MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
02
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέα δεδομένα: Αυτή είναι η διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Στις γυναίκες επικεντρώνονται τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Το ότι η διατροφή σχετίζεται με την υγεία μας το γνωρίζουμε. Και προφανώς το γνωρίζουν και οι επιστήμονες και στρέφουν τις έρευνες στον ρόλο της διατροφής σε σχέση με την προστασία από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και δη του παχέος εντέρου που είναι ένας από τους συχνότερους. Ας δούμε λοιπόν τι μας λένε τα τελευταία δεδομένα και που επικεντρώνονται στις γυναίκες.

Η νέα μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σε μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέσσερις έγκριτοι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Δρ. Μαρία Καπαρέλου, Παθολόγος – Ογκολόγος, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και ο Θάνος Δημόπουλος, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής συνόψισαν για εμάς τα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρκίνος του εντέρου: Τι αυξάνει τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικό self-test12.09.2018

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 542.778 γυναίκες, από τις οποίες καταγράφηκαν 12.251 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, προκειμένου να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου. Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών, ενώ εξετάστηκαν παράγοντες όπως η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, αλκοόλ και άλλων τροφίμων.

Η διατροφή που μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο. Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο και να έχει προστατευτικό ρόλο καθώς επίσης και η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου. Επιπλέον δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η κατανάλωση υγιεινών λιπών δεν φάνηκαν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Προτείνει ότι η ενσωμάτωση φυτικών ινών και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Επιπλέον, η ανάλυση παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες και επισημαίνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

[relart 2]

Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση: Η νέα εποχή στην επικοινωνία γιατρού και ασθενούς
Υγεία - Ομορφιά
Έλαιο καρύδας: Γιατί είναι τόσο ευεργετικό για τα μαλλιά;
The Art of Life
AIDS: 4 δεκαετίες για να περάσουμε από την άγνοια και τον φόβο στη θεραπεία και την ελπίδα
The Art of Life
Καρκίνος του προστάτη: Το ταξίδι από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία
The Art of Life
Τα 9 συμπτώματα του προδιαβήτη που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε
The Art of Life
Ο ξηρός καρπός που μας κάνει καλό στο σώμα και τη διάθεση – Εσείς τον τρώτε;
The Art of Life
Κονδυλώματα και HPV: Ερωτήσεις και απαντήσεις
The Art of Life
Η θεραπεία που αλλάζει τα δεδομένα στον καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού
The Art of Life
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Νέα δεδομένα, πρόληψη και αντιμετώπιση
The Art of Life
Είναι ο καλός ύπνος το restart του εγκεφάλου; Νέα έρευνα απαντά!
The Art of Life
Σακχαρώδης διαβήτης: Ανάγκη για πρόληψη και διαχείριση των σοβαρών επιπλοκών
Υγεία - Ομορφιά
Το πιο έξυπνο trick για να ξυπνάτε φρέσκιοι κάθε πρωί