MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
12
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WELLNESS

Είναι επικίνδυνο να κάνουμε μπάνιο σε κρύα θάλασσα;

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Πώς επηρεάζει το σώμα μας το παγωμένο νερό της θάλασσας και τι να προσέχουμε στα πρώτα μπάνια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε (σχεδόν) καλοκαιρινές θερμοκρασίες οι περισσότεροι θα πάνε μια βόλτα στην παραλία για το πρώτο τους μπάνιο για το 2024. Μην ξεγελαστείς όμως, τα νερά είναι ακόμη αρκετά κρύα – με εξαίρεση κάποιες ρηχές παραλίες στα νότια της Αττικής που είναι κατά τι πιο ζεστά! Σύμφωνα με το meteo https://www.meteo.gr/sst.cfm αυτή την περίοδο η θερμοκρασία της θάλασσας είναι γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου – ζεστό δεν το λες αλλά βέβαια δεν το λες και «μπούζι»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέλεις να χάσεις βάρος; Ε, φάε περισσότερο!12.09.2018

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε σε παγωμένο νερό;

Από την προσωπική μου εμπειρία, αρχίζεις γρήγορα να μουδιάζεις! Στα πρώτα μου μπάνια, που τα ξεκινάω κάπου στα τέλη του Μάρτη, δεν μπορώ να μείνω στο νερό για περισσότερα από λίγα λεπτά αφού νιώθω τα μέλη του σώματός μου να μουδιάζουν. (Εντάξει, αγαπώ τις άδεις θάλασσες και παραλίες της Άνοιξης, αλλά να μην διακινδυνεύουμε και την υγεία μας, σωστά;) Μόλις στα τελευταία μου μπάνια κατάφερα να κολυμπήσω ένα 20λεπτο χωρίς να νιώσω δυσφορία από το κρύο!

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού να ενισχύσει την κυκλοφορία προς τον κορμό και την καρδιά, μειώνοντας εξ ανάγκης την κυκλοφορία στα άκρα. Μπαίνοντας στο νερό, τα αγγεία συστέλλονται απότομα και αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς και ανεβαίνει η πίεση του αίματός μας σε μια προσπάθεια του σώματος να διατηρήσει το αίμα στη φυσιολογική θερμοκρασία.

Κάτι άλλο που επίσης συμβαίνει είναι ότι λόγω του κρύου αυξάνεται ο μεταβολισμός μας, αν και είναι τόσο σύντομη αυτή η αλλαγή που δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το μπάνιο σε κρύα θάλασσα… δίαιτα!

Όσο για το αν είναι προτιμότερο να μπεις απότομα ή σταδιακά, οι ειδικοί προτείνουν το δεύτερο ώστε να συνηθίσει (κάπως!) το σώμα τη διαφορά της θερμοκρασίας και να μην σοκαριστεί.

Ποιοι είναι καλό να αποφεύγουν το μπάνιο σε κρύα θάλασσα

Η απότομη άνοδος των παλμών και της αρτηριακής πίεσης λόγω της βύθισης του σώματος στο παγωμένο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνη για ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στην εγκυμοσύνη επίσης είναι σημαντικό να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας πριν ξεκινήσουμε τα μπάνια στη θάλασσα.

Γενικότερα, όποιος έχει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να συμβουλεύεται τον γιατρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση: Βρήκαμε το… αντίδοτο!12.09.2018

Το δικό μου safety tip

Αυτό που κάνω προσωπικά, για λόγους ασφαλείας αφού όπως είπαμε παραπάνω ο οργανισμός στρεσάρεται, είναι στα πρώτα αυτά μπάνια σε παγωμένη θάλασσα να παραμένω στα ρηχά νερά, κολυμπώντας παράλληλα με την ακτή ώστε να μπορώ να πατήσω και να βγω αν νιώσω ότι ζορίζομαι.

Τέλος, ιδανικά στα πρώτα μπάνια καλό είναι να αποφεύγουμε τις ερημικές παραλίες και να πηγαίνουμε με μια συντροφιά στη θάλασσα ώστε να υπάρχει μια βοήθεια εάν κάποιος δεν νιώσει καλά.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Εμβόλια για ενήλικες: Τα απαραίτητα και τα πιο ειδικά
The Art of Life
Παιδικά βιβλία, αναπτυξιακή ψυχολογία και το σημείο συνάντησης γονέα–παιδιού
The Art of Life
7 πράγματα για το σεξ στην εμμηνόπαυση που πρέπει να γνωρίζουμε όλες
The Art of Life
3 ογκολόγοι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών:
The Art of Life
Καρκίνος του δέρματος: Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε το αντηλιακό σύμφωνα με τους δερματολόγους
The Art of Life
Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Οι προκλήσεις, οι νέες θεραπείες και η καθημερινότητα των ασθενών
The Art of Life
Βιασμός: Η Ευρώπη συζητά ξανά τον ορισμό του και ξεκαθαρίζει ότι «μόνο το ναι, είναι ναι»
The Art of Life
Οι 10 «εντολές» για σωστή προστασία από τον ήλιο την άνοιξη
Fitness
Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Από το κλασικό μπαλέτο μέχρι τη σύγχρονη έκφραση
The Art of Life
Η συνήθεια που αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του παγκρέατος στους νέους
The Art of Life
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters – Οι νέες θεραπείες προσώπου: Τι είναι, πώς λειτουργούν, ποια να διαλέξω
The Art of Life
ΧΑΠ: Το πρόβλημα της υποδιάγνωσης και η ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα