MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στα ίχνη των αδερφών Γκριμ: διάλεξη στη Knot Gallery

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διάλεξη με τίτλο “Στα ίχνη των αδερφών Γκριμ”, με συντονίστρια τη Δρα Μαρία Κακαβούλια, στη Knot Gallery.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Πρόγραμμα διαλέξεων

4.30μμ – 5.00μμ
Τσάι/Καφές

5:00μμ – 5.15μμ
Εισαγωγή από τον υπεύθυνο του Φεστιβάλ Θέμελη Γλυνάτση (GR-EN)

5.20μμ-6μμ
Μαρία Αγγελίδου (συγγραφέας, μεταφράστρια των απάντων των αδερφών Γκριμ) «Τα διαβατήρια της Κοκκινοσκουφίτσας, του Κοντορεβυθούλη, της Πεντάμορφης και άλλων σπουδαίων προσώπων» (GR)

6.10μμ-7μμ
Δρ. Άννα Αγγελοπούλου (ψυχαναλύτρια, κοινωνική ανθρωπολόγος, Université ParisIII, SorbonneNouvelle) “Τα γοβάκια που είχαν λιώσει στο χορό: Η τύχη του παραμυθιού στην Ελλάδα”. (GR)

7μμ-7.15μμ
Διάλειμμα

7.15μμ-8.15μμ
Ξένια Καλογεροπούλου (συγγραφέας, ηθοποιός, ιδρύτρια της Μικρής Πόρτας “Τα παραμύθια των Γκριμ στη Μικρή Πόρτα” (GR)

8.15μμ-8.35μμ
Συζήτηση (GR)

9μμ
Δείπνο
            
Διάρκεια: 270′
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας
 
Μαρία Αγγελίδου (συγγραφέας, μεταφράστρια) Τα διαβατήρια της Κοκκινοσκουφίτσας, του Κοντορεβιθούλη, της Πεντάμορφης και άλλων σπουδαίων προσώπων

Απ’ όλα τα παραδοσιακά παραμύθια που βρήκαν το δρόμο και μπήκαν στη συλλογή των Γκριμ, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ίσως το πιο διάσημο. Σίγουρα, ωστόσο, είναι το πιο ανθεκτικό στο ταξίδι -τόσο στο ταξίδι μέσα στο χρόνο, όσο και στο ταξίδι μέσα στο χώρο- δηλαδή στο ταξίδι από γλώσσα σε γλώσσα. Κι ενώ ο Κοντορεβυθούλης, η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα και άλλοι ήρωες των παλιών παραμυθιών έχουν στην τσέπη τους πάνω από ένα διαβατήρια, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι σε όλον τον κόσμο και σ’ όλες τις εποχές γνωστή και αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά. Οι Γκριμ δεν ήταν οι πρώτοι που κατέγραψαν το πανάρχαιο αυτό παραμύθι της προφορικής παράδοσης. Τρεις αιώνες νωρίτερα τους πρόλαβαν οι Γάλλοι. Από τότε αμέτρητοι είναι οι ανθολόγοι, οι λαογράφοι, οι ιστορικοί, οι παραμυθάδες, οι συγγραφείς, οι λογοτέχνες, οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι εικονογράφοι, οι κινηματογραφιστές, οι κομίστες, αλλά και οι διαφημιστές που επιστράτευσαν ο καθένας την τέχνη και το ταλέντο του για να δώσουν στην Κοκκινοσκουφίτσα ένα νέο πρόσωπο. Όχι όμως κι ένα νέο όνομα. Κι ενώ το πρόσωπό της, το χτένισμά της, η συμπεριφορά της, το ντύσιμό της αλλάζουν με το πέρασμα των αιώνων, εκσυγχρονίζονται, διαφοροποιούνται, επιμηκύνονται, ανασυντίθενται, κλπ, το όνομά της μένει πάντα το ίδιο.

 
Άννα Αγγελοπούλου (Paris III, Sorbonne Nouvelle) Η βασιλοπούλα που χαλούσε τα παπούτσια της

Την τύχη του παραμυθιού αρ. 133, «Die Zertanzten Schuhe », της συλλογής των αδερφών Γκριμ στην Ελλάδα πραγματεύεται αυτή η παρουσίαση. Υπάρχουν καταγραμμένες 30 παραλλαγές του, σε σχετικά ομοιόμορφη διάδοση, που πραγματεύονται το θέμα της ανυπόταχτης στο γάμο βασιλοπούλας. Οι βραδινές περιπέτειες της βασιλοπούλας, με τα λιωμένα στο χορό παπούτσια, παρουσιάζονται σαν ένα όνειρο εμβόλιμο στο παραμύθι. H ηρωίδα χορεύει, πίνει, διασκεδάζει σε μαγικούς κόσμους, με συντρόφους της όμορφα παλικάρια ή και (κυρίως) νεράιδες, που είναι συνήθως οι ξεχασμένες αδερφές της, τις οποίες συναντά κάθε βράδυ στο ουράνιο στερέωμα και διασκεδάζουν μαζί ως την ανατολή του ήλιου. Κάποτε εμφανίζεται ως βασιλοπούλα δαιμονική, βάναυση, που προκαλεί τον ήρωα σε αγώνα και τον καταπονεί συμμαχώντας στην αγριότητα με τον πατέρα της για να τον νικήσει. Το παλικάρι που κατορθώνει να τη δαμάσει διά της βίας δεν παρεμβαίνει ωστόσο για να αλλάξει τη βαθύτερη φύση της, μια που κι ο ίδιος ανάμεσα σε όλους τους μνηστήρες είναι ο πιο παράξενος και κοινωνικά ο πιο απομακρυσμένος από τη βασιλοπούλα.

 
Ξένια Καλογεροπούλου (καλλιτεχνική διευθύντρια θεάτρου Πόρτα, συγγραφέας) Διαδρομές των αδερφών Γκριμ μέσα από τη «Μικρή Πόρτα»

«Η Μικρή Πόρτα», ίσως η σημαντικότερη θεατρική σκηνή για παιδιά στην Αθήνα, έχει ασχοληθεί πολλές φορές με τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, όπως Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Καλογεροπούλου/Μοσχόπουλος, 1994), Η Κοιμωμένη Ξύπνησε (Καλογεροπούλου/Μοσχόπουλος, 2006), Ρούμπελστίλσκιν (Κένι/Μόσχος, 2007) και Γκριμ και Γκριμ (Καλογεροπούλου/Μπάουρ, 2009). Στη συγκεκριμένη διάλεξη, η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα και συγγραφέας των θεατρικών παραλλαγών πάνω στα παραμύθια των Γκριμ, Ξένια Καλογεροπούλου, θα μιλήσει για την αντιμετώπιση αυτών των ιστοριών και την προοπτική της σκηνικής τους παρουσίασης. Με βάση τις παραστάσεις στη Μικρή Πόρτα, η Ξένια Καλογεροπούλου θα μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους επιλέχθηκαν και αναγνώστηκαν τα συγκεκριμένα παραμύθια, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο θίασος στη μεταφορά αυτών των αφηγήσεων στη σκηνή. Τέλος, θα γίνει αναφορά στην απήχηση των παραστάσεων στο κοινό και στις αντιδράσεις των παιδιών.

Διεύθυνση
Μιχαλακοπούλου 206 και Πύρρου

Τηλέφωνο
6940808727

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b