MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ: Ακτιβιστής έριξε ροζ μπογιά σε πίνακα του Πικάσο

Ο ακτιβιστής της οργάνωσης Last Generation Canada δήλωσε ότι «έχουν διατεθεί περισσότεροι πόροι για την ασφάλεια και την προστασία αυτού του έργου τέχνης από ό,τι για την προστασία ζωντανών ανθρώπων που αναπνέουν».

Φωτογραφία: X
Monopoli Team

Το πρωί της Πέμπτης (19 Ιουνίου), ένας ακτιβιστής για το κλίμα πέταξε ροζ μπογιά στον πίνακα L’hetaire (1901) του Πάμπλο Πικάσο που εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ.

Εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι ο πίνακας εξετάστηκε άμεσα και δεν εντοπίστηκαν σημάδια ζημιάς στον καμβά, ο οποίος βρισκόταν πίσω από προστατευτικό γυαλί.

Σύμφωνα με δημοσίευση της οργάνωσης Last Generation Canada στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διαδηλωτής πλησίασε το έργο του 1901 και εκτόξευσε μπογιά στην επιφάνειά του, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας με στόχο την ανάδειξη της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης.

Η διαμαρτυρία έγινε εν μέσω μιας τρομερής και θανατηφόρας περιόδου πυρκαγιών που έχει καλύψει μεγάλο μέρος του Καναδά – σήμερα, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών του Καναδά, υπάρχουν περισσότερες από 250 ενεργές πυρκαγιές στη χώρα. Ιδιαίτερα οι επαρχίες Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες, με τις αρχές να προειδοποιούν πως οι ασυνήθιστα ξηρές και θερμές συνθήκες αναμένεται να επιδεινώσουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα «Νούφαρα» του Μονέ πωλήθηκαν για 65,5 εκ. δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s12.09.2018

«Σήμερα, δεν επιτίθεμαι στην τέχνη, ούτε την καταστρέφω. Την προστατεύω. Η τέχνη, στον πυρήνα της, είναι απεικονίσεις της ζωής. Είναι από τους ζωντανούς, για τους ζωντανούς. Δεν υπάρχει τέχνη σε έναν νεκρό πλανήτη», ανέφερε ο ίδιος ο ακτιβιστής, ο οποίος είναι 21 ετών.

Η αστυνομία του Μόντρεαλ επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The Independent ότι ο ακτιβιστής συνελήφθη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παρουσιαστεί σε δικαστήριο κάποια στιγμή στο μέλλον.

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους
Art & Culture
Ένα γιγάντιο παράσιτο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τον ΝΕΟΝ
Art & Culture
Φένια Αποστόλου & Μαρία Χατζηαθανασιάδου: Φωτίζουν το "Αποτύπωμα" της γυναικείας ταυτότητας
Εικαστικά
Ο Αρχαίος Πειραιάς: Μια διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Εικαστικά
Ξετυλίγοντας μίτους στο Λόφος art project
Εικαστικά
Λίνα Μενδώνη: Πιο κοντά από ποτέ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Εικαστικά
Αθήνα. Από Σελίδα σε Πόλη: Η έκθεση μεταφέρεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Εικαστικά
PSValueTalks 2025: Ένα φόρουμ για τον πολιτισμό και την πολιτιστική οικονομία στην Εθνική Πινακοθήκη
Εικαστικά
Η Kourd Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Kimiko Yoshida στην Ελλάδα