Πιστό στο όραμα μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, το Qualco Foundation, η μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία του Ομίλου Qualco, διαμορφώνει έναν ξεχωριστό δρόμο κοινωνικής προσφοράς, τοποθετώντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο. Σε μόλις τρία χρόνια, με περισσότερες από 150 δράσεις και πάνω από 10.000 επωφελούμενους, το Ίδρυμα επενδύει συστηματικά στην πολιτιστική κληρονομιά, την εκπαίδευση, τη γλώσσα, τον αθλητισμό, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Στόχος δεν είναι μόνο η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και η αξιοποίησή της ως εργαλείου ενδυνάμωσης, ενσωμάτωσης και κοινωνικής συνοχής.
Οι δράσεις του Qualco Foundation επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς τομείς: Παιδεία & Επιστήμη, Πολιτισμό, Αθλητισμό και Κοινωνική Αλληλεγγύη – με κοινό παρονομαστή τη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου και την ενίσχυση της αξίας της προσφοράς. Το Qualco Foundation οραματίζεται μια κοινωνία όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες και όπου ο πολιτισμός λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη αλλαγής, έμπνευσης, σύνδεσης και προόδου. Μέσα από στοχευμένες συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς, στηρίζει πρωτοβουλίες που φέρνουν την τέχνη, την παράδοση, τη δημιουργική έκφραση και τη γλώσσα πιο κοντά σε όλους – και κυρίως σε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Το Μουσείο Σπίτι του Οδυσσέα Ελύτη.
Το βλέμμα του Ιδρύματος είναι πάντα στραμμένο στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την ίδρυση δύο εμβληματικών Ινστιτούτων – του Ινστιτούτου Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς (ΙΕΜΚ) και του Ινστιτούτου Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ) – το Qualco Foundation συμβάλλει έμπρακτα στη μελέτη, διατήρηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας δύο θεμελιώδεις πτυχές του: τη μουσική και τη γλώσσα.
Το ΙΕΜΚ αποτελεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για την προστασία, ανάδειξη και διάδοση του ελληνικού μουσικού πλούτου. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, διοργάνωσε την έκθεση «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε… – το ΙΕΜΚ στην Πινακοθήκη Γκίκα», φωτίζοντας μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και αφηγήσεις τη ζωή και το έργο 12 κορυφαίων μορφών της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα. Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περίπου 4.000 επισκέπτες και εξαιρετικές κριτικές από ειδικούς και κοινό. Παράλληλα, το ΙΕΜΚ μετρά ήδη στο ενεργητικό του 3 συναυλίες, 1 έκδοση βιβλίου και 4 επιστημονικές πραγματείες που διερευνούν ιστορικές και κοινωνικές πτυχές της μουσικής κληρονομιάς, ενώ αναμένονται ακόμη 3 νέες δημοσιεύσεις στο άμεσο μέλλον. (www.iemk.gr)
Αντίστοιχα σημαντική είναι η ίδρυση του Ινστιτούτου Ελληνογλωσσίας (ΙΝΕΛ), μιας νέας μεγάλης πρωτοβουλίας αφιερωμένης στη διατήρηση, διάδοση και παγκόσμια προβολή της ελληνικής γλώσσας και, μέσα από αυτήν, του ελληνικού πολιτισμού. Το ΙΝΕΛ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας σε έναν πολυγλωσσικό κόσμο, ενισχύοντας την παρουσία και τον ρόλο της στη σύγχρονη εποχή. Η πρώτη σημαντική του δράση ήταν η διοργάνωση του «Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα και την πολυγλωσσία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5–6 Ιουνίου, θέτοντας στο επίκεντρο κρίσιμα ερωτήματα και προκλήσεις για τη διατήρηση και την εκμάθηση της ελληνικής παγκοσμίως. Με τη στήριξη του Qualco Foundation, το ΙΝΕΛ ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα και την προβολή της γλώσσας μας, αναδεικνύοντας τη σημασία της ως ζωντανού φορέα πολιτισμού. (www.in-el.gr)
Η δέσμευση του Ιδρύματος στη διαφύλαξη της συλλογικής μας ταυτότητας αποτυπώνεται, φυσικά, και μέσα από σταθερές συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Σπίτι του Ελύτη και το Μουσείο Μπενάκη, στηρίζοντας δράσεις που συνδέουν τη μνήμη με τη σύγχρονη δημιουργία.
Το Μουσείο Σπίτι του Ελύτη ενισχύεται από το Qualco Foundation με σταθερή δωρεά για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του, ώστε να αναπτυχθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις που φωτίζουν τη μνήμη και το έργο του νομπελίστα λογοτέχνη.
Επιπλέον, υποστηρίζεται η πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με έμφαση στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, μέσω δράσεων στους άξονες Πολιτισμός, Περιβάλλον και Άυλη Κληρονομιά.
Ακόμη, υποστηρίχθηκε η εμβληματική έκθεση Cindy Sherman at Cycladic, με σπάνια πρώιμα έργα της σπουδαίας εικαστικού, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Συναυλία των μικρών μουσικών των Κουφονησίων
Η πίστη στη δύναμη της τέχνης ως εργαλείου εκπαίδευσης βρίσκεται στον πυρήνα του οράματος του Qualco Foundation. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου Qualco και του Qualco Foundation, Ορέστης Τσακαλώτος:
«Μέσα από τη μουσική, τη γλώσσα, την επαφή με τη δημιουργία, τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν φωνή, αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον τους».
Σε αυτό το πνεύμα στηρίζεται το πρόγραμμα υποτροφιών «Μικροί Μουσικοί», σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, που απευθύνεται σε ταλαντούχα παιδιά 6–12 ετών των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σπουδών. Οι υποτροφίες των Μικρών Μουσικών προτείνονται από έμπειρους παιδαγωγούς μετά από ακροάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί 22 υποτροφίες, ενώ κάθε χρόνο οι μικροί υπότροφοι ανεβαίνουν στη σκηνή σε δημόσια συναυλία, εμπνέοντας έτσι κι άλλα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη μουσική.
Αντίστοιχα, στα Κουφονήσια, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίου, το Ίδρυμα υποστηρίζει τη μουσική εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με υποτροφίες, δωρεάν όργανα και εξοπλισμό για μαθήματα πιάνου, κιθάρας και θεωρίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως, ώστε τα παιδιά του νησιού να αποκτούν σταθερή και συστηματική μουσική παιδεία.
Μαθαίνοντας μουσική στα Κουφονήσια.
Εξίσου σημαντική για το Qualco Foundation είναι η στήριξη της ελεύθερης έκφρασης και της φρέσκιας ματιάς των νέων δημιουργών. Το Ίδρυμα στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Βενετίας το 2024, δίνοντας βήμα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διεθνές κοινό.
Παράλληλα, στήριξε τον Διεθνή Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα των παιδιών 4–15 ετών μέσα από τη ζωγραφική και καλλιεργώντας την καλλιτεχνική παιδεία από μικρή ηλικία.
«Οι νέοι δημιουργοί χρειάζονται ελευθερία, ευκαιρίες και στήριξη», επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος. «Εμείς στεκόμαστε δίπλα τους, γιατί πιστεύουμε ότι η επόμενη γενιά καλλιτεχνών θα μας διδάξει τρόπους να βλέπουμε τον κόσμο αλλιώς».
Ο πρόεδρος του ομίλου Qualco και του Qualco Foundation, κ. Ορέστης Τσακαλώτος στα Εγκαίνια του Μουσείου Ελύτη
Για το Qualco Foundation, ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο λίγων αλλά δικαίωμα όλων. Όπως συνοψίζει ο κ. Τσακαλώτος:
«Στο Qualco Foundation δουλεύουμε για έναν κόσμο όπου η τέχνη, η γνώση και η έκφραση είναι προσβάσιμες σε κάθε νέο και νέα, όπου κι αν βρίσκεται».
Σε μια εποχή που η πρόσβαση στη δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι αυτονόητη, το Qualco Foundation υπενθυμίζει καθημερινά πως οι αξίες της μνήμης, της τέχνης και της συμμετοχής έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ζωές. Μέσα από κάθε δράση, το Ίδρυμα χτίζει γέφυρες ανάμεσα στις γενιές, ανοίγει δρόμους για όσους χρειάζονται στήριξη και «αγκαλιάζει» κάθε φωνή που αξίζει να ακουστεί. Γιατί ο πολιτισμός είναι αυτός που μας ενώνει, μας δυναμώνει και μας εμπνέει να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
Στιγμιότυπο από ξενάγηση στην Έκθεση ΙΕΜΚ