MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Ετοιμάζεται κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων και από κυκλοφορικό θάνατο

Το κανονιστικό πλαίσιο για δωρεά οργάνων από κυκλοφορικό θάνατο που έχει νομοθετηθεί από το Μάρτιο του 2023, αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ετοιμάζεται σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρου του Ωνασείου Γιάννη Μπολέτη.

Credits: Jonathan Borba/Unsplash
Monopoli Team

Αυτό, σύμφωνα με τον κύριο Μπολέτη, μέσα στο 2025 θα αποτελέσει έναν ακόμη λόγο που θα αυξηθεί η δωρεά οργάνων, στη χώρα μας, η οποία φέτος καταγράφει ρεκόρ όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαρκίνος του πνεύμονα: Έγκαιρη διάγνωση, αίτια και οι νέες θεραπείες που κάνουν τη διαφορά12.09.2018

Όπως αναφέρει ο καθηγητής σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM, αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου. «Δηλαδή όταν έχει νεκρωθεί ο εγκέφαλος, αλλά η καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί για λίγα 24ωρα. Εμείς κρατάμε τον άνθρωπο με αναπνευστήρα για να του δίνουμε αέρα και εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρόνο, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε τα όργανα σε καλή κατάσταση, εφόσον αιματώνονται. Όταν όμως, έχει επέλθει κυκλοφορικός θάνατος, δηλαδή έχει σταματήσει να λειτουργεί η καρδιά, τότε τα όργανα αρχίζουν και καταστρέφονται και πρέπει η λήψη τους να γίνει πολύ γρήγορα. Μάλιστα, είναι απαραίτητα κάποια μηχανήματα που βοηθούν να κρατάμε ζωντανά τα όργανα, μέχρι να γίνει η μεταμόσχευση. Αυτά τα μηχανήματα στο παρελθόν δεν υπήρχαν, για αυτό και η δωρεά».

Διαβάστε περισσότερα στο reporter.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Τέμπη: Έναρξη της δίκης στις 23 Μαρτίου – Κάλεσμα συγγενών για μαζική παρουσία
Επίκαιρα
Εκατοντάδες ζητούν (και φέτος) τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Μπιενάλε της Βενετίας
Επίκαιρα
4ήμερη εργασία και car pooling: Χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προωθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση
Επίκαιρα
Χωρίς ταξί η χώρα: Πανελλαδική απεργία όλη την εβδομάδα
Επίκαιρα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει ξανά στο κοινό τους ιστορικούς του χώρους
Επίκαιρα
Ίδρυμα Ωνάση: Άνοιξαν οι αιτήσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία για το 2026-2027
Επίκαιρα
Κυκλάδες: Στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Γερμανούς – Ποια νησιά ξεχωρίζουν
Επίκαιρα
Μετρό: Κλείνει σήμερα το απόγευμα ο σταθμός Σύνταγμα
Επίκαιρα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα τιμηθεί με Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας
Επίκαιρα
Νέα έρευνα: Στη στέγαση πηγαίνει το 34% του εισοδήματος των Ελλήνων
Επίκαιρα
Έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: 9 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ των περιορισμών
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο όσο η Μέση Ανατολή καίγεται;