«Αποκατεστημένες και Προσβάσιμες» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Το «Πικρό ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου και το «Μια Ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις» της Φρίντας Λιάππα, ψηφιακά αποκατεστημένα και καθολικά προσβάσιμα, με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 19 Δεκεμβρίου.
H Tαινιοθήκη της Ελλάδος, που διαθέτει αίθουσες προσβάσιμες σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αμαξίδια, επεκτείνει την προσβασιμότητα και σε μοναδικές, αποκατεστημένες ταινίες της συλλογής της ώστε ακόμα περισσότεροι θεατές να μπορούν να τις παρακολουθήσουν. Έτσι, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει σε καθολικά προσβάσιμη προβολή και με ελεύθερη είσοδο, τις ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες Πικρό ψωμί του Γρηγόρη Γρηγορίου (8 μ.μ) και Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις της Φρίντας Λιάππα (9.30 μ.μ.) σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο.
Oι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία (AD) από το Νεανικό Πλάνο (Neaniko Plano Subtitles).
Αφήγηση ακουστικής περιγραφής:
Στέλιος Ανατολίτης (“Πικρό ψωμί”)
Βιργινία Μιχαήλ (“Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις”)
Τεχνική επεξεργασία: Studio Massive Productions
Στις 18.30 θα προηγηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Ευαγγελίας Λιάκου, “ΣΙΝΕΜΑ με άλλου βλέμμα -Τεχνικές ακουστικής περιγραφής για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης”.
18:30 Παρουσίαση: «ΣΙΝΕΜΑ με άλλου βλέμμα – Τεχνικές ακουστικής περιγραφής για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης».
Η ακουστική περιγραφή επιτρέπει την πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό σε άτομα με δυσκολίες όρασης. Το βιβλίο, μία έκδοση του Νεανικού Πλάνου, βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της Ευαγγελίας Λιάκου η οποία καταλήγει, για πρώτη φορά, στη διατύπωση έξι συγκεκριμένων κατευθυντήριων οδηγιών για την ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τον κινηματογράφο αλλά και μιας ολοκληρωμένης πρότασης διδασκαλίας της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εκτός από την επιστημονική διάστασή του και την χρησιμότητά του για τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής μετάφρασης, το βιβλίο προέκυψε από τη βαθύτερη ανάγκη επίτευξης ισότητας μεταξύ των μελών της κοινωνίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης, μεταξύ των οποίων είναι η πρόσβαση στην παιδεία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Καλύπτει αναμφίβολα ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.
Η παρουσίαση θα γίνει από την Ευαγγελία Λιάκου, συγγραφέα του βιβλίου, διδάκτορα ακουστικής περιγραφής και εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, και την Μαρία Τσίγκου, Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας και Μετάφρασης, Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και επιβλέπουσα της διδακτορικής διατριβής της κυρίας Λιάκου. | Συντονίζει η Κατερίνα Ζαμπέλη, μεταφράστρια, Διευθύντρια του Μεταφραστικού Τμήματος του Νεανικού Πλάνου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Οι «Εθνικές Οδηγίες Ακουστικής Περιγραφής στα Ελληνικά για τον Κινηματογράφο» συντάχθηκαν από την Δρ Ευαγγελία Λιάκου (που είναι και η συγγραφέας του βιβλίου) μετά από ανάθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Ελλάδος.
Συγγραφέας: Ευαγγελία Λιάκου, Μεταφράστρια, Δρ Ακουστικής Περιγραφής, εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Σημείωμα για την έκδοση: Κατερίνα Ζαμπέλη, Μεταφράστρια, Διευθύντρια Μεταφραστικού / Υποτιτλιστικού Τμήματος του Νεανικού Πλάνου
Πρόλογος: Μαρία Τσίγκου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Μετάφρασης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θέμις Φραγκοδημητρόπουλος
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
20:00 Προβολή της Ταινίας «Πικρό Ψωμί» του Γρηγόρη Γρηγορίου (93′)
Με πάνω από τριάντα ταινίες στο ενεργητικό του σκηνοθέτη και με μακρά καριέρα του στην τηλεόραση και στο θέατρο, το πρώιμο νεορεαλιστικό αριστούργημα του Γρηγόρη Γρηγορίου Πικρό ψωμί αποτυπώνει τον αγώνα της αθηναϊκής εργατικής τάξης μέσα από την αριστοτεχνική διεύθυνση φωτογραφίας του Ελληνοούγγρου Ζόζεφ Χεπ.
Η ταινία ακολουθεί τον Φώτη, έναν ταλαντούχο μαθητή που υποστηρίζεται από τις τεράστιες θυσίες της οικογένειάς του: Ο πατέρας του υπομένει σκληρή εργασία στην οικοδομή, ενώ η μητέρα του (που υποδύεται η εξαιρετική Ελένη Ζαφειρίου) φροντίζει κι έναν γιο που έχει ακρωτηριαστεί στην Κατοχή. Παρά τη φτώχεια τους, η νοημοσύνη του Φώτη διαπρέπει, καλλιεργούμενη από τους δασκάλους του και τη σύνθετη σχέση του με τον Εβραίο γείτονά του, τον Άρχοντα, και την κόρη του, τη Λουίζα. Θα καταφέρει ο Φώτης να πραγματοποιήσει το όνειρο της μητέρας του να γίνει ο πρώτος μορφωμένος άντρας της οικογένειας και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον;
Αποκατάσταση: Η ψηφιακή αποκατάσταση σε 6,5Κ και 35mm φιλμ πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, υπό την εποπτεία του L’Immagine Ritrovata, στο πλαίσιο του έργου «SUB.4.7 – Εργαστήριο Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Με την υποστήριξη του «A Season of Classic Films 2025», μια πρωτοβουλία της ACE – Association des Cinémathèques Européennes, με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου
Σενάριο: Γρηγόρης Γρηγορίου, Ιντα Χριστινάκη
Φωτογραφία: Joseph Hepp, Εμμανουήλ Τζανέτης
Μοντάζ: Αιμίλιος Προβελέγγιος
Μουσική: Αργύρης Κουνάδης
Ήχος: Βασίλης Κοντρήρας
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαφειρίου, Ιντα Χριστιανάκη, Μιχάλης Νικολόπουλος, Αλκης Παππάς, Στρατής Φλώρος, Νίκος Παντελίδης, Αλέκος Κουρής
Παραγωγή: Ολύμπια Φιλμ
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Γλώσσα: Ελληνικά
21:30 Προβολή της ταινίας «Μια Ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις» της Φρίντα Λιάππα (44′)
Μια ερωτική ιστορία στην Αθήνα του 1977, ανάμεσα σε μια αριστερή δημοσιογράφο και έναν ηθοποιό που έχει εγκαταλείψει το θέατρο. Παίρνοντας τον τίτλο ενός λαϊκού τραγουδιού του Δημήτρη Μητροπάνου, το «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις», η Φρίντα Λιάππα χτίζει πάνω σ’ αυτό μια ταινία μεσαίου μήκους, στην οποία βάζει όλα τα στοιχεία της προσωπικής της μυθολογίας: από τον Τσιτσάνη ως τον Ρέιμοντ Τσάντλερ και από την πολιτική, την Αριστερά, το καλλιτεχνικό αδιέξοδο του δημιουργού, το θέατρο και την Μήδεια, μέχρι τις σχέσεις αρσενικού-θηλυκού, με τον άντρα πάντα να φεύγει, κατά πως λέει και ο τίτλος της ταινίας (και του τραγουδιού). Η σκηνοθέτιδα από τη Μεσσήνη σκιαγραφεί ανάγλυφα και με αιχμηρό τρόπο μια συγκεκριμένη γενιά και μια συγκεκριμένη εποχή: αυτή της μεταπολίτευσης.
Ψηφιοποίηση των αρχείων της ταινίας σε 4Κ, η οποία έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά εικόνας και ήχου 16mm και την τελική μίξη σε μαγνητικό υλικό που διατέθηκαν για την αποκατάσταση από τον Κυριάκο Αγγελάκο και συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Σκηνοθεσία: Φρίντα Λιάππα
Σενάριο: Φρίντα Λιάππα, Γιώργος Κόρρας
Φωτογραφία: Νίκος Σμαραγδής
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Ηθοποιοί: Δημήτρης Πουλικάκος, Νένα Μεντή, Κώστας Μπαλαδήμας, Ειρήνη Κουμαριανού, Σταμάτης Φασουλής, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μπέτυ Αρβανίτη
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Ταινιοθήκης, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και το Instagram.