Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Τι κάνουμε σήμερα, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου
Από τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση στο Θέατρο Τέχνης, εμπνευσμένη από το «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς, μέχρι τη συναυλία του ΜεĪΖοΝ Ensemble στο Μέγαρο με καντάδες της Παλιάς Αθήνας – εδώ θα βρείτε όσα θα κάνουμε σήμερα στην πόλη.
Ο Παντελής Φλατσούσης αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό φιλμ «Το Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς και παρουσιάζει, στην Σκηνή Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης, την παράσταση «24 ώρες σ’ έναν κόσμο που δεν μας ανήκει».
Τρεις νέες γυναίκες ηθοποιοί και ένας πολυπολιτισμικός θίασος ανεβαίνουν στη σκηνή και ξεκινούν μια ανοιχτή αναζήτηση για την τέχνη και τον κόσμο στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Λεπτό προς λεπτό εκθέτουν τη διαδικασία της έρευνάς τους, συνθέτοντας ένα σκηνικό ημερολόγιο για ένα ντοκιμαντέρ που δεν έχει ακόμη γυριστεί. Η παράσταση κινείται στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Ζωντανή σκηνική δράση και βίντεο συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό μωσαϊκό εικόνων, γλωσσών και αφηγήσεων. Παίζουν: Saba Hosseini, Λίζα Μικροπούλου, Κατερίνα Συναπίδου | Σε βίντεο εμφανίζονται: Thato Kämmerer, Geoffroy de Lagasnerie, Ioana Nitulescu, Assa Traoré
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου
Το ΜεĪΖοΝ Ensemble, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Σεστέτο Νυκτών Οργάνων “Δημήτρης Δούνης”, παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στην Επτανησιακή Σχολή και την αστική μουσική παράδοση της Παλιάς Αθήνας, με καντάδες, βαρκαρόλες, νυχτωδίες, σολιστικά τραγούδια και ντουέτα. Θα ακουστούν μελωδίες όπως “Ουράνιο πλάσμα”, “Λάμπει απόψε το φεγγάρι”, “Η εξομολόγηση”, ποιητικές σελίδες σε στίχους Πολέμη, Βαλαωρίτη και Σολωμού, χιουμοριστικά τραγούδια και τραγούδια του γλεντιού.
Δευτέρα 16/2 στις 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οι The Italian Tenors (Evans Tonon, Luca Sala, Bruno Almeida) επιστρέφουν με τη συναυλία “That’s Amore”, παρουσιάζοντας εμβληματικά ιταλικά τραγούδια αγάπης, καντσονέτες και γνωστές άριες όπως τα Caruso, Con Te Partirò και Volare. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην αγάπη και το ιταλικό συναίσθημα, με τους τρεις τενόρους να συνδυάζουν φωνητική δύναμη, θεατρικότητα και ζωντανή διάδραση με το κοινό.
Δευτέρα 16/2 στις 21:00
Θέατρο Παλλάς
Ο Γιώργος Πατεράκης και το φωνητικό κουαρτέτο String Theory, στο πρώτο τους θαρραλέο και ολόφρεσκο live για το 2026 στο Half Note Jazz Club, παρουσιάζουν ένα ζωντανό πρόγραμμα που συνδυάζει πειραματική μουσική με στοιχεία φάρσας και ιδιαίτερη αισθητική. Ο Γιώργος Πατεράκης, με το πρωτοπόρο, αντισυμβατικό και τεχνικά άρτιο μουσικό του σχήμα, το String Theory, βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της σύγχρονης πειραματικής δημιουργίας.
Δευτέρα 16/2 στις 21:30
Half Note Jazz Club
Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού με τίτλο Raw. Στη νέα του δουλειά, ο Νίκος Λαγός επιστρέφει στη ζωγραφική ως πεδίο άμεσης, σχεδόν ωμής καταγραφής σκέψεων, συναισθημάτων και εμπειριών. Έργα κυρίως της τελευταίας διετίας (2024–2025) συνθέτουν ένα πυκνό εικαστικό σύμπαν, όπου λέξεις, σύμβολα, αριθμοί και εικόνες συνυπάρχουν σε μια ένταση που δεν επιδιώκει την εξήγηση, αλλά τη βιωματική πρόσληψη.
Όπως σημειώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος στο κείμενό του για την έκθεση, η ζωγραφική του Νίκου Λαγού κινείται σε πολλαπλές διαστάσεις χώρου και χρόνου, πέρα από τη λογική ερμηνεία. Σπίτια, καρδιές, σκάλες, κεραίες, σύννεφα, κρανία, σκελετοί και λέξεις –στα ελληνικά και στα αγγλικά– γεμίζουν τον ζωγραφικό χώρο, άλλοτε λειτουργώντας αυτόνομα και άλλοτε σχηματίζοντας ποιητικές ή αινιγματικές φράσεις. Αναφορές σε τραγούδια, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και παιγνιώδεις δομές παραπέμπουν σε έναν κόσμο που μοιάζει να οικοδομείται και να αποδομείται ταυτόχρονα. Η ζωγραφική του Νίκου Λαγού λειτουργεί ως καθρέφτης τόσο της ψυχολογικής του κατάστασης, όσο και της συλλογικής εμπειρίας ενός αδυσώπητου παρόντος. Η «ωμότητα» του τίτλου δεν αφορά μόνο προσωπικά αδιέξοδα, αλλά και την κοινωνική και οικονομική παραζάλη της εποχής μας. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το φαινομενικά χαοτικό σύμπαν, αναδύονται μικρές νησίδες τρυφερότητας, χιούμορ και αυτοσαρκασμού, στοιχεία που διατρέχουν σταθερά το έργο του.
Δευτέρα & Τετάρτη 10:00 – 16:00, Τρίτη & Πέμπτη 10:00 – 21:00, Παρασκευή: 10:00 – 20:00, Σάββατο: 10:30 – 16:00
Γκαλερί Σκουφά