MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
14
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Béla Tarr: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους δημιουργούς ταινιών, ο Ούγγρος Béla Tarr, πέθανε σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

Credits: European Film Academy
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους δημιουργούς ταινιών, ο Ούγγρος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Béla Tarr, πέθανε σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η οικογένειά του μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Ουγγαρίας, MTI.

Θεωρούμενος μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο Tarr ταύτισε το όνομά του με έναν αργό, στοχαστικό και βαθιά μελαγχολικό κινηματογραφικό λόγο. Οι ταινίες του, ποιητικές αλλά και έντονα πολιτικές, αποτύπωναν με απαισιοδοξία –και συχνά με πικρό, μαύρο χιούμορ– την ανθρώπινη συνθήκη.

Γεννημένος το 1955 στο Πετς, ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Balázs Béla Stúdió, ένα από τα σημαντικότερα ουγγρικά στούντιο πειραματικού κινηματογράφου, πριν υπογράψει ταινίες όπως τα Family Nest, Almanac of Fall και Damnation. Η διεθνής αναγνώριση, όμως, ήρθε το 1994 με το επτάωρο, ασπρόμαυρο έπος Sátántangó, μια τολμηρή κινηματογραφική αποτύπωση της μετακομμουνιστικής κατάρρευσης στην Ανατολική Ευρώπη. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1985 του Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, ο οποίος, μάλιστα, τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Tarr συνέχισε να διασκευάζει έργα του Κρασναχορκάι, μεταφέροντας το 2000 στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα Η μελαγχολία της αντίστασης με την ταινία Werckmeister Harmonies.

Το κύκνειο άσμα του, ωστόσο, ήταν το Το Άλογο του Τορίνο (2011), μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες της καριέρας του, που έκανε πρεμιέρα το 2011 στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρή Άρκτος).

Μετά την ταινία αυτή, ο Tarr ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κινηματογράφο και εγκαταστάθηκε στο Σαράγεβο, όπου ίδρυσε τη διεθνή κινηματογραφική σχολή film.factory, αφοσιωμένος πλέον στη διδασκαλία και τη μετάδοση της κινηματογραφικής του φιλοσοφίας.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το 1997, τιμήθηκε το 2023 με το Τιμητικό Βραβείο του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της EFA, στο πλαίσιο των 36ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιάννης Χρήστου: 100 χρόνια από τη γέννηση του πρωτοποριακού συνθέτη12.09.2018

Μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του σπουδαίου δημιουργού και με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τον αποχαιρέτησε ως «έναν σπουδαίο σκηνοθέτη και μια ισχυρή πολιτική φωνή, που κέρδισε τον βαθύ σεβασμό των συναδέλφων του και την αγάπη του κοινού σε όλο τον κόσμο».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Στέγη: Το Athens Palestine Film Festival επιστρέφει με ένα τριήμερο προβολών και δράσεων
Cine News
Οι ελληνικές ταινίες που θα δούμε στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cine News
Θεανώ Μεταξά: Αρνήθηκε το βραβείο ερμηνείας στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
Cine News
Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια: Ο Θανάσης Νεοφώτιστος απέσυρε την ταινία του από το 67ο ΦΚΘ
Cine News
Ted Lasso, we still believe, αλλά κάτι έλειπε από την 4η σεζόν…
Cine News
32ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ανακοινώθηκαν τα βραβεία των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ
Cine News
NAZA: Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για μια προβολή στη Στέγη
Cine News
Σου έλειψε το WandaVision; Το VisionQuest είναι η νέα σειρά της Marvel που αξίζει να δεις
Cine News
Primetime: Πόσο απέχει η δικαιοσύνη από το θέαμα;
Cine News
Below: Αυτό το ΣΚ το Netflix μας θυμίζει γιατί είναι καλύτερα να μένουμε στα ρηχά
Cine News
«Για Σένα»: Νέα δραματική σειρά με Τζομπανάκη, Δημητροπούλου και Παρασύρη έρχεται στον Alpha
Cine News
Σινεμά για τη «γενιά του scrolling»: Το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα