MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
01
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

«Μονοδιάστατη» η παραγωγικότητα της Ελλάδας – Υπερσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα

Το πρόβλημα της μεγάλης απόκλισης ανάμεσα στην Αττική και τις υπόλοιες περιφέρειες της Ελλάδας αναδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) ανά περιφέρεια στην Ελλάδα για το 2022.

Credits: Markus Winkler / Unsplash
Monopoli Team

Ο τουρισμός ανεβάζει νησιωτικές περιοχές

Αρχικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όλες οι περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας σημείωσαν συνολική άνοδο 13,9% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη αξία, δηλαδή την αξία παραγωγής σε βασικές τιμές μείον την ενδιάμεση ανάλωση που αποτιμάται σε τιμές αγοραστή, σε ετήσια κλίμακα.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο με 19,5%, ενώ την μικρότερη αυξητική τάση σημείωσε η Θεσσαλία με 8%. Οι υπόλοιπες περιφέρειες σημείωσαν στο σύνολό τους διψήφια ποσοστιαία άνοδο. Πέρα από την Πελοπόννησο, ισχυρές ανοδικές τάσεις σημείωσαν η Κρήτη (18,4%), το Νότιο Αιγαίο (17,6%), καθώς και τα Ιόνια Νησιά (17/0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέμπη – πόρισμα για τη φωτιά: Ύπαρξη 3,5 τόνων, πιθανότατα αρωματικών υδρογονανθράκων12.09.2018

62,1% της ΑΠΑ προέρχεται από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα

Παράλληλα, την ισχυρότερη ΑΠΑ σε καθαρά νούμερα κατέγραψε με μεγάλη διαφορά για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Αττικής, με 88.223 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται για το 2022 η Κεντρική Μακεδονία με 26.635 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, την πιο χαμηλή επίδοση σημειώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 2.402 εκατ. ευρώ.

Εστιάζοντας περισσότερο στα ποσοστά συμμετοχής των περιφερειών στην ΑΠΑ της ελληνικής οικονομίας, βλέπουμε ότι σχεδόν το ήμισύ της καταγράφεται στη Περιφέρεια Αττικής με 48,1%. Δεύτερη ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 14%, που ως γνωστόν έχει ως κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου 62,1% της ΑΠΑ συγκεντρώνεται λίγο ή πολύ γύρω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει εκ νέου το πρόβλημα του συγκεντρωτισμού της οικονομική δραστηριότητας στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Την χαμηλότερη συμμετοχή σημειώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Περιφέρεια Ιονίων νήσων με 1,3% και 1,6% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, σε χαμηλές πτήσεις κινούνται επίσης η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας (2,1%) και της Ηπείρου (2,0%).

Διαβάστε περισσότερα στο Reporter.gr. 

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Από το Paris Fahion Week μέχρι τη Βιολάντα, ένα scroll απόσταση
Επίκαιρα
«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Νέα κίνητρα με επιδότηση έως 90%
Επίκαιρα
Αίγινα: Απολύτως ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό – Οι συστάσεις της Περιφέρειας
Επίκαιρα
Από βιντεοκλήσεις μέχρι memes: Το 97% αλληλεπιδρά με την οικογένειά του ψηφιακά
Επίκαιρα
Ο εγκέφαλός μας αλλάζει σε τέσσερις ηλικίες: 9, 32, 66 και 83
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Μερικές καταστροφικές πλημμύρες και ένα Συμβούλιο Ειρήνης μετά
Επίκαιρα
Airbnb: Αυτή είναι η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Υβριδική εργασία και «πόλεις των 15 λεπτών»
Επίκαιρα
Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας
Επίκαιρα
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η Πρωτοβουλία Cycladic Identity ανακοινώνει την 4η φάση χρηματοδότησης προγραμμάτων
Επίκαιρα
Αυτοί ήταν οι δημοφιλέστεροι νησιωτικοί προορισμοί για Έλληνες και ξένους το 2025
Επίκαιρα
Ελλάδα: Το 35,5% του εισοδήματος πηγαίνει στη στέγη – Νέα μελέτη της διαΝΕΟσις