MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
26
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Διεθνής Ημέρα των Γυναικών: Η Γεωργία Λαλέ φέρνει το “True Blue – Αληθινό Μπλε” στο Κέντρο Τεχνών

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, ο Δήμος Αθηναίων και η εικαστικός Γεωργία Λαλέ συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ «True Blue – Αληθινό Μπλε» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

Monopoli Team

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η εικαστικός Γεωργία Λαλέ συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ “True Blue – Αληθινό Μπλε” στις 6, 7 και 8 Μαρτίου 2026 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ομώνυμη έκθεση της καλλιτέχνιδας έως τις 29 Μαρτίου 2026.

Το φεστιβάλ λειτουργεί σαν μια τάξη σχολείου και μας καλεί να επαναδιαπραγματευτούμε τη γυναικεία εμπειρία στη σύγχρονη κοινωνία. Μέσα από την τέχνη, τον δημόσιο διάλογο και τη συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, το “True Blue” επιχειρεί να συμβάλει στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού, ισότητας και υποστήριξης. Παράλληλα, δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, μνήμης και συλλογικής ευαισθητοποίησης.

Ο τίτλος του φεστιβάλ “True Blue” αναφέρεται αφενός στο μπλε της Ελλάδας μας, της θάλασσας και του ουρανού μας και αφετέρου στη λέξη “blue” ως συναισθηματική κατάσταση (μελαγχολία, στεναχώρια) δημιουργώντας ένα δίπολο ταυτότητας και εσωτερικής εμπειρίας.

Η έκθεση “True Blue” της Γεωργίας Λαλέ στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

«Η Τάξη», μια σχολική αίθουσα, στην οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες και εργαστήρια με θεματικές γύρω από την αυτοεκτίμηση, τα υγιή όρια και τις υγιείς σχέσεις. Στην θέση του μαυροπίνακα εκτίθεται το έργο «Εν τούτω Νίκα», που αποτυπώνει τη διαγενεακή σύνδεση και υποστήριξη μεταξύ γυναικών. Το έργο έχει εικαστικές αναφορές στο «Αλφαβητάρι», 1955, με εικονογράφηση του Κ. Γραμματόπουλου.

Το έργο True Blue με τον χάρτη της Ελλάδας κατασκευασμένο από σεντόνια που έχουν δωρίσει γυναίκες στην καλλιτέχνιδα, με την προϋπόθεση ότι έχουν ξεκουραστεί πάνω σε αυτά και έχουν ονειρευτεί έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.

Και την διαδραστική εγκατάσταση «Παρατηρώ και Γράφω», έναν λαβύρινθο από κρεμασμένα σεντόνια, μέσα στον οποίο ο επισκέπτης κινείται βιωματικά και ανακαλύπτει κρυμμένα νοήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈρχεται το 4ο φεστιβάλ WOW – Women of the World: Όσα θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ12.09.2018

Στο τριήμερο φεστιβάλ θα συμμετέχουν οργανώσεις που εξειδικεύονται στη γυναικεία εμπειρία όπως η ΔΙΟΤΙΜΑ, η Red Umbrella Athens, το Action for Women, το Γίνε Άνθρωπος, η ΑΝΑΣΑ, το Womens Health First, το Project Parenting και η Θετική Φωνή. Παράλληλα, θα υπάρξουν πρόγραμμα εκγύμνασης για γυναίκες από καθηγήτριες φυσικής αγωγής του ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και μουσική παρουσία από κουαρτέτο εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 06 Μαρτίου 2026

13:00 | “True Blue” Έκθεση – Έναρξη

17:00 – 18:00 | Women’s Health First – Ομιλία «Στερεότυπα στη Γυναικεία Υγεία»

18:30 – 20:00 | Θεατρική Παράσταση “CAREfull” της Χριστίνας Κρίθαρη

Σάββατο 07 Μαρτίου 2026

10:00 – 11:00 | Εκγύμναση Pilates από καθηγήτριες φυσικής αγωγής του ΟΠΑΝΔΑ

11:00 – 12:00 | PROJECT PARENTING – «Η δύναμη που ήδη έχω» – Βιωματικό εργαστήρι με τη Μαριτίνα Συμβουλίδη

12:00 – 13:00 | Γεωργία Λαλέ – Ξενάγηση στην έκθεση “True Blue”

13:30 – 15:30 | ΔΙΟΤΙΜΑ – Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για γυναίκες

16:30 – 17:30 | PROJECT PARENTING – «Αόρατη Εργασία: ‘Όταν η Καθημερινότητα Κρατά την Κοινωνία Όρθια» – Βιωματικό εργαστήρι με τη Δανάη Τριανταφύλλη

18:00 – 19:00 | Γεωργία Λαλέ – Ξενάγηση στην έκθεση “True Blue”

Κυριακή 08 Μαρτίου 2026

15:00 – 16:00 | PROJECT PARENTING – «Τα μάτια σου στα μάτια μου» – Βιωματικό εργαστήρι για μαμάδες και έφηβες κόρες με τη Μία Αδαμίδου

16:00 – 17:00 | RED UMBRELLA – Παρουσίαση Βιβλίου της Άννας Κουρουπού με τη Ζέτα Δούκα

17:00 – 18:00 | ΑΝΑΣΑ – Ομιλία «Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Τροφή για σκέψη» με τις Ευτυχία Ψύλλου, Ψυχολόγος ΚΗ ΑΝΑΣΑ και Ραφαέλα Μακρή, Διατροφολόγος ΚΗ ΑΝΑΣΑ

18:00 – 19:00 | «ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ» – Συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων όλων των φορέων. Συμμετέχουν οι ΔΙΟΤΙΜΑ, Red Umbrella Athens, Action for Women, ΑΝΑΣΑ, Women’s Health First, Γίνε Άνθρωπος και Project Parenting.

19:00 – 20:00 | Κουαρτέτο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια φεστιβάλ: “True Blue”: 6 – 8 Μαρτίου 2026

Διάρκεια έκθεσης: “True Blue”: 6 – 29 Μαρτίου 2026

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 15:00, Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες: 210 7232604 – 210 7224028 | www.opanda.gr

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Έργα τέχνης από τη Συλλογή του ΜΙΕΤ στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
Ίδρυμα Γουλανδρή: Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση «Από τον Monet στον Warhol»
Εικαστικά
Πώς ένα ύφασμα κουβαλά πάνω του την ιστορία των γυναικών
Δραστηριότητες
Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή: Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα οικοσυστήματα μέσα από μια νέα δράση
Εικαστικά
Το Βρετανικό Μουσείο αφαιρεί τη λέξη «Παλαιστίνη» από επιγραφές εκθεμάτων
Εικαστικά
Μουσείο Μπενάκη: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες
Εικαστικά
«17 Κήποι» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Εικαστικά
Λούβρο: Ζημιές στην πτέρυγα Denon από διαρροή νερού
Εικαστικά
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Εικαστικά
«Η δύναμη του φανταστικού» από τον Μιχάλη Αρφαρά στη γκαλερί Έκφραση
Art & Culture
«Μια γραμμή κύμα»: Αναδρομική Αλέξη Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη