MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μουσείο Ολυμπίας: Αυγουστιάτικη πανσέληνος με προβολή της «Ηλέκτρας» του Μιχάλη Κακογιάννη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους γιορτάζουν την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με δωρεάν προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ηλέκτρα», στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Monopoli Team

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους προσκαλούν τους κατοίκους της Ηλείας και τους επισκέπτες της Ολυμπίας σε μία σπάνια εμπειρία κινηματογραφικής προβολής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ για τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, με την πολυβραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη«Ηλέκτρα»  (1962).

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ και η οποία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και πρόκειται για μια από τις αρτιότερες μεταφορές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο, που σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα, που μοιάζει με αγόρι, σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία γράφοντας στη «Le Figaro» πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: 10 ταινίες που πρέπει να δεις αυτή την εβδομάδα στην TV12.09.2018

Η Ηλέκτρα, παντρεμένη με το ζόρι με έναν ταπεινό χωρικό, περιμένει την ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν αναγνωρίζει τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα. Όμως οι τύψεις δεν θ’ αργήσουν να καταλάβουν το κέντρο της σκηνής, σε μια τραγωδία όπου ο Ευριπίδης αντιμετωπίζει τον κλασικό μύθο με πολύ πιο μοντέρνους όρους από τον Σοφοκλή ή και τον Αισχύλο: «Κι εγώ που ‘μαι θνητή, σας λέω τούτα: / Χαρείτε όπως χαίρονται / όσοι τη θλίψη δεν τη γνώρισαν ποτέ / και ζουν ευτυχισμένοι…».

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας: «Late Night Specials» προβολές με Σκορσέζε και Κιούμπρικ
Cine News
Dune 3: Teaser και posters αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό καστ
Cine News
Η Χάνα Μοντάνα επιστρέφει… 20 χρόνια μετά στο Disney+
Cine News
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει τα 25 του χρόνια
Cine News
28ο ΦΝΘ: Αυλαία με την απονομή των βραβείων – Τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν
Cine News
Όσκαρ για τον Sean Penn χωρίς τον Sean Penn – Γιατί απουσίαζε από την τελετή;
Cine News
Κασσάνδρα Κουλουκουντής: Η Ελληνίδα που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ Κάστινγκ στην ιστορία του θεσμού
Cine News
Oscars 2026: H συγκινητική ερμηνεία της Μπάρμπρα Στράιζαντ για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Cine News
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ είπε “όχι στον πόλεμο” από τη σκηνή των Όσκαρ
Cine News
Oscars 2026: Σάρωσε το «Μια μάχη μετά την άλλη» – Όλοι οι νικητές
Cine News
Δύο ολοκαίνουριες σειρές και συναρπαστικές ταινίες – Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV