MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
10
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από Σαββόπουλο μέχρι Μάλαμα: Όταν ο Γιώργος Μαζωνάκης ερμήνευε κομμάτια που αγάπησε

Μιας και, μάλλον αναπόφευκτα, ακούμε ολόκληρη τη δισκογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη αυτές τις μέρες, ξεχωρίζουμε μερικές από τις πιο όμορφες “διασκευές” του.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 10.09.2026

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης δεν χωρούσε σε ταμπέλες και ετικέτες. Αγαπούσε και υπηρετούσε το “λαϊκό” τραγούδι σε όλες τις εκφάνσεις του, μεγάλωσε ακούγοντας Μαρινέλλα, Πάριο και Στράτο Διονυσίου και ποτέ δεν έκρυβε την αγάπη του γι’ αυτούς. Καθ’ ολη τη διάρκεια της καριέρας του ερμήνευε κομμάτια που του “μιλούσαν”, ακόμα κι αν δεν είχαν γραφτεί για τον ίδιο. Ενδεικτικοί είναι οι δίσκοι του “Μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο” (1998) αλλά και εκείνος με τον λιτό τίτλο “Live” που κυκλοφόρησε το 2004 (του οποίου το εξώφυλλο κοσμεί και αυτό εδώ το άρθρο) και είναι γεμάτος από τέτοια διαμάντια, από τραγούδια, δηλαδή, με τα οποία ο ίδιος συνδέθηκε και τα οποία μάλιστα τραγουδά ζωντανά.

Μερικά από αυτά τα τραγούδια άλλων δημιουργών, άλλα σύγχρονα άλλα κλασικά, θέλησε να τα τραγουδήσει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Έτσι, έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να τα ανακαλύψουμε ξανά μέσα από την χαρακτηριστική, μπάσα μα συνάμα τρυφερή φωνή του.

Με αφορμή τον ξαφνικό χαμό του – και μιας και μάλλον αναπόφευκτα θα ακούμε ολόκληρη τη δισκογραφία του αυτές τις μέρες – εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο όμορφες “διασκευές” του.

“Με λένε Γιώργο”

Το «Με λένε Γιώργο» κυκλοφόρησε το 1973 στον δίσκο «Διαδρομή», σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου, με τον Μανώλη Μητσιά να ερμηνεύει πρώτος το τραγούδι. Κι όμως, το «Με λένε Γιώργο και ποτέ δεν τραγουδάω για της αγάπης τον γλυκό, πικρό καημό» θα το ακούμε πάντα με τη φωνή του Γιώργου Μαζωνάκη. Αυτό ήταν ένα τραγούδι που μίλησε τόσο βαθιά στον 26χρονο τότε Γιώργο Μαζωνάκη, που το ερμήνευσε στον δίσκο του «Μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο» του 1998 και κατάφερε να το κάνει «δικό του».

“Δεν θέλω πια να ξαναρθείς”

Ολόκληρος αυτός ο δίσκος (το «Μπροστά σ’ένα μικρόφωνο») αποτελεί τον δικό του φόρο τιμής στο “παλιό” λαϊκό τραγούδι, επομένως περιλαμβάνει πολλές, φοβερές διασκευές – αξίζει να τον ακούσεις να τραγουδά το «Έρωτα μου αγιάτρευτε». Αν ξεχωρίζει, όμως, μία διασκευή αυτή είναι η παραπάνω. Ο νεαρός τότε Γιώργος Μαζωνάκης συνεργάστηκε με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, την αείμνηστη Μαίρη Λίντα, σε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία της με τον Μανώλη Χιώτη.

“Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα”

Σειρά έχει ο δίσκος “Live” του 2004, ο οποίος επίσης περιλαμβάνει διάφορες, εξαιρετικές διασκευές. Ξεχωρίζουμε το κλασικό κομμάτι του Στράτου Διονυσίου, “Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα” (Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος) – κι αυτό γιατί αν το ακούσεις, μπορείς να καταλάβεις τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο Γιώργος Μαζωνάκης για τον Στράτο Διονυσίου, αλλά και την εμφανή επιρροή του σπουδαίου λαϊκού ερμηνευτή στον τρόπου τραγουδούσε ο νεαρός τότε Γιώργος Μαζωνάκης.

“Ποτέ να μη χαθείς απ’ τη ζωή μου”

Άλλη μια σπουδαία φωνή που θαύμαζε ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν εκείνη της Μαρινέλλας – πολλές φορές είχε μοιραστεί ότι μεγάλωσε με τα τραγούδια της. Γι’ αυτό και “τόλμησε” να αναμετρηθεί με ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της, το «Ποτέ να μη χαθείς απ’ τη ζωή μου», του οποίου το ρεφρέν είχε τραγουδήσει ζωντανά για την ηχογράφηση του δίσκου του “Live”.

“Το Ρήγμα”

Ο Σωκράτης Μάλαμας αποχαιρέτησε τον συνάδελφό του σε χθεσινή (09/09) συναυλία του με το “Τσιγάρο ατέλειωτο”, ένα τραγούδι που ο Μαζωνάκης αγαπούσε και πολύ όμορφα είχε ερμηνεύσει – βρήκα αυτό το απόσπασμα από τις εμφανίσεις του στο Φωταέριο το 2014. Ακόμα πιο πρόσφατα, μόλις πριν από έναν χρόνο, είχε δημοσιεύσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media μια δική του διασκευή του τραγουδιού, σε μουσική Σωκράτη Μάλαμα και στίχους Μάνου Τσιλιμίδη, «Το ρήγμα», ένα κομμάτι που γνωρίσαμε μέσα από τη φωνή της Μαριάννας Παπαμακαριου, στο πλαίσιο της σειράς τραγουδιών «Τα λαϊκά παραλειπόμενα». Αξίζει να ακούσεις και την εκδοχή του Γιώργου Μαζωνάκη.

“Θαλασσογραφία”

Ίσως η πιο πρόσφατη και πολυσυζητημένη διασκευή του να ήταν αυτή για το εμβληματικό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, «Θαλασσογραφία» (1969). Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε ζητήσει την άδεια της οικογένειάς του για να ερμηνεύσει το τραγούδι με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, σε μία σύγχρονη πιο “ηλεκτρονική” εκδοχή. Ο ίδιος ο Μαζωνάκης, είχε δηλώσει ότι πάντα ήθελε να τραγουδήσει το κομμάτι αυτό. «Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν και είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ευχαριστώ την οικογένειά του που μου έδωσε την άδεια να πω τη “Θαλασσογραφία”, ένα κομμάτι που αγαπώ από παλιά και ήθελα πολύ να πω. Νιώθω ότι αυτό το κομμάτι υπήρχε από πάντα μέσα στον λαιμό μου» είχε πει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιώργος Μαζωνάκης (1972-2026): «Ανήκω σε ‘μένα και στα όνειρά μου»12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Για μία βραδιά, το Borderline Festival καταλαμβάνει (ξανά) το Onassis Ready
Μουσικά Νέα
Γιώργος Μαζωνάκης: Τα τραγούδια που του αφιέρωσαν Κότσιρας, Μάλαμας, Βελεσιώτου επι σκηνής
Μουσικά Νέα
«Ο Γιώργος είχε κάτι που δεν διδάσκεται. Είχε προσωπικότητα»: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιώργο Μαζωνάκη
Μουσικά Νέα
Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης σε ηλικία 54 ετών
Μουσικά Νέα
Slimane: Η μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό πλησιάζει – Μαζί του ο Good Job Nicky
Μουσικά Νέα
Όλοι μαζί μπορούμε στο Καλλιμάρμαρο: Μεγάλο αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο για καλό σκοπό
Μουσικά Νέα
Οι Kosheen live στο ΠΛΥΦΑ – Special guest ο Δημήτρης Κοργιαλάς
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια: Βυζαντινή μουσική και «Νυχτερινές Εξομολογήσεις» στο Φεστιβάλ της Λίμνης
Μουσικά Νέα
Άννα Βίσση: Ποιος θα είναι ο special guest στο μεγάλο show στο ΟΑΚΑ
Μουσικά Νέα
K-Pop Fever: Νέα ημερομηνία για το δημοφιλές K-Pop show
Μουσικά Νέα
Ty Segall: Στην Αθήνα για ένα εκρηκτικό live στο Floyd
Going Out
TELETECH Athens: Μια νύχτα hard techno και rave στο Universe