MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ρολόγια αντίκες: προσοχή στις απομιμήσεις!

Πώς θα ξεχωρίσετε τα αυθεντικά από τις… μαϊμούδες!

Ρολόγια αντίκες: προσοχή στις απομιμήσεις! - Monopoli.gr
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Οι συλλέκτες ρολογιών είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσοι ίσως φανταζόμαστε, γεγονός που μαρτυρούν και οι φαντασμαγορικές εισπράξεις των πλειστηριασμών παλιών, αλλά πολύτιμων ρολογιών. Ένα ακόμα κοινωνικό φαινόμενο-προνόμιο μιας μικρής, κλειστής τάξης με πολλά παραπανίσια χρήματα; Μια έξυπνη επένδυση; Το μεράκι ενός πραγματικού λάτρη των ρολογιών;

Όποιος κι αν είναι ο δικός σας λόγος που σας έκανε ν’ αποφασίσετε ν’ αγοράσετε ένα ρολόι αντίκα, οφείλετε να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή. Η πραγματική του αξία δεν εξαρτάται από κάτι τόσο προφανές όσο η εξωτερική του εικόνα και καλή κατάσταση. Κάθε άλλο. Υπάρχουν ρολόγια τόσο φθαρμένα απ’ το χρόνο που μόλις και μετά βίας διαβάζονται, έχουν όμως αλλάξει χέρια ανάμεσα σε συλλέκτες έναντι αστρονομικών ποσών.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την πραγματική αξία ενός ρολογιού είναι η αυθεντικότητα και η σπανιότητά του. Το δεύτερο από τα δύο χαρακτηριστικά, η σπανιότητα, εξακριβώνεται με μια απλή έρευνα αγοράς. Το πρώτο είναι εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία.

Η κατασκευή και το εμπόριο πλαστών ρολογιών και απομιμήσεων είναι ένα φαινόμενο γνωστό εδώ και χρόνια. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό στους περισσότερους είναι το εμπόριο που οι λάτρεις των ρολογιών χαρακτηρίζουν εμπόριο «αυθεντικών-πλαστών» ρολογιών. Αυτά τα αυθεντικά-πλαστά ρολόγια αποτελούνται κατά 80-90% από αυθεντικά ανταλλακτικά, αλλά μπορεί η πλάκα τους να έχει «βαφτεί» ή να έχουν δείκτες, κάσα, μπρασελέ, ακόμα και μηχανισμό, που μοιάζει με τον αυθεντικό, μα έχει προστεθεί εκ των υστέρων.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί ο αγοραστής του ρολογιού να το γνωρίζει και να γνωρίζει ότι το ρολόι που αγοράζει έχει 50-80% μικρότερη αξία από το αντίστοιχο αυθεντικό. Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αγοραστής δεν το γνωρίζει.

Η ύπαρξη αυτών των ρολογιών είναι φοβερά επιζήμια για την αγορά των ρολογιών- αντίκα. Μπορεί, ας πούμε, να βρει κανείς στο διαδίκτυο πιο πολλά Rolex Submariner με κόκκινη πλάκα απ’ όσα έφτιαξε ποτέ η Rolex, πιο πολλά Blancpain Fifty Fathoms, ή Omega Seamaster 300.

Πώς μπορείτε λοιπόν να προστατέψετε τον εαυτό σας από τέτοιου είδους απάτη; Εκτός από το να μάθετε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε σχετικά με το ρολόι που σας ενδιαφέρει, πρέπει να βρείτε τον σειριακό αριθμό που ο κατασκευαστής έχει χαράξει πάνω στο ρολόι, ο οποίος βρίσκεται είτε από πίσω, είτε στο πλάι, ή πολύ συχνά πάνω στον ίδιο το μηχανισμό του ρολογιού.

Το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή του ρολογιού και να ζητήσετε επαλήθευση του σειριακού αριθμού, στέλνοντας μαζί και μια φωτογραφία του ρολογιού. Οι υπάλληλοι της ωρολογοποιίας θα σας δώσουν τεχνικές λεπτομέρειες για το ρολόι στο οποίο ανήκει ο δεδομένος σειριακός αριθμός, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να βεβαιωθείτε ότι ο σειριακός αριθμός του ρολογιού που σκέπτεστε να αγοράσετε ανήκει όντως στο συγκεκριμένο ρολόι.

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι, αν έχετε υπόψη να δαπανήσετε ένα σεβαστό ποσό για να επενδύσετε σ’ ένα ρολόι αντίκα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταφύγετε στις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ειδικού στα ακριβά ρολόγια ή, έστω, να ζητήσετε Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας – που θα έχει βέβαια αξία μόνο αν το υπογράφει ένας γνωστός και φερέγγυος «οίκος».

Δυστυχώς, στις μέρες μας, η χαρά της ανακάλυψης ενός σπάνιου ρολογιού έχει γίνει πιο σπάνια από το ίδιο το ρολόι…

Τη μεγαλύτερη ποικιλία σε πολυτελή ρολόγια και κυρίως ενημέρωση από ειδικούς, θα τη βρείτε στα καταστήματα ΠATSEAS.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.patseas.gr

Καταστήματα ΠΑΤSΕΑS
Λ. Κηφισίας 336, Ψυχικό Τηλ: 210 6717857-8, 210 6754650
Κυριαζή 30 & Αλωνίων, Κηφισιά Τηλ: 2106236586
Αγ. Γεωργίου 8, Χαλάνδρι Τηλ: 2106811553, 2106841607
Ερμού 25, Μαρούσι Τηλ: 2106121839, 2106121841

[iframe title=”YouTube video player” width=”640″ height=”390″ src=”http://www.youtube.com/embed/VQR4h6mQyjQ” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b