MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Takis: 100 χρόνια ζωής και 6 χρόνια μνήμης σε ένα επετειακό βίντεο

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και 6 χρόνια από τον θάνατό του, το Ίδρυμα Takis παρουσιάζει ένα επετειακό βίντεο που ζωντανεύει το έργο του πρωτοπόρου της κινητικής τέχνης, σε ένα οπτικό ταξίδι στη δημιουργική πορεία και το ρηξικέλευθο πνεύμα του.

Monopoli Team

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τον θάνατο του Takis και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, το Ίδρυμα Takis γιορτάζει τη ζωή και το έργο του μοναδικού Έλληνα γλύπτη και παρουσιάζει ένα επετειακό βίντεο για την καλλιτεχνική πορεία και το ρηξικέλευθο έργο του.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός διεθνώς ως Takis, γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους και πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης. Αυτοδίδακτος και ακούραστος ερευνητής, συνέδεσε τη γλυπτική με τις επιστήμες, αξιοποιώντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής της γλυπτικής του. Πειραματίστηκε με τα μαγνητικά πεδία, τον ηλεκτρισμό, το φως και τον ήχο σε συλλογές έργων–σταθμών όπως τα Σινιάλα, τα Tηλεγλυπτά, Τηλεπίνακες, Τηλεφώτα, Καντράν, Μουσικά και τα Ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά. Τα έργα του φιλοξενούνται σε κορυφαία μουσεία στον κόσμο, από το Κέντρο Pompidou και το MoMA, έως το Guggenheim και την Tate Modern, ενώ συμμετείχε στην Documenta στο Κάσελ, στη Biennale της Βενετίας και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Biennale του Παρισιού το 1985. Το 2001 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε το Κ.Ε.Τ.Ε. για την προσφορά του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέθανε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου 2019, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που γεφυρώνει την τέχνη με την επιστήμη.

Άποψη από την έκθεση «Takis 1∞» του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο

Ο Takis υπήρξε αληθινός οραματιστής που επανακαθόρισε τα όρια της γλυπτικής, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική έκφραση με επιστημονικά και τεχνολογικά στοιχεία. Μέσα από την κινητική τέχνη του, κατόρθωσε να κάνει ορατές αόρατες δυνάμεις της φύσης, δημιουργώντας έργα που προκαλούν δέος και έμπνευση. Η συμβολή του δεν περιορίζεται στην αισθητική καινοτομία, αλλά επεκτείνεται και στη διεύρυνση της σχέσης τέχνης–επιστήμης, καθιστώντας τον μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης παγκόσμιας τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜια ηχητική κατάδυση στον κόσμο του Takis12.09.2018

Οι εκθέσεις για τα 100 χρόνια Takis στην Ελλάδα

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του εμβληματικού Έλληνα καλλιτέχνη Takis, η Ελλάδα φιλοξενεί τρεις σημαντικές εκθέσεις. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (έως 26 Οκτωβρίου) παρουσιάζονται τρεις Μαγνητικοί Πίνακες και ένα Αιολικό έργο σε δημόσιους χώρους. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (έως Ιανουάριο 2026) εκτίθενται εμβληματικά γλυπτά και οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα, η μεγάλη αναδρομική «Takis 1∞» του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σε Αθήνα και Άνδρο (έως 2 Νοεμβρίου) συγκεντρώνει πάνω από 150 έργα, φωτίζοντας την επταδεκαετή δημιουργική του πορεία.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά εμπνευσμένο από τα χαρτογλυπτά του Απόστολου Φ. Βέττα
Εικαστικά
Open House Athens 2026: Η μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής επιστρέφει, ανοίγοντας 78 κτίρια στο κοινό
Εικαστικά
Αρχαίο Θέατρο Θάσου: Από την ανασκαφή στην αποκατάσταση – Διάλεξη στο πλαίσιο του Megaron Plus
Εικαστικά
Σύλληψη Τσαγκαράκη: Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ για όσους φοβούνται ότι εξαπατήθηκαν σε δημοπρασία
Εικαστικά
It’s always the sun: Έκθεση φωτογραφίας για το νέο λεύκωμα της Ελισάβετ Μωράκη
Δραστηριότητες
Ελληνικός Κόσμος: Πασχαλινές παραδόσεις και ανακαλύψεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα Απριλίου
Εικαστικά
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Δράσεις
Διήμερο για την τέχνη στον δημόσιο χώρο από την ομάδα εικαστικών +oikismos
Art & Culture
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης στήνει ένα «Escape Room» στη Biennale της Βενετίας
Εικαστικά
Πίνακας του El Greco ανακαλύφθηκε “κρυμμένος” στο Βατικανό
Εικαστικά
ΕΜΣΤ: Διήμερο Συμπόσιο για τη θέση της μη ανθρώπινης ζωής στην κοινωνία
Δραστηριότητες
Μουσείο Βορρέ: Εργαστήρια δημιουργικού χορού για οικογένειες με παιδιά