MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
12
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Άνοιξη» και τη νέα σεζόν για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με σύνθημα, για άλλη μια χρονιά, «Άνοιξη όλο τον χρόνο», η ΚΟΑ παρουσίασε τον προγραμματισμό της για την καλλιτεχνική περίοδο 2025/26, συνεχίζοντας τη θεαματικά ανοδική της πορεία με σημαντικές ερμηνείες, συνεργασία με σπουδαίους αρχιμουσικούς, άνοιγμα σε καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς και ένα απαιτητικό πρόγραμμα που συνδυάζει έργα από τον πυρήνα του συμφωνικού ρεπερτορίου με σύγχρονες δημιουργίες.

@Margarita Nikitaki
author-image Σπύρος Κακουριώτης

«Άνοιξη όλο τον χρόνο» ήταν το μότο που είχε επιλεγεί για την περσινή καλλιτεχνική περίοδο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μια αισιόδοξη εικόνα που δεν αντανακλούσε απλώς τη θεαματική βελτίωση της παρουσίας του μουσικού συγκροτήματος στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά σηματοδοτούσε και την πρόθεση για περαιτέρω βελτίωση, ανανέωση, ενδυνάμωση των δεσμών με το κοινό.

Ήταν ένα στοίχημα που φαίνεται πως κερδήθηκε, καθώς αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, τους συνεργάτες και τους μουσικούς. «Σε μια εποχή που η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη, βλέπουμε τη μουσική να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ως κάτι που μας ενώνει και μας κρατά σε επαφή με το ουσιαστικό, μας φέρνει κοντά όπως η άνοιξη μετά από τη χειμωνιάτικη απομόνωση», επισημαίνει στο μήνυμά του, με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος της ΚΟΑ για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2025/26 ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Λουκάς Καρυτινός.

Παρουσιάζοντας τις επιλογές για το νέο πρόγραμμα, ο αρχιμουσικός τονίζει ότι αυτό «συνδυάζει τον πυρήνα του συμφωνικού ρεπερτορίου με τολμηρές αναγνώσεις, σύγχρονους δημιουργούς, αλλά και σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου». «Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας παραμένει η διαρκής αναζήτηση μιας ανοιχτής, ζωντανής σχέσης με το κοινό, είτε είναι γνώριμο και εξοικειωμένο, είτε έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη συμφωνική μουσική», καταλήγει στο μήνυμά του ο Λουκάς Καρυτινός.

Από το φετινό ρεπερτόριο ξεχωρίζουν η 4η και η 5η Συμφωνία του Μάλερ, που θα παρουσιαστούν σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού (13 Μαρτίου) και Τζον Γουόρνερ (31 Οκτωβρίου), αντίστοιχα, αλλά και η όπερα Σαλώμη του Ρίχαρντ Στράους σε συναυλιακή μορφή. Στο πρόγραμμα συναντιούνται η δύναμη του Μπετόβεν με τον λυρισμό του Ραχμάνινοφ, η γαλλική φινέτσα με το ιταλικό ταμπεραμέντο, η μουσική σκέψη  του Σισιλιάνου με την ενέργεια του Ραβέλ. Μεγάλοι μαέστροι και διεθνείς σολίστ συμπράττουν με την Ορχήστρα και πολλοί νέοι καλλιτέχνες βρίσκουν τη θέση τους πλάι της.

φωτογραφία Μαργαρίτα Νικητάκη

Το πρόγραμμα με μια ματιά: Μαέστροι και σολίστες

Μαέστροι από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές γενιές και διαφορετικές κουλτούρες θα βρεθούν και φέτος στο πόντιουμ του Μεγάρου Μουσικής, προκειμένου να συνεργαστούν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Πολυαναμενόμενες παρουσίες στη διεύθυνση της ορχήστρας είναι ο Ντίνις Σόουζα (17 Απριλίου) με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν και αμερικανικό ρεπερτόριο, αλλά και ο Ντάνιελ Ράισκιν (15 Μαΐου) με την Έβδομη Συμφωνία του Ντβόρζακ. Ο νεότατος Τζον Γουόρνερ, περιζήτητος αρχιμουσικός με ζηλευτή πορεία, διευθύνει Μάλερ και Κόρνγκολντ (31 Οκτωβρίου), ενώ τη νέα γενιά αρχιμουσικών εκπροσωπούν επίσης ο Φίνεγκαν Ντάουνι Ντήαρ (5 Δεκεμβρίου), αλλά και ο βενεζουελανός Ροντόλφο Μπαράες (23 Ιανουαρίου). Ο ιταλός Μάσιμο Ζανέτι (16 Ιανουαρίου) θα παρουσιάσει ρεπερτόριο αποκλειστικά ιταλικό, ενώ η εσθονή Ανού Τάλι (7 Νοεμβρίου), ο γάλλος Αντριάν Περυσόν (12 Δεκεμβρίου) και ο γεωργιανός Βαχτάνγκ Καχίτζε (20 Φεβρουαρίου) θα διευθύνουν προγράμματα με ρεπερτόριο από το μπαρόκ μέχρι τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό. Συναρπαστική προμηνύεται και η σύμπραξη της τριανταπεντάχρονης νεοζηλανδής μαέστρου Τιανγί Λου με τον εκρηκτικό Φαζίλ Σάι από την Τουρκία.

Διάσημοι πιανίστες

Διάσημα ονόματα σολιστών θα φιλοξενηθούν και φέτος από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ήδη από την εναρκτήρια συναυλία της χρονιάς (10 Οκτωβρίου), με τον πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν να επανέρχεται στην Ελλάδα με το μνημειώδες Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς, ενώ ο θρύλος του πιάνου Ντένις Ματσούεφ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο Κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ (21 Νοεμβρίου) και η Κλερ Χουάνγκτσι το Πρώτο Κοντσέρτο του Σοπέν (20 Φεβρουαρίου). Όλα τα Κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ σε δύο βράδια (31 Μαρτίου και 1 Απριλίου) θα ερμηνεύσει ο βέλγος Ντένις Κοζούχιν, σε μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ξεχωριστή παρουσία ανάμεσα στους σολίστες αποτελεί ο οργανίστας της Παναγίας των Παρισίων Βενσάν Ντυμπουά, με το Κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ και τη Συμφωνία Κοντσερτάντε του Ζόζεφ Ζονγκέν (12 Δεκεμβρίου). Ακόμη, ο διάσημος τρομπονίστας Κρίστιαν Λίντμπεργκ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος εκτελεστής χάλκινου πνευστού όλων των εποχών», έρχεται στις για να ερμηνεύσει ένα δικό του έργο, το «Golden Eagle» (6 Φεβρουαρίου).

Σημαντικά έργα για βιολί

Το βιολί έχει επίσης την τιμητική του, με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γκίντον Κρέμερ να συμπράττει για δεύτερη φορά με την Ορχήστρα, ερμηνεύοντας το Διπλό Κοντσέρτο του Φίλιπ Γκλας, μαζί με τη λιθουανή βιολοντσελίστα Γκιέντρε Ντιβαναουσκάιτε (15 Μαΐου). Σημαντικά κοντσέρτα του ρεπερτορίου για βιολί, εκτός του «κλασικού» κανόνα, αποτελούν το Κοντσέρτο του Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ με τον Ρομάν Σίμοβιτς (31 Οκτωβρίου), και το Κοντσέρτο του Άλμπαν Μπεργκ, με τον γνώριμο στο αθηναϊκό κοινό Ιόνιαν-Ηλίας Καντέσα (30 Ιανουαρίου). Ο βιολονίστας Μαξίμ Βενγκέροφ συμπράττει με τον βιολοντσελίστα Στήβεν Ίσσερλις και την πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, στο Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν (5 Δεκεμβρίου), ενώ, τέλος, ο βιολονίστας Ντάνιελ Χόουπ θα συμπράξει με τον ομότεχνό του Σίμο Παπάνα, σε ένα ταξίδι από το μπαρόκ στον 20ό αιώνα με τα Κοντσέρτα για δύο βιολιά των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Μποχουσλάβ Μαρτινού (20 Μαρτίου).

Μύρων Μιχαηλίδης, φωτογραφία Στέφανος Ρεπάνης

Μύρων Μιχαηλίδης, φωτογραφία Στέφανος Ρεπάνης

Σημαντικοί έλληνες αρχιμουσικοί

Παράλληλα, διακριτή είναι η παρουσία και των ελλήνων αρχιμουσικών στο πρόγραμμα της νέας σεζόν, καθώς επιστρέφουν στο πόντιουμ της ΚΟΑ τρεις πρώην καλλιτεχνικοί διευθυντές της, ο Βύρων Φιδετζής (24 Οκτωβρίου), ο Βασίλης Χριστόπουλος (21 Νοεμβρίου) και ο Στέφανος Τσιαλής (30 Ιανουαρίου). Το Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά (30 Δεκεμβρίου) θα διευθύνει ο έμπειρος αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ την Πασχαλινή συναυλία (8 Απριλίου) θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης. Ο Άλκης Μπαλτάς (6 Φεβρουαρίου), διευθύνει την Ορχήστρα σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το γαλλικό ρεπερτόριο με έργα των Κρίστιαν Λίντμπεργκ και Αντίοχου Ευαγγελάτου, ο Χρήστος Κολοβός διευθύνει ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη στο Ωδείο Αθηνών (6 Μαρτίου) και ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης θα αναμετρηθεί με τα Κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ (31 Μαρτίου και 1 Απριλίου). Ακόμη, στα αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη θα εμφανιστούν ο Μύρων Μιχαηλίδης (5 Σεπτεμβρίου) και ο Τάσος Συμεωνίδης (19-22 Σεπτεμβρίου).

Ελισάβετ Κουναλάκη, φωτογραφία Ε. Ζαχαροπούλου

…και πιανίστες

Δύο ελληνίδες πιανίστες με μακρόχρονη και σημαντική προσφορά, η Ελισάβετ Κουναλάκη (23 Ιανουαρίου) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (13 Μαρτίου), ερμηνεύουν το Δεύτερο Κοντσέρτο του Μπετόβεν και το Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του Μότσαρτ. Η Νεφέλη Μούσουρα θα ερμηνεύσει το ρομαντικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Σαιν-Σανς (7 Νοεμβρίου), ενώ ένας ακόμη πιανίστας της νεότερης γενιάς, ο Μάνος Κιτσικόπουλος θα παίξει το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπετόβεν (17 Απριλίου).

O κορυφαίος Α’ κοντραμπασίστας της ΚΟΑ Νίκος Τσουκαλάς θα παρουσιάσει το Divertimento Concertante για κοντραμπάσο και ορχήστρα του Νίνο Ρότα (16 Ιανουαρίου), ενώ οι κορυφαίοι κορνίστες της Ορχήστρας Κώστας Σίσκος και Χρήστος Σαλβάνος θα ερμηνεύσουν το διπλό κοντσέρτο του Σπύρου Μάζη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που θα διευθύνει η Κάτια Μολφέση (4 Μαΐου). Στο τέλος της χρονιάς, στις 5 Ιουνίου, θα ακουστεί ένα τριπλό κοντσέρτο του Βασίλη Ρώτα με ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, με δύο ακόμη εκλεκτά μέλη της Ορχήστρας, τον Γεώργιο-Θεόδωρο Ραράκο στην τούμπα και τον Μιχαήλ Σμιρνώφ στη βιόλα να συμπράττουν με την πιανίστα Έφη Παπαθωμαΐδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMέγαρο: Μουσικά ραντεβού στον Κήπο του – Όλα όσα θα ακούσουμε αυτό το καλοκαίρι12.09.2018

Λυρικοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη αξιοσημείωτες παρουσίες από τον χώρο του τραγουδιού, όπως ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Νίνα Κουφοχρήστου που θα ερμηνεύσουν «Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη», του Γιώργου Κουρουπού (24 Οκτωβρίου), η Βασιλική Καραγιάννη που τραγουδά Γιόχαν Στράους υιό (5 Ιανουαρίου), η Χριστίνα Πουλίτση που ερμηνεύει την Τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ (13 Μαρτίου) και η Μαρίτα Παπαρίζου με ένα ελληνικό πρόγραμμα ( 5 Ιουνίου). Πολυαναμενόμενη είναι και η παρουσία του Παάτα Μπουρτσουλάτζε, διάσημου βαθύφωνου από τη Γεωργία, στο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη (6 Μαρτίου).

«Σαλώμη»: Μια όπερα σε συναυλιακή μορφή

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2025/26 α είναι η παρουσίαση της όπερας «Σαλώμη» του Ρίχαρντ Στράους σε μορφή κοντσερτάντε, σε μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΑ Λουκά Καρυτινού (23 Δεκεμβρίου). Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή, που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει οπερατικά έργα που σπάνια παρουσιάζονται. Στους ρόλους της Σαλώμης και του Ηρώδη θα εμφανιστούν η Ελένα Στίχινα και ο Βόλφγκανγκ Άμπλινγκερ-Σπερχάκε, ενώ τον Ιωάννη θα ερμηνεύσει ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός και την Ηρωδιάδα η Κατερίνα Οικονόμου.

Ελληνικά έργα και αναθέσεις

Η έναρξη και η λήξη της σεζόν σηματοδοτείται από συναυλίες με έργα ελλήνων μουσουργών. Έτσι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει «Το Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική Γιώργου Κουρουπού (24 Οκτωβρίου), τιμώντας την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή, ενώ ένα πανόραμα ελληνικής μουσικής δημιουργίας προσφέρει η συναυλία (5 Ιουνίου) με έργα πολλών εποχών, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα με τον «Πατρικό Τάφο» του Σπυρίδωνα Ξύνδα και μια άρια από το «Elezearo» του Ιωσήφ Μαστρεκίνη, συνεχίζοντας με τα «Επινίκια» του Σπύρου Σαμάρα, και φτάνοντας μέχρι το σήμερα με έργα Γκίκα, Κοκκόρη, Ρώτα.

Επιπλέον, το έργο «Νόστος ΙΙΙ» του Χρήστου Σαμαρά, ανάθεση νέου έργου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θα παρουσιαστεί σε αντίστιξη με έργα αμερικανών συνθετών (17 Απριλίου), ενώ επίσης ανάθεση της ΚΟΑ, από κοινού με τον Δήμο Κορινθίων, αποτελεί το «Κοντσέρτο της Κορίνθου» του Λέο Μπρόουερ που θα παιχτεί με σολίστ τον Δημήτρη Σουκαρά και διεύθυνση Νίκου Χαλιάσα στο Μέγαρο Μουσικής (5 Ιουνίου) και στην Κόρινθο (12 Ιουνίου). Η συνεργασία με έναν κεφαλαιώδους σημασίας σύγχρονο κουβανό συνθέτη αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία της Ορχήστρας.

Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συμμετάσχει στην πρεμιέρα του έργου «Mother Earth» του Φαζίλ Σάι, ενός εκρηκτικού μουσικού με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία, ο οποίος αναλαμβάνει και τον ρόλο του σολίστα. Τη συναυλία με την ΚΟΑ (29 Μαΐου) θα διευθύνει η Τιανγί Λου. Πρόκειται για ένα διεθνές project, σε ανάθεση της Cartier, με παρουσιάσεις τού νέου έργου με κάποιες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, που ξεκίνησε από την Οζάκα της

Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά εκλαϊκευτικών συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής» συνεχίζει τις περιπλανήσεις του στην ιστορία της μουσικής, με τον Λουκά Καρυτινό και συνταξιδιώτες τους Χρίστο Παπαγεωργίου και Μαρία Ευθυμίου να δίνουν ραντεβού για ένα ταξίδι στο Βαλς (27-28 Φεβρουαρίου) και στην Όπερα (24-25 Απριλίου).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο αφιέρωμα για το έτος Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο, φωτογραφία Αρχείο Μ. Θεοδωράκη

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο αφιέρωμα για το έτος Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο, φωτογραφία Αρχείο Μ. Θεοδωράκη

Επέτειοι και αφιερώματα

Το πρόγραμμα της σεζόν 2025/26 τιμά μια σειρά επετείων. Εκτός από τη συμμετοχή της ΚΟΑ στο αφιερωματικό Έτος Μίκη Θεοδωράκη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, που θα συνεχιστεί στο Ηρώδειο (5 Σεπτεμβρίου) με συμφωνικά έργα και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη, η Ορχήστρα τιμά τις επετείους των 100 χρόνων από τη γέννηση του Πιερ Μπουλέζ και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου, περιλαμβάνοντας έργα τους στις συναυλίες της: τις «Μινιατούρες» του Σισιλιάνου σε διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου (21 Νοεμβρίου) και τα «Trois Notations» του Μπουλέζ σε διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή (30 Ιανουαρίου). Ακόμη, λίγο πριν το τέλος του έτους θα κυκλοφορήσουν από τη γερμανική εταιρεία Genuin δύο ηχογραφήσεις της ΚΟΑ με έργα Θεοδωράκη και Σισιλιάνου.

Ακόμη, στο φετινό της πρόγραμμα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Γιόχαν Στράους υιού, με την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη να τραγουδά κάποια από τα πιο διάσημα τραγούδια του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (5 Ιανουαρίου), τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μωρίς Ραβέλ (5 Δεκεμβρίου) και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Οττορίνο Ρεσπίγκι (16 Ιανουαρίου), ενώ μια συναυλία (31 Οκτωβρίου) αφιερώνεται στα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το Κοντσέρτο για βιολί του Κόρνγκολντ, σε διεύθυνση Τζον Γουόρνερ με σολίστ τον Ρόμαν Σίμοβιτς. Τέλος, με αφορμή τα 250 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας θα παιχτούν έργα των Σάμιουελ Μπάρμπερ και Άαρον Κόπλαντ (17 Απριλίου). Ξεχωριστή, βέβαια, θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει το αφιέρωμα στα Κοντσέρτα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους (31 Μαρτίου και 1 Απριλίου), με σολίστ τον πιανίστα Ντένις Κοζούχιν σε διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒασίλης Χριστόπουλος: Η ΚΟΑ είναι σταθερός πυλώνας της μουσικής ζωής της χώρας12.09.2018

Συναυλίες με εορταστική διάθεση

Με τέσσερις πολύ διαφορετικές συναυλίες θα γιορτάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι εορταστικές ημέρες θα ξεκινήσουν με τα Κοντσέρτα για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσει ο Βενσάν Ντυμπουά (12 Δεκεμβρίου) και θα συνεχιστούν με την πιο φιλόδοξη παραγωγή της σεζόν, τη «Σαλώμη» του Στράους (23 Δεκεμβρίου), μια όπερα με βιβλικούς ήρωες και θρησκευτικό πλαίσιο, ενώ ακολουθεί το καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο Γκαλά (30 Δεκεμβρίου), σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακόμη, η επετειακή συναυλία για τον Γιόχαν Στράους υιό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (5 Ιανουαρίου) και στα Χανιά (10 Ιανουαρίου) συμπληρώνει τις εορταστικές προτάσεις.

Τέλος, η Πασχαλινή Συναυλία (8 Απριλίου) περιλαμβάνει το σπάνια παιζόμενο «Te Deum» του Άντον Μπρούκνερ, μαζί με την περίφημη Ημιτελή Συμφωνία του Φραντς Σούμπερτ και την Sinfonia da Requiem του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, έργο που συνδυάζει μοναδικά το θρησκευτικό συναίσθημα και το δέος απέναντι στον θάνατο με εναγώνια αντιπολεμικά μηνύματα. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης, ενώ συμπράττουν οι λυρικοί τραγουδιστές Σοφία Κυανίδου, Μαίρη-Έλεν Νέζη,  Mario Zeffiri και Πέτρος Μαγουλάς, μαζί με τις Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών: Μεγάλες Ορχήστρες στο Ηρώδειο κι ένας… ροκ σταρ στην Επίδαυρο12.09.2018

Εκτός των τειχών του Μεγάρου

Η καλλιτεχνική περίοδος 2025/26 θα αρχίσει για την ΚΟΑ εκτός της μόνιμης στέγης της, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι συναυλίες στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Μίκη Θεοδωράκη θα ξεκινήσουν από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 5 Σεπτεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, και θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κρήτη και επιστροφή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τιμώντας τα 130 χρόνια του (18, 19, 22 Σεπτεμβρίου) με το «Μαουτχάουζεν» και τη Σουίτα από τον «Ζορμπά». Μαέστρος σε αυτές τις συναυλίες θα είναι ο Τάσος Συμεωνίδης και σολίστ η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Επίσης στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (13-14 Νοεμβρίου) θα επαναληφθεί η παραγωγή «Νύχτα μαγικιά» με τη Μαρία Φαραντούρη και αρχιμουσικό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Ακόμη, στις 27 Σεπτεμβρίου θα επαναληφθεί στο Ηρώδειο η επιτυχημένη συνεργασία με το συγκρότημα Septic Flesh, στο πλαίσιο του Classic Rock που πραγματοποιείται για ένατη χρονιά στοχεύοντας στη συνάντηση διαφορετικών ειδών μουσικής και στο άνοιγμα της Ορχήστρας σε ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο.

Δύο ιδιαίτερες συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο Αθηνών: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συμμετάσχει στο Chinese Lunar, μια γέφυρα με τους μουσικούς της Κίνας (13 Σεπτεμβρίου) και στον ίδιο χώρο (6 Μαρτίου) θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Δημητριάδη, έναν από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της Σοβιετικής Ένωσης, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, σε διεύθυνση ορχήστρας από τον Χρήστο Κολοβό και σολίστ τον γεωργιανό βαθύφωνο Παάτα Μπουρσουλάτζε. Καθιερώνεται επίσης η παρουσία της Ορχήστρας στον Πειραιά, με τρεις συμφωνικές συναυλίες και δύο συναυλίες μουσικής δωματίου στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί συναυλίες της σε Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Λαμία, Λάρισα και Κόρινθο.

Μουσικοί περίπατοι

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο επιτυχημένος κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι», που πραγματοποιούνται σε εμβληματικούς χώρους, όπως η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», αλλά και τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας, αποτελώντας μέρος της ευρύτερης παρουσίας της ΚΟΑ στην πόλη. Φέτος το πρόγραμμα διευρύνεται, με 17 συναυλίες σε 16 διαφορετικούς χώρους. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει η «Βραδιά στη Λιλιπούπολη» με το Chronos Ensemble και την Παιδική Χορωδία «12 Νότες» σε διεύθυνση της Ήβης Παπαθανασίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (15 Δεκεμβρίου). Στις αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις φετινές εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το νέο Μουσείο Οδυσσέα Ελύτη, το Φωταέριο, το Μουσείο Γουλανδρή, οι χώροι του Μουσείου Μπενάκη, η Εθνική Βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦιλαρμονική του Μονάχου – Διευθύνοντας όχι μόνο την ορχήστρα αλλά και το κοινό!12.09.2018

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες για νέους μουσικούς να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και να φέρνουν τη μουσική κοντά σε παιδιά, εντός και εκτός Αθηνών.

Έτσι, οι «Ανοιχτές δοκιμές» προσκαλούν μαθητές να παρακολουθήσουν δωρεάν επιλεγμένες πρόβες της Ορχήστρας, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο εργασίας και να αποκτήσουν ακούσματα από το συμφωνικό ρεπερτόριο. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συνεργασία της με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με στόχο την καλλιτεχνική εξειδίκευση των φοιτητών στα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Μουσικοί της Ορχήστρας διδάσκουν με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή, ενώ επιλεγμένοι σπουδαστές συμμετέχουν στις εισαγωγικές ομιλίες, που προηγούνται των συναυλιών της ΚΟΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ακόμη, συνεχίζεται το Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς», στα Δωδεκάνησα, με συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις, τα σεμινάρια και εργαστήρια (Εργαστήριο χάλκινων πνευστών από το Metallon Ensemble, Διαρκές Σεμινάριο Μουσικής Δωματίου από τον βιολοντσελίστα Άγγελο Λιακάκη), ενώ επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά τον Αύγουστο, στον χώρο της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής των Σπετσών, το Πιλοτικό Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής, που απευθύνεται σε νέους μαέστρους και συνθέτες, όπου ο Λουκάς Καρυτινός και ο Γιάννης Κυριακίδης διδάσκουν διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση αντίστοιχα.

Περισσότερα από Art & Culture
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Cypress Hill – Kneecap: Η ζωντανή ιστορία του hip hop συναντά το μέλλον στο Rockwave
Art & Culture
Περίπλους στα ελληνικά νησιά μέσα από την Τέχνη
Art & Culture
Στο κάλεσμα της Λυρικής Σκηνής, οι Αθηναίοι των 65+ δηλώνουν παρόντες
Αφιέρωμα
Από το School’s out μέχρι το Poison: 10 ύμνοι του Alice Cooper που θα ακούσουμε στο Rockwave
Αφιέρωμα
BICEP πιο “δυνατοί” από ποτέ – Τι είναι το καθηλωτικό CHROMA project που φέρνουν στην Αθήνα
Αγορές
Αυτό το καλοκαίρι θα φοράμε όσα νιώθουμε
Art & Culture
Γιατί θέλουμε να επιστρέφουμε σ΄αυτά τα «Μαύρα Βουνά»;
Art & Culture
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Αφιέρωμα
Ο Louis Tomlinson πέρα από τους One Direction – Όσα θες να ξέρεις πριν από το live στο EJEKT
Art & Culture
Στο “κοινωνικό πείραμα” του Parliament στο Μουσείο Μπενάκη, έμαθα να μη φοβάμαι
Art & Culture
Ο Άκης Κόκκινος μιλά για την τέχνη που ανθίζει και αναγεννιέται στη Χίο
Art & Culture
Νέοι συγγραφείς συναντούν το αρχαίο δράμα στη Μικρή Επίδαυρο