MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μιρό της Μαγιόρκα

Η έκθεση συνεχίζεται στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, με λάδια της περιόδου 1976-1981, χαρακτικά έργα από τις σειρές Εls gossos (Τα σκυλιά), Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας) και Fundacio Palma. Ενώ παρουσιάζονται και φωτογραφίες των Jean-Μarie del Μoral και Francesc CatalaRoca από το εργαστήριο του Μιρό στη Μαγιόρκα.

Monopoli Team

«Είμαι φύση τραγική και ολιγόλογη» έλεγε ο Καταλανός ζωγράφος Χουάν Μιρό. «Είμαι αρκετά ισορροπημένος, αλλά τα πάντα με δυσαρεστούν: η ζωή μου φαίνεται παράλογη. Αν υπάρχει κάποιος πνευματώδης αστεϊσμός στη ζωγραφική μου, δεν τον επεδίωξα συνειδητά.

Ο αστεϊσμός πιθανώς προέρχεται από την ανάγκη που νιώθω να ξεφύγω από την τραγική πλευρά της ιδιοσυγκρασίας μου».Στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα, την περίοδο 1976-1981, φιλοτέχνησε έργα τα οποία αποτελούν τον άξονα τριών εκθέσεων (ή μιας διασπασμένης) στην Αθήνα: στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στον Ελληνικό Κόσμο και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Περίπου 430 έργα του Μιρό εκτέθηκαν σε πέντε χώρους στη Θεσσαλονίκη (από Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Φεβρουαρίου). Ένα μέρος, όμως, εκείνων που εκτέθηκαν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και χωρίς το εργαστήρι του κατέφθασαν στην Αθήνα, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται σε έκθεση στη Λευκωσία. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία, λοιπόν, να δει στην έκθεση «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» (σε επιμέλεια Μάριου Ελευθεριάδη) στο Θερβάντες, τις 34 λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Βaleares, τις 15 λιθογραφίες της σειράς Le Lezard aux plumes d΄or του 1971, τις 12 μακέτες για τις σειρές Gaudi, έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b