hannah Jane Walker, I wish I was lonely (UK)
Tania El Khoury, Jarideh (LB)
Andy Field, Motor Vehicle Sundown (UK)
Berlin, Nevada, Still Night – Athens (UK/ IT)
Οδηγίες περφόρμερ προς περφόρμερ
Forced Entertainment, Quizoola!

BIOS Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5.
Σάββατο 6 Απριλίου 2013
Ώρα έναρξης: 19.30 | είσοδος: 20 ευρώ & 15 ευρώ (φοιτητικό)

Οι Forced Entertainment επιστρέφουν στο BIOS για τέταρτη – συνεχόμενη – χρονιά παρουσιάζοντας ξανά το Quizoola!. Γνώριμοι του Αθηναϊκού κοινού και αγαπημένοι της δημιουργικής ομάδας BIOS, οι Forced Entertainment είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες και δυναμικές ομάδες του devised theatre για περισσότερο από 25 χρόνια.

“Ποια είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας; Που πηγαίνουν οι άνθρωποι όταν πεθάνουν; Τι είναι δέντρο; Είσαι φυσική ξανθιά;” Το Quizoola! βασίζεται σε ένα κείμενο 2.000 ερωτήσεων του Tim Etchells, καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας και η χρονική διάρκεια της περφόρμανς φθάνει τις έξι ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό είναι ελεύθερο να φύγει και να επιστρέψει όποτε και όσες φορές θέλει.

Οι τρεις περφόμερ, με μουτζουρωμένα πρόσωπα κλόουν, διαλέγοντας από τις ερωτήσεις του κειμένου, ρωτούν ο ένας τον άλλον. Κάθε περφόρμερ δίνει την δική του απάντηση, δημιουργώντας έτσι διαφορετική και ξεχωριστή ενέργεια.

Η θεματολογία της κάθε παράστασης βρίσκεται μετέωρη, αφού επηρεάζεται από τη σχέση των περφόρμερ με το κοινό και τις ερωτήσεις που θα επιλέξουν. H διάθεση της κάθε βραδιάς μπορεί να αλλάξει, και από μια κωμική προσέγγιση σε κάποιες ερωτήσεις να καταλήξει σε ένα κανονικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι Forced Entertainment σχηματίστηκαν το 1984 και από τότε τα έξι μέλη της ομάδας έχουν επιτύχει μια μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη για ένα τέταρτο του αιώνα, επιβεβαιώνοντας την θέση τους στην πρωτοπορία του σύγχρονου θεάτρου. Ο σεβαστός όγκος δουλειάς τους αντανακλά το ενδιαφέρον τους για τους μηχανισμούς της performance, τον ρόλο του κοινού και τους μηχανισμούς της σύγχρονης αστικής ζωής. Η δουλειά τους είναι χαρακτηριστική και προκλητική, επιδιώκοντας πάντα να αλλάζει τις συνθήκες του θεάτρου και τις προσδοκίες των θεατών.

Το σήμα κατατεθέν της δημιουργικής διαδικασίας των Forced Entertainment – ομαδικό θέατρο επινόησης μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και τη συζήτησ η- τους καθιστά ως έναν από τους πρωτεργάτες του Βρετανικού avant-garde θεάτρου και τους έχει χαρίσει μια παγκόσμιου επιπέδου φήμη.

Οι Forced Entertainment έχουν φιλοξενηθεί από την δημιουργική ομάδα του BIOS ήδη τρεις φορές: με το Quizoola! για πρώτη φορά στην Ελλάδα (2009), το Void Story (2010) και το Tomorrow’s Parties (2011).

Οδηγίες συγγραφέα προς περφόρμερ

Nassim Soleimanpour, White Rabbit Red Rabbit (Ιράν)
BIOS Ρομάντσο
Τετάρτη 10 Απριλίου έως Κυριακή 14 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21.00 | είσοδος: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό)

Χωρίς σκηνοθέτη και σκηνικό, ένας διαφορετικός κάθε βράδυ ηθοποιός καλείται να διαβάσει το κείμενο του Nassim Soleimanpour, ενός Ιρανού συγγραφέα που επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Εδιμβούργου 2011, το White Rabbit, Red Rabbit είναι μια παράσταση της οποίας η ιστορία και η έκβαση είναι έκπληξη
τόσο για το κοινό, όσο και για τον ίδιο τον ηθοποιό.

Κανένας ηθοποιός δεν έχει διαβάσει το κείμενο πριν από την στιγμή που βρίσκεται μπροστά στο κοινό. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά εκπλήξεων που επιφυλάσσεται για το κοινό στην ιδιοφυή παραβολή του Ιρανού συγγραφέα. Η απουσία του συγγραφέα συμβολικά καλύπτεται από μια άδεια καρέκλα που κρατείται για αυτόν σε κάθε παράσταση. Η παρουσία του, όμως, είναι αισθητή καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Οδηγίες περφόρμερ προς κοινό

Hannah Jane Walker & Chris Thorpe, I wish I was lonely
BIOS Ρομάντσο
Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21.00 | είσοδος: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό)

Το I wish I was lonely είναι μια συμμετοχική περφόρμανς για την συνδεσιμότητα. Μια περφόρμανς στην οποία το κοινό δεσμεύεται να αφήσει τα κινητά του τηλέφωνα ανοιχτά. Μια περφόρμανς που διερευνά τι σημαίνει να συμμετέχει κανείς στην επικοινωνία-ή όχι. Θα υπάρξουν ποιήματα, θα υπάρξουν ιστορίες και θα υπάρξει συζήτηση.

Το I wish I was lonely είναι η καινούρια παράσταση των νικητών του Fringe First, Hannah Jane Walker και Chris Thorpe, (διαδεχόμενη το The Oh Fuck Moment του 2011) που θέτει το ερώτημα αν τα αόρατα κύματα στα οποία είμαστε δεμένοι μπορεί να πνίγουν το ποιοι πραγματικά είμαστε.

Ο Chris Thorpe είναι περφόρμερ. Η Hannah Jane Walker ποιήτρια. Μαζί δημιουργούν βραβευμένα πρότζεκτ που συνδυάζουν την περφόρμανς με μια βραδιά ποίησης και με την διαδραστική εμπειρία. Οι παραστάσεις τους πραγματοποιούνται σε δωμάτια. Μερικές φορές τα δωμάτια αυτά είναι θέατρα, πολλές φορές όμως είναι γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, καφέ και οπουδήποτε μπορούν να συγκεντρωθούν άνθρωποι.

Η δουλειά του Chris και της Hannah βασίζεται σε μια ειλικρινή αναμέτρηση μεταξύ των και του κοινού, αλλά και στις δύσκολες, αλλά και συχνά συναρπαστικές στιγμές, που όλοι αντιμετωπίζουμε στη διάρκεια της καθημερινότητας. Τα σόου τους βιώνονται ως ανοιχτές συζητήσεις με στοιχεία ποίησης και αφήγησης, αφήνοντας χώρο στο κοινό να συνεισφέρει με ουσιαστικό τρόπο.

Δημιουργία-ερμηνεία: Hannah Jane Walker & Chris Thorpe

Berlin,Nevada, Still Night- Athens
Πώς και γνωρίζεις αυτή την πόλη; Μόλις τώρα την ονειρεύτηκα…
BIOS Πειραιώς 84
Πέμπτη 4, Παρασκευή 5 & Κυριακή 7 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21.00 | είσοδος: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό)

Το Still Night, εμπνευσμένο από τις Αόρατες Πόλεις του Italo Calvino, διαλέγει την Αθήνα ως τον βασικό του ηθοποιό. H περφόρμανς ξεκινά ως μια διάλεξη για την πόλη μέσα από τα μάτια ενός ξένου, δοσμένη σε μία υβριδική διάλεκτο. Είναι η πόλη της Αθήνας, ιδωμένη μέσα από εκατομμύρια πρίσματα, μπερδεύοντας πραγματικά μέρη με μυθικές οπτικές μέχρι που κάτι αλλάζει και το δωμάτιο εξαφανίζεται. Κλυδωνιζόμενη ανάμεσα σε δύο κόσμους, η Αθήνα γίνεται δυσδιάκριτη, ασύλληπτη μέχρι που και ο ομιλητής και το κοινό αρχίζουν να αμφισβητούν ποιος κόσμος είναι πραγματικός.

Το Berlin, Nevada είναι η συνεργασία μεταξύ της Gemma Brockis, ιδρυτικού μέλους των Shunt και της Silvia Mercuriali, ιδρυτικού μέλους των Rotozaza, των ΙΙ Pixel Rosso και των Inconvenient Spoof. Στόχος του Berlin Nevada είναι να ιδωθούν δημόσια μέρη μέσα από ένα θεατρικό πρίσμα, δημιουργώντας παραστάσεις όπου η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα και να τα περιπλέξουν και τα δύο.

Tania El Khoury, Jarideh
BIOS Ρομάντσο
Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7Απριλίου
Ώρες έναρξης: ΤΒΑ | είσοδος: 10 ευρώ (ενιαίο)

Μια μυστική συνάντηση και μία πολύ ύποπτη ένας- προς-έναν περφόρμανς, στην οποία ο περφόρμερ και ένα μέλος του κοινού είναι συνεργοί στο έγκλημα.

Εμπνευσμένη από ταινίες μυστηρίου και εγκλήματος, την καλλιέργεια της τρομοκρατίας από τη Μητροπολιτική Αστυνομία της Αγγλίας και από τις επιχειρήσεις που έγιναν στο παρελθόν από γυναίκες στρατιωτικούς στην Λιβανέζικη αντίσταση.

Η Τania El Khoury είναι μια live art καλλιτέχνης με βάση το Λονδίνο και την Βηρυττό. Δημιουργεί έντονες και απαιτητικές περφορμανς στις οποίες το κοινό είναι ενεργός συνεργάτης. Η Τania έχει δείξει τη δουλειά της σε χώρους που ποικίλουν: από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι καμπίνες τελεφερίκ και παλαιούς ναούς που χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτικές βάσεις στη διάρκεια του Λιβανέζικου εμφύλιου πολέμου. Η σόλο δουλειά της έχει βραβευτεί και έχει περιοδεύσει σε αρκετά φεστιβάλ. Είναι συνιδρυτής του Dictaphone Group, μιας κολεκτίβας που χρησιμοποιεί την έρευνα πάνω στην αστική ζωή και την live art για να επαναπροσδιορίσει τον δημόσιο χώρο.

Andy Field, Motor Vehicle Sundown
BIOS Ρομάντσο (εξωτερικός χώρος)
Πέμπτη 11 έως Σάββατο 13 Απριλίου
Ώρες έναρξης: ΤΒΑ | είσοδος: 10 ευρώ (ενιαίο)

Το Motor Vehicle Sundown είναι μια διαδραστική ακουστική εμπειρία για δύο ανθρώπους μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο εν μέσω μιας πολύβουης πόλης. Μια κούρσα με φόντο ένα ιστορικό θεματικό πάρκο σε παρακμή, σε κάποιο αδιευκρίνιστο σημείο στο μέλλον, όπου τα αυτοκίνητα έχουν από καιρό εκλείψει. Η περφόρμανς μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην ιστορία της σχέσης μας με το αυτοκίνητο και την Αμερική. Ακούγοντας οδηγίες από ακουστικά, οι δύο κάθε φορά θεατές/ συμμετέχοντες διασχίζουν απέραντα χωράφια και ατελείωτες λεωφόρους, χαζεύοντας από το παράθυρο έναν κόσμο της προσωπικής τους φαντασίας.

Καταρρίπτοντας την ρουτίνα της καθημερινής μας εμπειρίας με το αυτοκίνητο, με φόντο το υπό κατάρρευση μεγαλείο της καπιταλιστικής αυτοκρατορίας, το Motor Vehicle Sundown καλεί το κοινό να σκεφτεί πώς οι δικοί του προσωπικοί πόθοι εξακολουθούν να επηρεάζονται από αυτούς τους μακρινούς και παρακμάζοντες μύθους ανεξαρτησίας και ελευθερίας.

Ο Αndy Field είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας, καλλιτεχνικός επιμελητής, ακαδημαϊκός και περιστασιακά περφόρμερ που ζει στο Μπρίστολ της Μ. Βρετανίας, αλλά δουλεύει ανά τον κόσμο. Οι προσωπικές του δουλειές είναι πολυσυλλεκτικές, παίζοντας μεταξύ των διαχωριστικών γραμμών των μέσων εξερεύνησης των ψυχώσεων που δημιουργούνται ζώντας σε μια πόλη, των trashy ταινιών, των ριζοσπαστικών πολιτικών και του πώς είναι
να ζει κανείς σε αυτή την περίεργη συγκυρία της Ιστορίας. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Forest Fringe μαζί με την Deborah Pearson.

To Motor Vehicle Sundown αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το The Arches της Γλασκόβης ως μέρος του off-site season του. Έχει παιχτεί στο Latitude Festival (Suffolk), Caravan (Brighton), Mayfest (Bristol), BAC (London), Summerworks (Toronto) And Colchester Arts Centre.  

Ρομάντσο 
Αναξαγόρα 3-5

Κτήριο της οδού Πειραιώς 84

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b