MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σatellart: πλατφόρμα προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη

O πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός για την Σatellart-transmitting Greece είναι το Μιλάνο. Tο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου στο Piccolo Teatro. Επίσης, στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του μουσικού συνόλου «Ερατώ» για την ενίσχυση του πραγράμματος της Σatellart στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Ενας φωτεινός πίνακας αφιερωμένος στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Μια διεθνής εκστρατεία για μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα. Μια ευρύτερη προσπάθεια για την ανάκτηση ενός ελληνικού brand name. Ωστόσο ο τουρισμός δεν είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. Η Ελλάδα συχνά προβάλλεται με όρους φολκλόρ στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της.

Αυτή ακριβώς την πτυχή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αναλαμβάνει να προβάλει στην Ευρώπη η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece. Πρόκειται για την επέκταση του φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας “Milano incontra la Grecia”, που ξεκίνησε το 2007 στο Piccolo Teatro του Μιλάνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, κατάρριψη στερεοτύπων, συνεργασίες, θέσεις εργασίας.

Σκοπός της Σatellart-transmitting Greece είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε θέατρο/πόλη και περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνών. Μέσα από συνεργασίες με φορείς και πολιτιστικούς χώρους της κάθε πόλης, και με την σύμπραξη των τοπικών δήμων, οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν μεγάλη προβολή και θα αγγίζουν ένα ευρύ κοινό.

Συνολικά, η Σatellart-transmitting Greece κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13 θα απασχολήσει πάνω από 70 άτομα, θα προβάλει την Ελλάδα σε 5 χώρες και θα συμβάλει στην ουσιαστική ένταξη των ελλήνων καλλιτεχνών στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης. Επιπλέον θα συνδράμει την ανατροπή της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τη χώρα, φέρνοντας έναν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων σε επαφή με μία διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.

Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.

Για το 2012 πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός για την Σatellart-transmitting Greece είναι το Μιλάνο. Στο φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 13 Μαΐου  στο Piccolo Teatro και άλλους πολιτιστικούς χώρους, θα συμμετάσχουν οι Rimini Protokoll, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Burger Project, κ.ά.. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί έκθεση-αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Άρη Kωνσταντινίδη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Οι επόμενοι σταθμοί της πλατφόρμας προγραμματίζονται στη Βιέννη (5-11 Νοeμβρίου 2012), στο Αμβούργο, στο Μονπελιέ και στο Άμστερνταμ.

Καθώς πρόκειται για μία αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία, η Σatellart θα διοργανώνει ειδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση πόρων. Η πρώτη, με τίτλο «Transmitting Greece», θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 21 Απριλίου 2012 στις 8:30 μμ, με την συμμετοχή του μουσικού συνόλου “Ερατώ”. Το μουσικό σύνολο «Eρατώ» αποτελείται από τις Θεοδώρα Μπάκα (φωνή), Μαριέλλα Κεσίσογλου (κλαρινέτο) και Μαρία Παπαπετροπούλου (πιάνο). Μετά από σπουδές σε Μουσικές Ακαδημίες της Γερμανίας συναντήθηκαν για να εκφράσουν την κοινή τους ερμηνευτική άποψη για την ελληνική έντεχνη μουσική. Έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία (μεταξύ άλλων στη Φιλαρμονική του Μονάχου, το Piccolo Teatro του Μιλάνου). Σε αυτή την συναυλία συμπράττει με το σύνολο «Ερατώ» η βιολοντσελίστρια Sedef Ercetin Atala από την Τουρκία, βραβευμένη με τη Μαρία Παπαπετροπούλου με το βραβείο Abdi Ipekci 1999 για την ελληνοτουρκική ειρήνη και φιλία.
 

Παράλληλα η Σatellart καλεί τους φίλους και υποστηρικτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού να συνδράμουν το έργο της, είτε με δωρεές μέσω του site κοινωνικής χορηγίας – crowdfunding Groopio (www.groopio.com) είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας της (www.satellart.org/support-us/).

Oι εκδηλώσεις στο Μιλάνο πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου του Μιλάνου και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο.

Τιμή εισιτηρίου συναυλίας: €18 

Διεύθυνση:
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τηλ.:
210 345 3111

Περισσότερα από Στην Πόλη
VIMA_WEB3b