MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Με την πένα της συγγραφέως: Ευαγγελία Ευσταθίου, «Ο τελευταίος κρίκος»

Η συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου μάς παρουσιάζει το νέο της κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ο τελευταίος κρίκος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ειρήνη Μωραϊτη | 16.06.2024

Ο κόσμος της λογοτεχνίας με κέρδισε από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία μόλις δώδεκα χρονών δανείστηκα ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σχολείου και αυτό ήταν. Ξεκίνησε μια παντοτινή σχέση αγάπης και αφοσίωσης .

Η λογοτεχνία γίνεται αντικείμενο εκπαίδευσης και η εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει στην αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αυτό είναι το κύριο, και μάλλον μοναδικό, κοινό στοιχείο που βρίσκω ανάμεσα στη λογοτεχνία και την εκπαίδευση, τους δύο τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια. Αυτό και μόνο αρκεί βέβαια, για να υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσά τους.

Το λογοτεχνικό μου έργο εξελίσσεται όπως κι εμείς ως προσωπικότητες.

Από τις συνθήκες, τις εμπειρίες, τα λάθη, τα κέρδη και τις απώλειες. Άλλωστε, ξεκίνησε το πλέον “μακρινό” 2001, με το μυθιστόρημα “Προσωπικές Στιγμές”, που πρόσφατα μάλιστα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Μίνωας. Πάντως, πρέπει να παραδεχτώ ότι οι αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο με επηρεάζουν περισσότερο από τις κοινωνικές.

“Ο τελευταίος κρίκος” είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά μου.

Σε αυτό, μια χειρόγραφη διαθήκη δεμένη στον καρπό ενός σκελετωμένου πτώματος βρίσκεται δίπλα σε έναν χείμαρρο της Χίου και αποκαλύπτει την ταυτότητα του θύτη, του θύματος αλλά και των ιδιοκτητών μιας μεγάλης περιουσίας. Αυτοί είναι ο Μάξιμος και η Άννα, δύο άνθρωποι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, που όμως καλούνται να εξιχνιάσουν τη δική τους σύνδεση με τη δολοφόνο και το θύμα, οδηγημένοι από το χάρισμα της Άννας να βλέπει εικόνες από το παρελθόν.

Για τη συγκεκριμένη πλοκή ήθελα ένα νησί με πλούσια βλάστηση…

Να έχει ποτάμια, ιστορία και όμορφα αρχοντικά. Έτσι, η Χίος ήταν το ιδανικότερο σκηνικό για τη συγκεκριμένη ιστορία.

Η Άννα Κασίμη είναι δασκάλα ειδικής αγωγής στο παρόν…

Στο παρελθόν, ως κόρη νονού της νύχτας, είχε στραφεί στην παρανομία προκειμένου να ξοφλήσει τα χρέη του και να βοηθήσει τη μητέρα της και την αδερφή της που έχουν προβλήματα υγείας. Μέσα από το χάρισμά της να βλέπει εικόνες από το παρελθόν, το οποίο ενεργοποιείται μόλις φτάνει στη Χίο, οδηγείται στη λύση των ανεξιχνίαστων θανάτων σε δύο αρχοντικές οικογένειες εξήντα τέσσερα χρόνια πριν. Η ιδιαίτερη αυτή ικανότητα της Άννας ήταν ένα τέχνασμα για να παρουσιάζω αυτούσιες εικόνες από το παρελθόν και να διηγούμαι τα γεγονότα σαν να διαδραματίζονται σε παροντικό χρόνο.

Ο Μάξιμος Λυμπέρης είναι ένας κραταιός εφοπλιστής που πολεμά τα προσωπικά του φαντάσματα.

Έχει βιώσει την απόρριψη από τη μητέρα του και την προδοσία από την πρώην σύζυγό του. Για τα εγκαύματα στο χέρι του που τον αναγκάζουν να φοράει πάντα γάντι, υπεύθυνη είναι η Άννα, αλλά ενώ εκείνη το ξέρει από την αρχή, εκείνος δεν έχει ιδέα.

Τους συγκεκριμένους χαρακτήρες, τους εμπνεύστηκα ώστε να είναι οι πιο κατάλληλοι.

Τους έδωσα όσα ήθελα να έχουν και τους αφαίρεσα όσα χρειάζονταν εκείνοι, με σκοπό να τα βρουν κατά τη διάρκεια της πλοκής. Κοινό τους στοιχείο είναι η οξυδέρκεια και η ευφυία, που φρόντισα εξαρχής να τις δώσω και στους δύο απλόχερα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στα βιβλία μου αγαπώ τη δικαιοσύνη και τη λύτρωση!

Το να τελειώσουμε μια μακρά αλυσίδα από σκότος και δάκρυα είναι στο χέρι μας. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά σίγουρα ακατόρθωτο δεν είναι αν έχουμε θέληση, όραμα και πυγμή.

Ως δασκάλα, έχω γνωρίσει αρκετά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν αυτισμό.

Πάντα τα θαύμαζα και πάντα θα τα θαυμάζω για το ιδιαίτερο μυαλό τους και τις χαρισματικές προσωπικότητές τους. Είναι αδικημένα και παρεξηγημένα παιδιά από πολλούς. Θέλοντας λοιπόν να δείξω τα όμορφα χρώματα στην αύρα τους και το πόσο υπέροχα ξεχωριστά είναι, σύστησα στο κοινό τη Δανάη, αδερφή της Άννας στον “Τελευταίο κρίκο”, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Αυτή τη περίοδο έχω αναπτύξει την ιδέα για το νέο μου μυθιστόρημα.

Χρειάζομαι βέβαια την αφοσίωση και κυρίως τον χρόνο.

Αν όμως έπρεπε να δώσω μία μόνο συμβουλή στους επίδοξους συγγραφείς…

θα ήταν να μην παραιτούνται ποτέ από το όνειρό τους, γιατί με χίλια “όχι” θα βιώσουν χίλιους φριχτούς πόνους, αλλά αρκεί ένα “ναι” για να ζήσουν χίλιες ευτυχίες. Υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, προσπάθεια και πίστη στο όνειρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ο τελευταίος κρίκος
Σελίδες: 640
Τιμή: 19,98€

Περισσότερα από Βιβλία