Έφτασε στο Μεσολόγγι ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (La Grèce sur les ruines de Missolonghi), ταξίδεψε στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται στον χώρο του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου.
Στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου φιλοξενείται πλέον ο εμβληματικός πίνακας του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (La Grèce sur les ruines de Missolonghi), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Το έργο μεταφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ στο Μεσολόγγι, σε ειδική προστατευτική συσκευασία, ενώ στον χώρο υπήρχε αστυνομική παρουσία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής τοποθέτηση του πολύτιμου έργου τέχνης στο μουσείο.
Το μουσείο θα παραμείνει για κάποιες ημέρες κλειστό, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2026.

Ο εμβληματικός πίνακας του Ντελακρουά εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ / Πηγή: Musée des Beaux-Arts de Bordeaux
Ο Ντελακρουά, ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες της εποχής, ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1826, λίγους μήνες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου που συγκλόνισε την Ευρώπη. Με ύψος 208 εκ. και πλάτος 147 εκ., το έργο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζει την Ελλάδα ως πενθούσα γυναίκα, ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, με το στήθος ανοιχτό, τα χέρια ανοιχτά και το πρόσωπο στραμμένο τρία τέταρτα προς τα αριστερά, να στέκεται πάνω στα ερείπια που καταπλάκωσαν έναν αγωνιστή. Πίσω της, ένας μαύρος άνδρας με κίτρινο τουρμπάνι, που συμβολίζει τον εχθρό, καρφώνει μια σημαία στο έδαφος, ολοκληρώνοντας τη δραματική σύνθεση του πίνακα.