MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας και βιασμών κάνει άνω-κάτω το BBC!

Ένα από τα πιο διάσημα μιντιακά δίκτυα παγκοσμίως, το βρετανικό BBC, ταλανίζεται από ένα τεράστιο σκάνδαλο παιδεραστίας και επιθέσεων ενός παρουσιαστή του καναλιού, του Τζίμι Σάβιλ. Ο παρουσιαστής με το χαρακτηριστικό μαλλί και το εκκεντρικό παρουσιαστικό πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών. Ωστόσο, από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2012, η προβολή ενός ντοκιμαντέρ από το ανταγωνιστικό δίκτυο ITV μεμια σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες, οι οποίες κατήγγειλαν πως ο Σάβιλ τις είχε κακοποιήσει όταν ήταν 12 ετών και μικρότερες, μερικές φορές μέσα στις εγκαταστάσεις του BBC.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έχει αρχίσει πλέον ποινικού χαρακτήρα έρευνα, τα περίπου 200 θύματα, στην πλειονότητά τους ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις επιθέσεις του παρουσιαστή. Ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος έχει αρχίσει δύο ανεξάρτητες έρευνες για το θέμα, τις οποίες διεξάγουν ανεξάρτητες προσωπικότητες περιλαμβανομένου του Νικ Πόλαρντ, του πρώην επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News. Οι σεξουαλικές επιθέσεις φέρεται να έγιναν σε μια περίοδο περίπου 60 ετών.

Ένα από τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις είναι γιατί η συμπεριφορά του Σάβιλ δεν αντιμετωπίστηκε ενόσω ο παρουσιαστής βρισκόταν ακόμη εν ζωή, είπε ο Τζον Γουίτινγκεϊλ, πρόεδρος της μιας εκ των δύο επιτροπών εσωτερικής έρευνας. Το ΒΒC, το οποίο είναι κρατικό δίκτυο, υφίσταται τεράστιο έλεγχο για το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα επί τόσες δεκαετίες δεν είχαν γίνει γνωστά. Μάλιστα, ο Σάβιλ, ο οποίος είχε επιδοθεί σε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα, είχε φτάσει να γίνει σερ από την Βασίλισσα της Αγγλίας.

Ενώπιον των μελών της επιτροπής της βουλής, o γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Εντγουίσλ, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, υπερασπιζόμενος των τακτικών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, αρνούμενος ότι αποπειράθηκε να συγκαλύψει την υπόθεση του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, σε βάρος του οποίου υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και ανηλίκων κοριτσιών. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για υπόθεση που προκαλεί φρίκη. Ο επικεφαλής του δικτύου παραδέχθηκε ότι η διοίκησή του καθυστέρησε πολύ περισσότερο από όσο θα όφειλε. Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πιθανό η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και νεαρών γυναικών να ήταν εκτεταμένη στην βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απάντησε: «δεν έχω ακόμα σχηματίσει μια επαρκώς ευρεία εικόνα ώστε να γνωρίζω εάν ήταν ενδημική».

Η υπόθεση θα συνεχισθεί και αναμένεται να πέσουν κεφάλια για την δραστηριότητα του νεκρού πλέον παρουσιαστή, ο οποίος είχε την τύχη να πεθάνει πριν γνωρίσει την διαπόμπευση. Σίγουρα η δράση του θα έπρεπε να είχε εντοπισθεί και να μπει φρένο σε αυτήν, όσο ο κύριος Σάβιλ ζούσε ακόμα. Βλέπουμε όμως ότι και σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία υποτίθεται φέρνουν την αλήθεια στον κόσμο και ανοίγουν την δημόσια σφαίρα, επικρατούν μυστικοπαθείς και σκοτεινές πρακτικές τύπου Βατικανού. Η υπόθεση βγαίνει σε μια δύσκολη περίοδο για το BBC, καθώς η παρούσα κυβέρνηση και το κόμμα που την στηρίζει δεν είναι και τόσο υπέρ της κρατικής τηλεόρασης.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b