MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
01
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΡΕΥΝΑ

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε επιστήμη και τεχνολογία – Τι αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα

Ο επενδυτικός βραχίονας της Bayer και η Boston Consulting Group (BCG), παρουσίασαν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως και αφορά στην αντίληψη της κοινής γνώμης για την τεχνολογική καινοτομία. Tα συμπεράσματα της έρευνας, αποκαλύπτουν διάχυτη αισιοδοξία, αλλά και έντονες ανισότητες και πολιτισμικά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική αποδοχή των καινοτόμων τεχνολογιών.

Credits: JJ Ying/Unsplash
Monopoli Team

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.000 ατόμων από 13 χώρες και όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής, εξάγονται πολύτιμες και πρακτικές πληροφορίες για την καινοτομία, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από όσους έχουν την ευθύνη να ενεργοποιούν και να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι αντιλήψεις του κοινού για τα σημαντικότερα σύγχρονα επιτεύγματα όπως είναι οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην ιατρική, οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) στη γεωργία αλλά και το κρέας από κυτταροκαλλιέργεια.

Τα αποτελέσματα, αποκαλύπτουν ελπίδες, φόβους και ανησυχίες, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για όσους προωθούν την εξέλιξη νέων τεχνολογιών στους τομείς της υγείας και της διατροφής.

Αναλυτικότερα, τα κυριότερα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

Σημαντική αισιοδοξία για την επιστήμη

Το 72% των συμμετεχόντων δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατεύθυνση της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολύ περισσότερο από άλλους τομείς που απασχολούν την κοινωνία, όπως η οικονομία (39%) ή η πολιτική (31%). Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα (86%) και η Νιγηρία (94%), είναι πιο αισιόδοξες από τις δυτικές χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Γαλλία (53%), η Γερμανία (54%) και οι ΗΠΑ (68%).

Διαβάστε περισσότερα στο Reporter.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Το 25% των νοικοκυριών καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους
Επίκαιρα
Grokipedia: Ο Ίλον Μασκ λανσάρισε τη δική του “εγκυκλοπαίδεια”
Επίκαιρα
Το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις στη Γάζα – Ανακοίνωσε επιστροφή στην “εκεχειρία”
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 58% στην Ελλάδα διαθέτει εισόδημα μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών
Επίκαιρα
Η γυναίκα ως όπλο: Γερμανίδες κατάσκοποι στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Πώς θα κινηθούν μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία την 28η Οκτωβρίου
Επίκαιρα
Μπλόκα στις παρελάσεις σχεδιάζουν οι αγρότες
Επίκαιρα
Eurostat: Η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην ΕΕ το 2024
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 80,5% θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τις απόψεις των πολιτών
Επίκαιρα
Η Ευρώπη της στεγαστικής κρίσης: Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα
Επίκαιρα
Τι προβλέπει η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Επίκαιρα
Διονύσης Σαββόπουλος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του