MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
12
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Hola Flamenco Festival: Μια μοναδική εμπειρία φλαμένκο με παραστάσεις και εργαστήρια σε τρεις ελληνικούς προορισμούς

Το Hola Flamenco Festival 2025 επιστρέφει για όγδοη συνεχή χρονιά, φωτίζοντας τη σκηνή του flamenco με μια πολυδιάστατη διαδρομή που συνδέει τρεις ξεχωριστούς ελληνικούς προορισμούς: την Αθήνα, την Ύδρα και την Υπάτη Φθιώτιδας.

Hola Flamenco Festival: Μια μοναδική εμπειρία φλαμένκο με παραστάσεις και εργαστήρια σε τρεις μαγευτικούς προορισμούς
Monopoli Team

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο flamenco παλμός της Ελλάδας χτυπά δυνατά μέσα από τη διοργάνωση του Hola Flamenco Festival, που φέτος επεκτείνεται σε τρεις ιδιαίτερες τοποθεσίες, φέρνοντας τη φλόγα της Ανδαλουσίας στην Αθήνα, την Ύδρα και την Υπάτη Φθιώτιδας. Με καλλιτεχνική διεύθυνση της Yota Baron, το φεστιβάλ συνεχίζει να ενώνει σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ισπανία, προσφέροντας στο κοινό μια πολυεπίπεδη εμπειρία τέχνης, εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανταλλαγής.

Η φετινή διαδρομή ξεκινά από την Αθήνα, με μια εντυπωσιακή παράσταση στο Θέατρο «Από Κοινού» στον Κεραμεικό, όπου επί σκηνής συναντώνται οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Francesca Grima «La Chica», Andrej Vujicic, Antonio Andeu, Γιώργος Βαλίρης και Yota Baron, ενώ τη βραδιά πλαισιώνει ως guest η Μαρίζα Ρίζου, σε μια μοναδική σύμπραξη.

Στη συνέχεια, το φεστιβάλ ταξιδεύει στην Ύδρα, για μια ιδιαίτερη παράσταση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, όπου το φλαμένκο συναντά την αύρα του Αιγαίου, σε ένα από τα πιο ιστορικά και ατμοσφαιρικά σημεία του νησιού.

Francesca Grima

«Hola Flamenco Festival» στην Υπάτη Φθιώτιδας

Η διοργάνωση κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Αυγούστου 2024 στην Υπάτη Φθιώτιδας, στους πρόποδες της Οίτης, στον φιλόξενο χώρο του Τόπος Τεχνών ΧΩΡΑ, όπου το Hola Flamenco Festival πραγματοποιείται για δεύτερη φορά. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκηνώσουν ή να φιλοξενηθούν σε καταλύματα της περιοχής, να παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο χορού, τραγουδιού και κιθάρας, και να απολαύσουν μια βραδινή  παράσταση υψηλής αισθητικής με τη συμμετοχή των Francesca Grima, Andrej Vujicic, Antonio Andeu, Γιώργου Βαλίρη και Yota Baron, καθώς και την guest χορεύτρια Τζέσικα Καϊμπαλή.

Αμέσως μετά την παράσταση, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «The Luthier»του Γιάννη Κωσταβάρα, μια κινηματογραφική ωδή στην τέχνη της κατασκευής της φλαμένκο κιθάρας και στις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τον ήχο.

Το Hola Flamenco Festival αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τη φλαμένκο σκηνή της Ελλάδας, δημιουργώντας κάθε χρόνο έναν χώρο συνάντησης καλλιτεχνών, μαθητών και κοινού από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τη σκηνική εμπειρία και τη μουσική με τον κοινωνικό παλμό, το φεστιβάλ επιδιώκει όχι μόνο να παρουσιάσει την τέχνη του flamenco, αλλά και να τη συνδέσει με το ελληνικό τοπίο, τη φιλοξενία και τη ζωντανή πολιτιστική παράδοση.

Η διοργάνωση της Υπάτης πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Τόπο Τεχνών Χώρα και εντάσσεται στο πλαίσιο του Μεσογειακού Φεστιβάλ Movimentos, ενισχύοντας τη σύνδεση του φεστιβάλ με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία τέχνης, φύσης και κοινότητας.

Antonio Andeu

Σχετικά με τους Καλλιτέχνες:

Francesca Grima: Η Francesca υπήρξε η κύρια χορεύτρια και χορογράφος στην ομάδα φλαμένκο Puerto Flamenco, πραγματοποιώντας εκτεταμένες περιοδείες και εμφανιζόμενη σε φεστιβάλ κύρους όπως το Womad στην Αδελαΐδα και τη Νέα Ζηλανδία, το Θέατρο QPAC στο Μπρίσμπεϊν, το Κέντρο Τεχνών του Πίτσμπουργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Φεστιβάλ Sziget στη Βουδαπέστη, το Θέατρο Sodra στη Στοκχόλμη και το Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ. Το 2010 προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο φεστιβάλ φλαμένκο της Larachi στη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και το Παρίσι. Η Francesca είναι η κύρια χορεύτρια του Proyecto Flamenco Eduardo Trassierra με τον οποίο εμφανίστηκε στη Bienal de Flamenco 2010 στη Σεβίλλη και στο Φεστιβάλ Τζαζ Brosella στις Βρυξέλλες. Σήμερα εργάζεται στα tablaos “El Palacio Andaluz” και “El Arenal”, καθώς και στο “Tablao Alvarez Quintero” στη Σεβίλλη, Ισπανία.

Andreij Vucijic: Γεννημένος στο Βελιγράδι, ο Andrej Vujicic ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα ως κρουστός στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εμφανιζόμενος στην Όπερα του Σίδνεϊ. Το 2000 μετακόμισε στη Σεβίλλη, όπου συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Lole Montoya, Manuel Molina, Familia Montoya, Carmelilla Montoya, María Serrano, Eduardo Trasierra, “La Tremendita”, Encarnita Anillo, μεταξύ άλλων. Έχει εμφανιστεί εκτενώς και στους πέντε ηπείρους, συμμετέχοντας σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ, το WOMAD, το Φεστιβάλ Sziget, η Bienal Del Flamenco της Σεβίλλης, το Φεστιβάλ της Χερέθ, κ.α.

Antonio Andeu: Ο Αντώνης Ανδρέου είναι Έλληνας χορευτής φλαμένκο με έδρα τη Σεβίλλη από το 2018. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές σκηνές στην Ελλάδα (Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο Ακροπόλ κ.ά.) και έχει χορογραφήσει δικές του παραστάσεις, όπως το «FLAMINΩICA» (2025), εμπνευσμένη από τον μινωικό πολιτισμό και την Ανδαλουσία. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς καλλιτέχνες και διδάσκει φλαμένκο σε Ελλάδα και Ισπανία. Μαθητής κορυφαίων ονομάτων του είδους, συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη έκφραση με αυθεντικότητα και καλλιτεχνικό βάθος.

Γιώργος Βαλίρης: Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε οικογένεια μουσικών. Η σχέση του με την κιθάρα ξεκίνησε στην ηλικία των 15 ετών με την ελληνική μουσική. Συγκινημένος από το φλαμένκο, ταξίδεψε το 1982 στη Σεβίλλη, όπου και έμεινε για τρία χρόνια μαθαίνοντας την τέχνη της φλαμένκο κιθάρας από δασκάλους όπως ο Juan del Gastor, ο Carlos Herredia, ο Rafael Riqueni και ιδιαίτερα ο Pedro Bacan. Από τη Juana Amaya και τον Farucco έμαθε να συνοδεύει το φλαμένκο χορό. Από το 1992 ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, συνοδεύοντας τραγουδιστές και χορευτές σε διάφορες φλαμένκο παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια δίνει και σόλο συναυλίες, παρουσιάζοντας δικές του συνθέσεις σε διεθνείς μουσικές σκηνές και θέατρα.

Επτά περασμένες, επιτυχημένες εκδόσεις

Το Hola Flamenco Festival ξεκίνησε ως ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι της διοργανώτριας Yota Baron προς τους φίλους και συνεργάτες της από το φλαμένκο στην Ελλάδα, όταν επρόκειτο να μετακομίσει στην Ολλανδία. Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας γιορτής φλαμένκο όπως συμβαίνει στις αυλές και στα σπίτια της Ανδαλουσίας. Με τα χρόνια, το φεστιβάλ εξελίχθηκε στο μοναδικό φλαμένκο φεστιβάλ στη χώρα, με χαρακτηριστικό τη μίξη διαφόρων κουλτουρών με το φλαμένκο, όπως συμμετοχή μιας Αραβικής Ορχήστρας ή μιας μπάντας Βαλκανικής μουσικής με χάλκινα μουσικά όργανα, ακόμα και ένα μοναδικό σχήμα Πολυφωνικών της Ηπείρου. Μετά από 8  χρόνια, το φεστιβάλ έχει φιλοξενηθεί σε αυλές της Αθήνας, στο θέατρο Δόρα Στράτου και στον Κήπο του Μουσείου Αρχαιολόγων, ενώ έχει φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες από την Ελλάδα, όπως η Μαρία Μανδραγού, η Γιώτα Πεκλάρη και η Θέτις Μισίου, καθώς και καλλιτέχνες από την Ισπανία και άλλες χώρες, με κορυφαία τη Rosario la Tremendita, υποψήφια για βραβείο Grammy.

Andreij Vucijic

Τι είναι το Φλαμένκο

Το Φλαμένκο είναι μια μορφή τραγουδιού, χορού και ενορχηστρωτικής μουσικής (κιθάρα) που συνδέεται συχνά με τους Ανδαλουσιανούς Ρομά (Τσιγγάνους) της Νότιας Ισπανίας. Το Φλαμένκο είναι η έκφραση της ψυχής της Ανδαλουσίας, μέσω του τραγουδιού (cante), της κιθάρας (toque) και του χορού (baile). Το 2010 η UNESCO πρόσθεσε αυτή τη μοναδική μορφή τέχνης στον κατάλογο της άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThrice: Το νέο έργο του διεθνούς φήμης χορογράφου Damien Jalet στο 31ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας12.09.2018

Σχετικά με τη Yota Baron

Η Yota Baron (Ελλάδα) ενθουσιάστηκε από το φλαμένκο ως νεαρή, κατά τις διακοπές της στη Γρανάδα. Από εκεί, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έμαθε να χορεύει flamenco, στην Αθήνα και έπειτα έγινε επαγγελματίας τραγουδίστρια φλαμένκο – και δασκάλα – ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο επαγγελματικής ανάπτυξης: Με την ακοή και συνεργαζόμενη με μεγάλους τραγουδιστές του φλαμένκο.

Από το 2007 διοργανώνει φλαμένκο παραστάσεις χορού, συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Hola Flamenco Festival  2025 – Πρόγραμμα

  • Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025 / Θέατρο Από Κοινού Αθήνα – Παράσταση χορού
  • Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 / Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρα – Παράσταση χορού
  • 2 & 3 Αυγούστου 2025 /Τόπος Τεχνών Χώρα Υπάτη Φθιώτιδας – Εργαστήρια και Παράσταση χορού

Ιδέα: Yota Baron

Παραγωγή: YB Flamenco Productions & YF Productions σε συνεργασία με το Delicious Acoustics Festival (Ύδρα),  το Τόπος Τεχνών Χώρα και το Φεστιβάλ Movimientos (Υπάτη)

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χορός : Francesca Grima, Antonio Andreu, guests:  Μαρίζα Ρίζου / Τζέσικα Καϊμπαλή

Κιθάρα :Γιώργος Βαλίρης , Τραγούδι : Yota Baron, Κρουστά: Andrej Vujicic,

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Free City: Αυτό το ΣΚ εχει δωρεάν συναυλίες, θερινό κάτω απ’ τα αστέρια – και όχι μόνο
Εκδηλώσεις
Επίδαυρος, Πειραιώς 260, Terra Vibe Park, Θέατρο Λυκαβηττού, Ηρώδειο - Τα "άχαστα" του Σαββατοκύριακου
Cine News
Mandrakia Artis 2025: Όσα θα δούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο φεστιβάλ της Μήλου
Art & Culture
«Άνοιξη» και τη νέα σεζόν για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Εκδηλώσεις
«ζ-η-θ, ο ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, Alice Cooper στο Terra Vibe – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
“Μαγευτικές Μελωδίες από τη Μεγάλη Οθόνη” σε μια δωρεάν συναυλία στη Μαρίνα Φλοίσβου
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Οι δωρεάν εκδηλώσεις συνεχίζονται
Εκδηλώσεις
Ο Κωνσταντίνος Καρύδης διευθύνει την Chamber Orchestra of Europe, οι King Diamond στο Terra Vibe – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Βιβλία
8ο Θερινό Βιβλιοστάσιο: Μια γιορτή του βιβλίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Cine News
Επί Κολωνώ: Θερινό σινεμά στην αυλή με ανεξάρτητο κινηματογράφο και ελεύθερη είσοδο
Εκδηλώσεις
O Louis Tomlinson στο Eject Festival, ο Tigran Hamasyan στον Φιλοπάππου – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Δράσεις
Πάμε πανηγύρι metá?: Τα κλαρίνα συναντούν το ψηφιακό glitch και το rave στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος