Ο Ozzy Osbourne μέσα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής του
Δεν χωνεύεται εύκολα ότι ο Ozzy Osbourne έφυγε από τη ζωή! Κι ενώ ακούμε non-stop όλη τη δισκογραφία των Black Sabbath και της σόλο καριέρας του, κάνουμε μια στάση σε μερικά σημαντικά κεφάλαια της ζωής του.

Στο άκουσμα του θανάτου του Ozzy Osbourne όλοι σαστίσαμε! Χρειάστηκαν πολλά google search για να μας κάνουν να το πιστέψουμε, κι όμως, εξακολουθεί να μοιάζει ψέμα. Ποιος θα το περίμενε ότι 17 μέρες μετά τη θεαματική αποχαιρετιστήρια συναυλία του με τους Black Sabbath, αυτό το συγκινητικό μουσικό «αντίο» ενός θρύλου, ότι θα λέγαμε και το οριστικό «αντίο»; Μοιάζει λες κι επέλεξε τη στιγμή: μετά από το πιο iconic κλείσιμο μιας μυθικής καριέρας. Ο πιο Ozzy τρόπος, δηλαδή.
Το να αναφερθεί κανείς συνοπτικά στην καριέρα του είναι μια δύσκολη έως ακατόρθωτη υπόθεση. Μιλάμε για το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία του heavy metal. Το πρώτο κεφάλαιο, για την ακρίβεια, και το βασικότερο για να ξετυλιχτεί η ιστορία του. Είτε ως μέρος των Black Sabbath, είτε στην σόλο καριέρα του, είτε ακόμη και στο reality show “The Osbournes”, το στίγμα που άφησε ο Ozzy Osbourne στα 76 χρόνια ζωής του είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Ό,τι κι αν γραφτεί σε δυο γραμμές, θα τον αδικήσει.
Παρακάτω θα επιχειρήσω απλώς και μόνο να μεταφέρω λίγο από το τι σήμαινε να είσαι ο Ozzy Osbourne μέσα από τα πιο εμβληματικά κεφάλαια από τη ζωή και την καριέρα του. Μια μικρή αναδρομή σε στιγμές, φιλίες, συνεργασίες και περιόδους της ζωής του που αποδεικνύουν οτι ήταν larger-than-life και θα μείνει για πάντα στην ιστορία και στις καρδιές μας. Άλλωστε οι θρύλοι δεν πεθαίνουν!
1. Η φωνή που καθόρισε το heavy metalΤο πώς οι Black Sabbath «γέννησαν» το heavy metal, δεν εξηγείται τόσο απλά – καλύτερα να το δίδασκαν στα σχολεία, δηλαδή. Δεν χρειάζεται, όμως, κανείς να ξέρει πολλά για να καταλάβει ότι η φωνή του Ozzy χάραξε την ιστορία του είδους. Μπορεί οι συνθέσεις να προέρχονταν από τον Tony Iommi και οι στίχοι κυρίως από τον Geezer Butler, η συμβολή του Ozzy ήταν καθοριστική για την τελική μελωδία που ολοκλήρωνε το τραγούδι. Δεν ήταν μόνο η χροιά της φωνής του, ήταν οι μικρές ιδέες που πρόσθετε ή οι αλλαγές στην ερμηνεία που. Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική φράση “I am Iron Man” στο κομμάτι “Iron Man” με αυτή τη ρομποτική φωνή, ήταν καθαρά δική του ιδέα.
Χιλιοειπωμένη ιστορία. Ακόμη κι ο ίδιος είχε βαρεθεί να τον ρωτάνε για αυτή. «Θα πεθάνω και θα με ξεθάψουν για να με ξαναρωτήσουν» είχε πει χαρακτηριστικά. Είναι, όμως, μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον κι αρκετό shock value για όσους δεν την ξέρουν. Βέβαια, εγώ θέλω να σταθώ σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο. Ήταν μια εποχή παροξυσμού. Το κοινό στις συναυλίες του Ozzy τού πετούσε στη σκηνή διάφορα ψεύτικα ζώα όπως φίδια ή κατσαρίδες. Όταν κάποιος πέταξε αυτή τη νυχτερίδα κι ο Ozzy δάγκωσε το κεφάλι της θεωρώντας πως είναι ψεύτική, το σοκ ήταν μεγάλο και γι’ αυτόν. Σε επόμενο χρόνο, βρέθηκε στο νοσοκομείο για να προλάβουν τη λύσσα. Το παράδοξο και ενδιαφέρον είναι πως ο ίδιος έκτοτε δήλωνε πως ήταν ένα ατύχημα, πώς δεν το έκανε επίτηδες για να προκαλέσει. Όμως, έναν χρόνο πριν απόλυτα συνειδητά – ή όσο μπορεί κανείς να το πει μέσα στην χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών – δάγκωσε το κεφάλι ενός περιστεριού σε μια συνάντηση με την CBS Records μετά την άνευρη αντιμετώπισή τους στο άλμπουμ του. Το να δαγκώνεις επίτηδες ένα περιστέρι αλλά κατά λάθος μια νυχτερίδα ακούγεται πολύ Ozzy όπως και να το κάνουμε…
Η φιλία του Ozzy με τον Lemmy Kilmister, ιδρυτή και τραγουδιστή των Motörhead, μετρούσε δεκαετίες. Ξεκίνησε όταν οι Motörhead άνοιγαν την περιοδεία του Ozzy για το σόλο ντεμπούτο του “Blizzard Of Ozz” το 1981, μετά την αποχώρησή του από τους Black Sabbath. O Lemmy του έγραψε πολλά από τα εμβληματικά τραγούδια της σόλο καριέρας του όπως το “Desire”, το “I Don’t Wanna Change The World” και το “Hellraiser”. Όμως ήταν για το “Mama I’m Coming Home” που ένας δημοσιογράφος σχολίασε στον Ozzy κάποτε ότι επιτέλους βλέπουν τον πυρήνα όλης της ύπαρξής του. Κι εκείνος απάντησε απλά ότι «Ο Lemmy το έγραψε». Άραζε στο σπίτι του κι εκείνος τον ακολουθούσε γύρω-γύρω όσο μιλούσε ή του έστελνε demo με τον ίδιο να κάνει έναν θόρυβο εκεί που ήθελε στίχους.
Πάντως, γνωρίζοντάς τον τόσο καλά κι ενώ έφυγε πρώτος, ο Lemmy σε ερώτηση για το πώς πιστεύει ότι θα θυμούνται τον Ozzy είχε απαντήσει: «Πιστεύω θα τον θυμούνται σαν ένα τέρας-ροκ σταρ γιατί αυτό είναι βασικά. Δεν μπορείς να υπολογίσεις την επιρροή που είχαν οι Black Sabbath και ο Ozzy στο rock n roll. Είναι τεράστια! Και μπράβο του!»
4. Η iconic δημιουργία του OzzfestΤο Ozzfest, το σχεδόν ετήσιο φεστιβάλ που δημιούργησε η Sharon Osbourne, σύζυγος και μάνατζερ του Ozzy Osbourne με τον ίδιο και πραγματοποιούταν από το 1996 έως το 2018, έχει μείνει ανεξίτηλο κομμάτι της πορείας του. Ήταν ένα περιοδεύον φεστιβάλ που ανέδειξε συγκροτήματα που ήταν στα πρώτα τους βήματα όπως οι Slipknot ενώ, σε κάθε line-up βρισκόταν ο Ozzy Osbourne είτε μόνος του, είτε με τους Black Sabbath (ήταν περίοδος επανένωσής τους). Όμως, όλη αυτή η πρωτοβουλία δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν το 1996 δεν έριχνε άκυρο το Lollapalooza σε εμφάνιση του Ozzy. Και η Sharon είπε «έτσι είστε; δεν σας έχουμε ανάγκη» ή τέλος πάντων κάτι αντίστοιχο, πιο censored.
5. “Sharooooon”: H επική ατάκα του Ozzy στο “The Osbournes”Ποιο “Keeping Up With the Kardashians”; Το reality show της οικογένειας Osbourne ήταν ένα ορόσημο για την pop κουλτούρα που επαναπροσδιόρισε την εικόνα του Ozzy. Παιζόταν στο MTV μεταξύ 2002 και 2005, μετρώντας 4 σεζόν και 52 επεισόδια, κι αν δεν έχετε δει έστω και λίγο, χάνετε! Μιλάμε για τον Πρίγκιπα του Σκότους όπως δεν τον είχε ξαναδεί κανείς ως τότε! Έχει χαρίσει απίστευτα αστείες στιγμές και τρομερές ατάκες. Αλλά ίσως το πιο επικό να είναι όταν φώναζε τη γυναίκα του με έναν τρόπο που είναι εντελώς υλικό για meme μια περίοδο που ακόμη δυστυχώς δεν υπήρχαν.
Αν δεν είδατε το live-streaming της 10ωρης ιστορικής αποχαιρετιστήριας συναυλίας “Back to the Beginning” που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στο Villa Park, σίγουρα θα βρήκατε πολλά βιντεάκια αργότερα με όσα τραγούδησε εκείνο το βράδυ. Ολοκλήρωσε την συναυλία μαζί με τους Black Sabbath, ερμηνεύοντας το “Paranoid”.
Ξέραμε πως είναι η τελευταία φορά που το τραγούδησε ζωντανά αλλά για άλλους λόγους. Μετά την είδηση του θανάτου του, αυτή η ερμηνεία έχει μια διαφορετική βαρύτητα. Λίγες μέρες μετά το live είχα γράψει ένα “hot”, χαρακτηρίζοντάς το ιστορικό. Και είναι! Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Prince of Darkness τραγούδησε κι ένα κεφάλαιο έκλεισε. Ozzy Osbourne, ευχαριστούμε για τη μουσική!