MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
18
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πανελλήνιος Σύλλογος Πάρκινσον: Επείγουσα έκκληση για άμεση χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο

Οι ασθενείς παραμένουν σε αναμονή, με την αγωνία να αυξάνεται καθημερινά, για την αποζημίωση της μοναδικής θεραπείας για τους ασθενείς με προχωρημένο Πάρκινσον.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, κ.  Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. “Παρίσταμαι-Κινητοποιώ-Στηρίζω-Όσους-Νοσούν” ζητά τη συνεργασία τους στην επίσπευση του σχεδιασμού μίας Εθνικής Στρατηγικής για το Πάρκινσον, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από την Πολιτεία, εδώ και έναν χρόνο. Η κ. Φωτεινή Σκόνδρα, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. επισημαίνει στην επιστολή της τη δεινή θέση στην οποία έχουν, πλέον, περιέλθει και τις ανισότητες που βιώνουν, καθημερινά, οι Έλληνες ασθενείς µε Πάρκινσον και ζητά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους την προώθηση της διαχείρισης της νόσου, ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαβίωσης των ασθενών και των φροντιστών τους.

Παράλληλα, ο Σύλλογος ΠΑΡ.ΚΙΝ.Σ.Ο.Ν. εφιστά την προσοχή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, στο γεγονός ότι οι Έλληνες ασθενείς με προχωρημένη νόσο στερούνται την πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπευτική λύση, συνεχούς υποδόριας χορήγησης Levodopa, καθώς εκκρεμεί η έγκριση αποζημίωσής της, στην Ελλάδα, ενώ έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Δεκέμβριο του 2023 και αποζημιώνεται σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Η κα Σκόνδρα σημειώνει ότι από τον Ιούνιο του 2024, έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συζητήσεις με τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης του ελπιδοφόρου θεραπευτικού μέσου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή συμμερίστηκε την ανάγκη και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. «Δεν καταλαβαίνουμε, όταν ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζει τόσο σθεναρά το δίκαιο των αιτημάτων μας και μας διαβεβαιώνει, συνεχώς,  και με δημόσιες τοποθετήσεις του για την ικανοποίησή τους, σε ποια άλλα εμπόδια μπορεί να προσκρούει η αποζημίωση και η έγκριση της θεραπείας. Γι’ αυτό τον λόγο και καλούμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και συνεργασία στον υπουργό Υγείας ώστε να αρθούν αυτά τα εμπόδια».

 Όπως αναφέρει η κα Σκόνδρα «για πολλούς από τους 25.000 ασθενείς με Πάρκινσον στην Ελλάδα, που έχουν εξαντλήσει ή αντενδείκνυνται οι  διαθέσιμες θεραπείες, στη χώρα μας,  η υποδόρια αντλία είναι η μοναδική επιλογή για την αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας, τη βελτίωση της κινητικότητας και της εν γένει ποιότητας ζωής τους, χωρίς τις επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης της υπάρχουσας -παλαιότερης- θεραπείας εντερικής χορήγησης Λεβοντόπα και τις δυσκολίες της χρήσης μιας μεγάλης εξωτερικής αντλίας».

«Μετά από πολλά χρόνια αλλεπάλληλων επιστολών και επαφών με κυβερνητικούς φορείς, 25.000 Έλληνες ασθενείς που αγωνιζόμαστε, καθημερινά, µε τη νόσο του Πάρκινσον χρειαζόμαστε έμπρακτη απάντηση από την κυβέρνηση,  καθώς η  διαχείριση των συμπτωμάτων και η πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την υγεία των ασθενών και είναι για όλους μας ελπίδα ζωής που δεν μπορεί να περιμένει και οφείλει να προσπερνά κάθε εμπόδιο» καταλήγει  η κα Σκόνδρα.

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Μπορεί η σοκολάτα να είναι το μυστικό για να μεγαλώνουμε με υγεία;
The Art of Life
Είναι αναπόφευκτο να βάζουμε και να βγάζουμε τα γυαλιά πρεσβυωπίας για να βλέπουμε;
The Art of Life
Ελεονώρα Μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο: «3.500 παιδιά κάθε μήνα θύματα κακοποίησης στο διαδίκτυο»
The Art of Life
Γλαύκωμα: Η νόσος που οδηγεί σε απώλεια όρασης χωρίς συμπτώματα
Αγορές
SEPHORA: Το εμβληματικό beauty brand MERIT έρχεται στην Ευρώπη
The Art of Life
Έρευνα: 7 στις 10 γυναίκες με ημικρανία δεν λαμβάνουν εξατομικευμένη φροντίδα
The Art of Life
Γιατί ένας σύγχρονος ψύκτης νερού είναι απαραίτητος σε κάθε γραφείο;
Υγεία - Ομορφιά
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάποιος σταματά τη ζάχαρη για επτά ημέρες
Υγεία - Ομορφιά
One Flick Wonder: Η νέα μάσκαρα της Seventeen για ανάλαφρες βλεφαρίδες
The Art of Life
2 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δωρεά ωαρίων
The Art of Life
Μετά τις ενέσεις για την παχυσαρκία, τι; Πώς μπορεί να διατηρηθεί η απώλεια βάρους;
The Art of Life
Δωρεάν διαδραστικό workshop: «Πρόσωπο με Πρόσωπο με τον Εκφοβισμό: Αναγνώριση, Πρόληψη, Δράση»